Trods stram økonomi vil fødevareministeren kæmpe for, at de offentlige køkkener skal sætte skub i økologien.
Den nye fødevareminister lover i løbet af få uger et nyt udspil for dansk økologi.
Men de økonomiske realiteter lægger pres på regeringens grønne ambitioner, erkender Mette Gjerskov (S).
Kun få dage efter sin tiltræden har hun droslet ned på få uger gamle udtalelser om at tredoble det økologiske areal inden 2020.
- Vi har overtaget en tom statskasse fra VK-regeringen, og landbruget skylder 350 milliarder kroner væk. Så det er ikke tiden til at dele gaver ud, siger Mette Gjerskov.
Alligevel lover den tidligere socialdemokratiske miljøordfører at fastholde den grønne profil på landbrugspolitikken. Selvom målsætningen for økologien i det nye regeringsgrundlag nu kun er en fordobling af arealet inden 2020.
Præcis det samme som den borgerlige regering har lovet i årevis.
- Men forskellen er, at vi holder det, siger Gjerskov. Hun henviser til, at VK-regeringens satsning på økologi på markedets betingelser ikke har drevet økologien meget videre end for 10 år siden. Selvom nye er kommet til, så er næsten lige så mange holdt op igen.
Derfor vil den nye fødevareminister som en af sine første gerninger om få uger præsentere et nyt økologiudspil.
Og selvom der ikke står et ord om det i regeringsgrundlaget, så skal de mange daglige måltider i offentlige køkkener og kantiner spille en vigtig rolle som motor for økologien. Mere sikker afsætning skal gøre det mere attraktivt for flere landmænd at blive økologer.
- Jeg har blikket fast rettet mod det økologiske potentiale i de omkring 500.000 daglige offentlige måltider. Positive erfaringer viser, at det kan gøres for samme pris. Men at det kræver noget engangsstøtte til blandt andet uddannelse, som vi skal prøve at finde finansiering til.
- En mulighed kan være vores gennemtrawling af hele erhvervsstøtteområdet, siger Mette Gjerskov.
/ritzau/