Annonce
Indland

Halvdelen af de ansatte i omsorgsarbejde får tæv på jobbet

Foto: Free/Colourbox, arkivfoto

Ansatte i omsorgsjob bliver sparket, skubbet, slået, bidt, nevet, kradset eller udsat for endnu voldsommere former for fysisk vold.

Ansatte i omsorgsjob bliver sparket, skubbet, slået, bidt, nevet, kradset eller udsat for endnu voldsommere former for fysisk vold. Det bliver de i stigende omfang, selv om der har været fokus på forebyggelse de senere år.

Halvdelen af de ansatte på plejehjem, i psykiatrien og på handicapområdet har været udsat for mindst én voldsepisode inden for det seneste år, og for nogle sker det dagligt eller ugentligt. Det viser en undersøgelse blandt fagforbundet FOAs medlemmer.

- Det går den forkerte vej med voldstallene. Travlhed, for få ressourcer og for lidt tid til at berolige, er noget af det, der får dem til at stige,siger Lars Peter Andersen, der er psykolog ved Arbejdsmedicinsk Klinik i Herning, til Fagbladet FOA.

Han mener også, at de ansatte er blevet mere bevidste om, at vold er noget, de ikke vil finde sig i. Tidligere blev det i et vist omfang anset for et arbejdsvilkår, når man havde med syge mennesker at gøre.

Stigningen i volden er mest markant på ældreområdet. 54 procent af de ansatte på plejehjemmene har været udsat for vold inden for det seneste år. For to år siden var tallet 47 procent. Men også hjemmeplejen melder om betydeligt mere vold, end i en tilsvarende undersøgelse for bare to år siden.

FOA efterlyser mere politisk handling i forhold til voldsproblemerne. Der er for mange tomme ord, og politikere i regering, regioner og kommuner har travlt med at pege på hinanden som de ansvarlige, mener Karen Stæhr, formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA.

- Det er det politiske system, der har ansvaret for, at volden stiger, for der er ikke de nødvendige ressourcer til at undgå den. Hvis man virker voldsomt fortravlet for eksempel over for en dement borger, opstår der misforståelser, og så stiger risikoen for konflikter, siger hun.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen har det politiske ansvar for lovene om sikkert arbejdsmiljø, og han fastslår, at reglerne er meget klare: Arbejdsgiverne skal sørge for, at det er trygt og sikkert at gå på arbejde, og Arbejdstilsynet holder øje med, at de lever op til det ansvar.

- Når det er sagt, så har vi også et fælles ansvar for at forebygge vold i udsatte brancher. Derfor har regeringen afsat 400 millioner kroner til en række indsatser for at forebygge vold på botilbud, skriver beskæftigelsesministeren i en mail til Fagbladet FOA.

  • Foto: Free/Colourbox, arkivfoto
Annonce
Indland

86.000 danskere er afhængige

Indland

Ung kvinde løsladt i mørklagt terrorsag

Annonce
Annonce
Dølle

Claus må "skjule sin identitet": - Jeg blev ked af det, da jeg hørte det

Sport

Så skete det endelig - Nykøbing FC tog en kæmpe skalp

Sport

Claus Jensen rørt efter sejr: - Spillerne fortjener det så meget

Dølle

Musikken sætter gang i festen: - Vi kommer fra Døllefjelde-Musse ...

112

21-årigs sindssyge kørsel: Vaskeægte vanvid

Dølle

Nu er den væk: Hvad betyder det for Dølle?

Dølle

Mette sælger dem, men hvem i alverden køber dem i maj?

Dølle

Den nye Dølle-pølse: Hvad siger markedsgæsterne?

Guldborgsund

Mark O. Madsen overrasker: Går ind i politik

Lokal nyt

Regionsråds-politiker bryder med sit parti

112

Brandvæsnet blev tilkaldt, men vendte hurtigt om

Indland

Rusland advarer Danmark: Det vil blive gengældt

112

Niels-Christian blev jagtet gennem mark: Så brød helvede løs

Sport

Reddet fra konkurs - klar til kamp mod Nykøbing

Indland

Messerschmidt måtte aflyse 1. maj-møde på grund af sikkerhed

Annonce
Annonce
Dølle

Tilfreds Dølle-formand: Det overrasker mig

Dølle

Unge Dølle-veteraner: Der er nok mange, der pjækker fredag

Indland

86.000 danskere er afhængige

112

Fik slag i hovedet på marken

Dølle

- De kalder mig da Tine Tiskone

112

Hurtigt personale fik slukket brand

Guldborgsund

René fordobler overskuddet