Annonce
Guldborgsund

Udsatte børn opdaget under coronakrisen

Borgere har pligt til at underrette myndighederne, hvis de har mistanke om mistrivsel hos børn og unge. Offentligt ansatte har skærpet underretningspligt, som vægter højere end tavshedspligten. Foto: Anders Brohus

Da samfundet lukkede ned, gjorde Guldborgsund Kommune det tydeligt for særligt udsatte, at de var inkluderet i muligheden for nødpasning.

GULDBORGSUND Da hele Danmark i foråret lukkede ned, lukkede Guldborgsund Kommune op. Op for nødpasning til særligt udsatte børn og unge.

Det kan være forklaringen på, at kommunen ikke kunne registrere samme fald i antallet af underretninger, som 83 andre kommuner.

- Det er svært at sige, hvad der gør forskellen, men vi gjorde rigtig meget ud af at fortælle særligt udsatte om muligheden for nødpasning. Så vi har haft rammerne og skubbet dem ind i de rammer, siger Mads Larsen, nyudnævnt centerchef i Guldborgsund Kommunes afdeling for Familie og Forebyggelse.

Juleferie og corona

I en undersøgelse foretaget af DR svarede 83 af landets kommuner på, hvordan antallet af underretninger så ud fra 11. marts til 14. april i år, sammenlignet med samme periode sidste år.

Sammenlagt registrerede kommunerne et fald på 42 procent i antallet af underretninger. I Guldborgsund Kommune var niveauet stort set det samme som før corona.

- Uanset om der er juleferie eller coronakrise, så er det vores opgave at holde hånden under dem, der har brug for det. Det er naturligvis dejligt, at vi tilsyneladende lykkedes med det, men det er også forventet, præciserer Mads Larsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bekendtgørelse til handling

Selv om det var forventet, at kommunen kunne håndtere krisen, var det, ifølge centerchefen, en vanskelig tid.

- Loven om nødpasning var temmelig vanskelig at tolke. Jeg tror, der findes 98 forslag til, hvordan begrebet nødpasning skal tolkes. Generelt var det en tid, hvor vi som kommune skulle oversætte nye bekendtgørelser til virkelighed fra dag til dag. Det er enormt svært, så jeg er tilfreds med, at vi er sluppet godt fra det, siger han.

Med de mange nedlukninger af institutioner og skoler, da coronapandemien var på sit højeste, frygtede flere eksperter og organisationer, at udsatte børn og unge ville betale prisen og ikke få den hjælp, de havde brug for.

Heriblandt Red Barnets generalsekretær, Johanne Schmidt-Nielsen, der sagde følgende til DR:

- Vi ved, at de fleste underretninger normalt kommer, fordi barnet har en tillidsrelation til en lærer eller pædagog. Hvor man kan fortælle, hvad det er, der er svært, og hvad man kæmper med. Og den tillidsrelation er pludselig væk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Pligt til at underrette

Som borger har man pligt til at underrette myndighederne, hvis en mindreårig udsættes for vanrøgt, nedværdigende behandling eller lever under forhold, der bringer deres sundhed eller udvikling i fare.

En rapport fra Børns Vilkår og Trygfonden viser, at andelen af voksne danskere, der kender til pligten, er steget fra 53 til 69 procent på tre år.

Rapporten viser desværre også, at kun hver anden dansker vil kontakte kommunen, hvis de får kendskab til et barn udsat for vold.

I Guldborgsund Kommune kommer langt de fleste underretninger da også fra fagpersoner med skærpet pligt til at underrette.

- Der er helt sikkert en berøringsangst, men det er super godt, når folk underretter, forklarer Mads Larsen og uddyber:

- Ordet underretning er lidt misforstået. Det opfattes måske som en anmeldelse, men det giver kommunen mulighed for at tage kontakt til familier, der har brug for hjælp, men ikke selv søger det. Vi skal afmystificere begrebet, også overfor forældrene. En underretning betyder ikke nødvendigvis, at vi fjerner barnet i morgen. Det er et rigtigt godt værktøj til at tilbyde hjælp til dem, der af forskellige grunde ikke selv beder om den, siger han.

  • Borgere har pligt til at underrette myndighederne, hvis de har mistanke om mistrivsel hos børn og unge. Offentligt ansatte har skærpet underretningspligt, som vægter højere end tavshedspligten. Foto: Anders Brohus
Annonce
Dølle

Siden 1980: Preben har aldrig misset et eneste Dølle

Guldborgsund

Gerts vilde døgn: - Det er 24 timer i helvede

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Gerts vilde døgn: - Det er 24 timer i helvede

Dølle

Claus må "skjule sin identitet": - Jeg blev ked af det, da jeg hørte det

Dølle

Siden 1980: Preben har aldrig misset et eneste Dølle

Dølle

Musikken sætter gang i festen: - Vi kommer fra Døllefjelde-Musse ...

Sport

Så skete det endelig - Nykøbing FC tog en kæmpe skalp

Sport

Claus Jensen rørt efter sejr: - Spillerne fortjener det så meget

112

21-årigs sindssyge kørsel: Vaskeægte vanvid

Dølle

Nu er den væk: Hvad betyder det for Dølle?

Dølle

Den nye Dølle-pølse: Hvad siger markedsgæsterne?

Lokal nyt

Regionsråds-politiker bryder med sit parti

112

Brandvæsnet blev tilkaldt, men vendte hurtigt om

Indland

Rusland advarer Danmark: Det vil blive gengældt

Dølle

Mette sælger dem, men hvem i alverden køber dem i maj?

Sport

Reddet fra konkurs - klar til kamp mod Nykøbing

Indland

Messerschmidt måtte aflyse 1. maj-møde på grund af sikkerhed

Annonce
Annonce
112

Niels-Christian blev jagtet gennem mark: Så brød helvede løs

Guldborgsund

Mark O. Madsen overrasker: Går ind i politik

Indland

86.000 danskere er afhængige

Dølle

Unge Dølle-veteraner: Der er nok mange, der pjækker fredag

Dølle

Tilfreds Dølle-formand: Det overrasker mig

112

Fik slag i hovedet på marken

112

Hurtigt personale fik slukket brand