Fødevareminister vil afvente EU, før hun stiller nye krav til farlige frosne hindbær. Ekspert: Gør det straks.
Frosne hindbær er så smittefarlige, at fødevareminister Mette Gjerskov (S) vil stille krav til storkøkkener og private om, at bærrene skal koges inden brug. Men hun vil først afvente en godkendelse fra EU. Unødvendigt, siger en ekspert.
- Hvis man har en mistanke og dokumenterede sager, så skal man stille kravet med det samme. Man sidder heller ikke og venter på, at en mand kører ind i en væg, siger ernæringsekspert Orla Zinck fra Dankost.
Kravene kommer efter et stigende antal sager, hvor danskere er blevet smittet med norovirus og har fået roskildesyge. Hidtil har Fødevarestyrelsen anbefalet at koge frosne hindbær et minut - men det skal altså laves om til et krav.
- Det er principielt et fornuftigt krav, hvis sygdommen er ude, siger Orla Zinck.
Specialkonsulent Annette Perge fra Fødevarestyrelsen afviser over for Jyllands-Posten, at problemet er så akut, at det er nødvendigt at gå uden om EU og indføre kravene straks - men forventer, at færre vil blive syge med de nye krav.
Ernæringsekspert Orla Zinck mener, at kravene er for lidt - og at det er vigtigere, at fødevareministeren skrider ind over for producenterne.
- Men man skal gå skridtet videre og sikre sig, at varerne ikke bliver importeret og ikke bliver solgt, siger han.
Han fastslår samtidig, at det i forvejen står helt klart i loven, at det er forbudt at importere og sælge varer, der er inficerede og kalder det "en løbende diskussion" om Fødevarestyrelsen gør nok for at håndhæve loven.
Hos Dansk Folkeparti er formanden for fødevareudvalget, René Christensen, enig i, at der skal skrides ind over for producenterne, hvor der hovedsageligt har været problemer fra Serbien.
- Derfor må fødevareministeren tage det op i EU, når vi om få dage får EU-formandskabet, og tage fat i de serbiske producenter og lave et forbud mod import. Det kan ikke være rigtigt, at vi i hele Europa skal til at koge vores frugt og grønt, siger han.
/ritzau/