Offentlige køkkener skal være langt mere økologiske, hvis det kan gøres uden øgede budgetter, mener danskerne.
Maden i de offentlige kantiner, daginstitutioner og sygehuse skal i langt højere grad være økologisk. Det mener et klart flertal af danskerne, hvis ellers omlægningen kan gennemføres inden for de samme budgetter.
72 procent af danskerne bakker op om regeringens mål om at indføre mindst 60 procents økologi i de offentlige køkkener. Det viser en repræsentativ ny undersøgelse, som A&B Analyse har lavet for Økologisk Landsforening.
Erfaringer fra blandt andet Københavns Kommune viser netop, at det ikke behøver at koste mere for køkkenerne at have økologi på menuen.
København har sammen med andre kommuner vist, at omlægning til økologiske måltider kan gøres indenfor eksisterende driftsbudgetter.
Det sker ved, at man begrænser madspild, køber sæsonens råvarer, laver maden fra bunden og bruger mere grønt og mindre kød. 70 procent af den mad, der serveres i Københavns Kommune, er i dag økologisk. Og budgettet er det samme som før.
Regeringen har besluttet, at der indenfor otte år skal 60 procent økologi ind i de offentlige køkkener. Det synes 52 procent af de mere end 1200 adspurgte danskere i undersøgelsen, generelt er en god idé. Og opbakningen stiger altså til 72 procent, hvis det kan gøres for samme pris.
- Det er meget positivt, at så stor en del af den danske befolkning bakker op om økologi i det offentlige, siger Paul Holmbeck, direktør i Økologisk Landsforening.
Han kalder økologisk mad i offentlige køkkener for en win-win-win løsning. Fordi det giver sundere mad, skaber vækst i økologisk produktion og samtidig medvirker til beskyttelse af natur og drikkevandsressourcer.
Regeringen har på finansloven afsat 28 millioner over to år til en omlægning af de offentlige køkkener til økologi. Hver dag bliver der serveret 500.000 offentlige måltider.
/ritzau/