Tirsdag ventes svarene på, om danske agurker også indeholder den frygtede VTEC-bakterie.
Både producenter og leverandører af danske agurker venter tirsdag spændt på svar fra fødevaremyndighederne.
Laboratorieprøver, der kan afsløre, om danske agurker også skulle indeholde den frygtede VTEC-bakterie, skulle nemlig være klar i løbet af dagen.
- Vi sidder på nåle og venter på svaret. Vi har hele tiden ment, at det var højst usandsynligt, at danske agurker skulle være inficeret, men den minimale mistanke har alligevel påvirket salget, fortæller Michael Buskbjerg.
Han er administrerende direktør i Gasa Odense, der er en af de tre store detailleverandører af frugt og grønt i Danmark.
- Salget af danske agurker er gået ned i alle de kæder, vi leverer til. Nogle steder er der sket en halvering af salget, andre steder har tilbagegangen været på cirka 25 procent, siger Michael Buskbjerg.
Et parti agurker fra en dansk producent har været under mistanke, fordi en tysk leverandør til en restaurant, hvor mange kunder er blevet syge af at spise, ikke var sikker på, hvilket parti agurker han havde leveret til restauranten i Hamburg.
De danske myndigheder har dog hele tiden kaldt risikoen "minimal", og der er ikke nogen advarsel til forbrugerne om at undgå danske agurker.
Alligevel har danskerne tøvet med at købe danske agurker de seneste dage.
- Vi har haft et fald i salget af agurker de seneste fire dage. Også selvom vi kun har danske agurker, så præger det her forbrugerne, og de køber færre agurker, end de normalt gør, siger Jens Juul Nielsen, informationsdirektør, Coop, der står bag Brugsen, Irma, Fakta og Kvickly.
- Hvis vi får en afgørelse fra Fødevarestyrelsen, som vi venter kommer i dag, så forventer jeg, at forholdene normaliseres, siger Jens Juul Nielsen.
Danske avlere producerer årligt 50 millioner agurker, men oplever lige nu en tabt omsætning dagligt på over 300.000 kroner, vurderer brancheorganisationen Dansk Gartneri.
/ritzau/