Annonce
Guldborgsund

Vejen til at blive den Kirsten, man faktisk er

Ukulelen er et af hospitalsklovnen Karlas værktøjer til at komme i kontakt med patienterne. Foto: Anders Knudsen

Skuespiller Kirsten Cenius har lagt den dårlige selvtillid bag sig og nyder at være uperfekt.

TUNDERUP Da Kirsten var en lille pige, skrev hun digte, som hun ikke turde vise til nogen.

Hun sang også dejligt, havde fantasi og nysgerrighed på mennesker.

Til gengæld kedede hun sig et hul i hovedet, når hun skulle sidde stille, og hun var virkelig dårlig til regning.

Så at hendes mor mente, at hun var bedst placeret på Købmandsskolen og som kontorelev i "Mejerierne og Landbrugets Ulykkesforsikring", kan stadig undre Kirsten Cenius, som fylder 75 år i dag.

- Jeg syntes, at det var røvhamrende kedeligt. Men min mor mente nok ikke, at det havde den store betydning, for jeg skulle jo alligevel holde op på kontoret, når jeg blev gift og fik børn. Derfor var der heller ingen grund til, at jeg skulle have en studentereksamen, som min lillebror fik, konstaterer Kirsten Cenius, som kom til at bryde sin mors forestilling om et godt pige-kvindeliv igen og igen.

Hun brød sig nemlig ikke ret meget om at blive styret af sine forældre og siden af sin mand, som hun blev gift med som 18-årig.

Kirsten gik sine egne veje og opsøgte i stedet en verden med skuespil og film, som hun fandt langt mere interessant.

Men den tidlige podning med ikke at føle sig vigtig som den person, hun var, satte sig alligevel til at gnave i Kirsten Cenius' selvtillid. Og der har den fundet god næring i mange år.

- Ja, det er noget underligt noget, at den slags kan sidde så dybt i mennesker. Man siger om skuespillere, at vi er sådan nogen, der ikke følte os set som børn. Så nu skal vi hele tiden ses af publikum - og vi elsker, når de klapper ad os. Det er nok meget rigtigt, griner Kirsten Cenius.

Mange har klappet af hende, når hun har haft roller på teater, i tv og på film. Og generationer af børn har siddet klistret til skærmen og set "Fredagsbio", hvor Kirsten Cenius var dukkerne Anna og Lottes voksne.

Men det er hendes nuværende rolle som hospitalsklovnen Karla, der giver allermest mening for Kirsten Cenius.

Karla møder børn, der ligger på sygehuset, og klovnen giver dem en positiv oplevelse midt i stemningen af sygdom og utryghed. Karla er en ven i nøden, som pludselig dukker op med leg, magi og et pusterum.

Det forekommer måske som det rene pjat, men alvoren præger Kirsten Cenius' blik, når hun beskriver det grundige og seriøse arbejde, der ligger bag hospitalsklovnens tilsyneladende lette liv på sygehusgangene.

- Det er netop lige der i mødet med patienterne, det store arbejde ligger, fortæller Kirsten Cenius, som blev uddannet som den anden af nu 54 klovne i den velgørende organisation Danske Hospitalsklovne, hvor hun arbejder på 17. år.

Arbejdet inkluderer efteruddannelse tre gange om året for at udvikle Karla-figuren sammen med de andre klovne.

- Jeg elsker mit arbejde, og jeg håber, at jeg kan blive ved i mange år endnu, fastslår Kirsten Cenius.

Som nyslået 75-årig døjer Kirsten Cenius med en frossen skulder, og hun påstår også, at hun føler sig træt, når hun vender hjem fra en uges efteruddannelse hos Danske Hospitalsklovne.

Men fødselaren har hverken problemer med at gå i spagat eller at rejse sig fra gulvet igen med lynets hast.

Når hun fortæller om den seneste efteruddannelse, der blandt andet indeholdt et kursus i afrikansk dans, giver hun gerne en lille opvisning på køkkengulvet i sin lilla jumpsuit, mens hun pisker mælk til kaffen.

Det er svært at blive overbevist om, at alderen trykker ret meget.

Og den ramponerede selvtillid går det også bedre med.

- Jeg er virkelig dårlig til afrikansk dans, og det er helt okay. Det er fint at lave fejl og være uperfekt. Faktisk har jeg en stor begejstring for at være fuld af fejl. Jeg har gennem årene brugt meget tid på at ville gøre tingene så godt som muligt, og jeg har samtidig været nem at vælte, hvis nogen satte spørgsmålstegn ved mine evner.

- Nu er jeg et sted i livet, hvor jeg bare er mig, og så er det godt nok. Jeg har det bedre end nogensinde, og det eneste, jeg ønsker mig i fremtiden, er at kunne blive ved med at leve, som jeg gør nu, konkluderer Kirsten Cenius.

Kirsten Cenius blev fotograferet til Folketidende i vinteren 1993, da hun flyttede ind i det tidligere skovarbejderhus i Tunderup. Foto: Anders Knudsen/Arkiv
75 år og ingen problemer med at gå i spagat. Kirsten Cenius passer på sig selv - fysisk og mentalt. Foto: Anders Knudsen
Kirsten Cenius arbejder på 17. år for organisationen Danske Hospitalsklovne, hvor hun optræder som klovnen Karla på sygehusene i Nykøbing og Næstved og blandt demente på plejehjem. Foto: Privat
Kirsten lavede børneprogrammer - både foran og bagved kameraet - for Danmarks Radio fra 1979 til 2005. Mange kender hende fra "Fredags-Bio" med Anna og Lotte. Ifølge DRs medieforskning så knapt 90 procent af danske børn mellem tre og ni år "Fredagsbio" igennem to generationer. Foto: Danmarks Radio
Kirsten Cenius bor på landet ved Tunderup Strand i et af Det Classenske Fideicommis' huse. Her er skov, vand, fugle og ro, som Kirsten Cenius har værdsat højt gennem de 26 år, hun har lejet huset. Foto: Anders Knudsen

Kirsten Cenius er født 23. november 1943 og voksede op på Frederiksberg. Hun har to børn og var fra 1962 til 1976 gift med Mogens Vemmer. Siden 1976 har hun levet sammen med Christian Clausen.
Inden hun i 1961 blev ansat som kontormedarbejder i Danmarks Radio, blev hun uddannet på Købmandsskolen og arbejdede i "Mejerierne og Landbrugets Ulykkesforsikring". I 1963 begyndte hun sin uddannelse som flimklipper i DR, og i 1968 skiftede hun spor til skuespiller i Jytte Abildstrøms Teater. Senere spillede hun roller i Comedievognen, Banden, Husets Teater, TV Drama og på film. Fra 1979 til 2005 var hun medvirkende og instruktør i børneudsendelser på tv - blandt andet "Fredags-Bio" med Anna og Lotte. Hun begyndte i 2002 uddannelsen til hospitalsklovn, og hun arbejder stadig som Klovnen Karla på sygehusene i Næstved og Nykøbing og blandt demente på plejehjem.

  • Ukulelen er et af hospitalsklovnen Karlas værktøjer til at komme i kontakt med patienterne. Foto: Anders Knudsen
  • Kirsten Cenius blev fotograferet til Folketidende i vinteren 1993, da hun flyttede ind i det tidligere skovarbejderhus i Tunderup. Foto: Anders Knudsen/Arkiv
  • 75 år og ingen problemer med at gå i spagat. Kirsten Cenius passer på sig selv - fysisk og mentalt. Foto: Anders Knudsen
  • Kirsten Cenius arbejder på 17. år for organisationen Danske Hospitalsklovne, hvor hun optræder som klovnen Karla på sygehusene i Nykøbing og Næstved og blandt demente på plejehjem. Foto: Privat
  • Kirsten lavede børneprogrammer - både foran og bagved kameraet - for Danmarks Radio fra 1979 til 2005. Mange kender hende fra "Fredags-Bio" med Anna og Lotte. Ifølge DRs medieforskning så knapt 90 procent af danske børn mellem tre og ni år "Fredagsbio" igennem to generationer. Foto: Danmarks Radio
  • Kirsten Cenius bor på landet ved Tunderup Strand i et af Det Classenske Fideicommis' huse. Her er skov, vand, fugle og ro, som Kirsten Cenius har værdsat højt gennem de 26 år, hun har lejet huset. Foto: Anders Knudsen
Annonce
Guldborgsund

Får kæmpebeløb til særlig have: - Jeg troede dårligt mine egne øjne

Madens Folkemøde

Ø-formand ”scoutede” på folkemøde

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Får kæmpebeløb til særlig have: - Jeg troede dårligt mine egne øjne

Lolland

3.900 besøgte Whitsun: Nu er regnskabet gjort op

Lokal nyt

Glæder sig over flere penge til vanskeligt stillede kommuner

Indland

Færre strande får blåt flag - ny ordning vinder indpas

Guldborgsund

Usikkerhed om omdiskuteret præstegård: Køber er sprunget fra

Madens Folkemøde

Kendt forfatter på lollandsk mad-mission

Guldborgsund

Lokale projekter får millioner fra fond: - Vi er meget glade og beærede

Lokal nyt

Glad formand: - Det er noget, jeg virkelig har kæmpet for i mange år

Madens Folkemøde

Ø-formand ”scoutede” på folkemøde

Indland

Danmark skal gøre kræftkampen kunstigt intelligent

Lokal nyt

Ny aftale sikrer over to milliarder kroner mere til sundhed

112

Brand i Næstved sender ikke længere røg ind over beboelsesområde

Vejret

Nu er sommeren her: Så varmt bliver det på LF

Sport

Slagen NFC-spiller: - Det er en hård omgang

Guldborgsund

Frank fra Kastaniegaarden til topmøde

Annonce
Annonce
Maribo

Renoveringskapløb: Flere huse ramt af råd

112

Bagagen lugtede mistænkeligt - og det var der en grund til

Guldborgsund

Simon Hansen ser tabte forældre

Guldborgsund

Nyt samarbejde? Kan ikke sige så meget konkret endnu

Sport

Nye tørre tæsk til chanceløse Nykøbing FC

Maribo

Karen Margrethe druknede i vandmasserne

Sport

Efter tre nederlag i træk: - Vi tager til Roskilde for at få noget med hjem