Forbrugerne kan roligt spise danske grøntsager og frugt uden at være bange for, at de er forurenede eller fyldt med pesticidrester.
Det fastslår erhvervspolitisk konsulent i Dansk Gartneri Torben Lippert.
Han kalder en analyse foretaget af PAN Europe, der viser, at europæisk frugt og grønt indeholder op til 30 forskellige hormonforstyrrende pesticidrester, for tendentiøs og ukritisk.
Tallene er baseret på overvågningsdata fra Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet EFSA.
- De farer ud med bål og brand, og det vækker unødig ængstelse. Analysen viser intet om, hvor grøntsagerne kommer fra og heller ikke noget om, over hvor mange år de er samlet ind, siger han.
Ifølge Torben Lippert ser Danmarks seneste analyser meget anderledes ud.
Danske tomater indeholder ingen pesticidrester, og af de 60 stoffer, der er nævnt, findes kun et enkelt i danske agurker, siger han.
- Danmark ligger væsentlig bedre på en lang række punkter. Også de udenlandske ligger bedre, og derfor er analysen helt unuanceret, siger Torben Lippert.
Han understreger, at der er al mulig grund til at have tillid til Fødevarestyrelsen og andre kontrolinstanser, som tjekker kvaliteten af danske grøntsager og frugt.
/ritzau/