Spanske agurker er ikke kilde til de alvorlige udbrud med colibakterier. Fødevarestyrelsen ophæver advarsel.
Du kan trygt spise spanske agurker igen. Det er nemlig ikke agurker fra Spanien, som er årsagen til den alvorlige tarmbakterie VTEC. Derfor har Fødevarestyrelsen nu ophævet advarslen mod spanske agurker, som ellers har været hovedmistænkt til smitten.
- De meldinger, vi har fra EU og de tyske myndigheder, kan ikke bekræfte, at den farlige bakterie er i de spanske agurker. Og så har vi ikke nogen baggrund for at fastholde vores advarsel, siger fødevareberedskabschef Kim Vandrup Sigsgaard.
Allerede tirsdag frikendte tyske laboratorieundersøgelser de spanske agurker, ligesom mistanken mod danske agurker også blev ophævet. Derfor er det nu også et åbent spørgsmål, hvor smitten kommer fra.
- Vi ved det ikke, men afventer, hvad tyskerne kommer frem til, siger han.
Fødevarestyrelsen opretholder sin advarsel mod rå agurker, tomat og salat fra Nordtyskland, men fødevareberedskabschefen understreger, at der ikke er grund til bekymring trods den nye uvished om smittekilden.
- Nu skal vi huske på, at det er et lokalt nordtysk problem. Derfor er der ikke nogen grund til at være bekymret i Danmark og for varer her i landet, siger Kim Vandrup Sigsgaard.
De europæiske landbrugs- og fødevareministre blev på et møde tirsdag enige om at sætte alt ind på at finde smittekilden - og fødevareminister Henrik Høegh (V) lovede dansk assistance, såfremt det bliver nødvendigt.
- Vi er klar til at hjælpe vores tyske kolleger, men på nuværende tidspunkt har der ikke været behov for det, siger Kim Vandrup Sigsgaard.
14 danskere er foreløbig smittet med VTEC, heraf har syv fået nyresvigt. I Tyskland har bakterien kostet 14 mennesker livet, og i Sverige er en person omkommet.
/ritzau/