Den faldende omsætning på økologisk kød skyldes kædernes priskrig, mener økodirektør. Samtidig har svinekød mistet popularitet til fordel for fjerkræ og fisk.
Mens omsætningen på økologiske føde- og drikkevarer fortsætter med at stige, går det den anden vej for det økologiske kød. Forbrugerne vælger især svinekødet fra. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.
Økokødets omsætningsfald på syv procent fra 2008 til 2009 skyldes blandt andet butikskædernes massive prisnedsættelser på netop denne varegruppe. Det mener direktøren for den økologiske kødproducent Hanegal, Ulrich Kern-Hansen.
- Det foregående år har været præget af en stigende priskrig mellem butikskæderne, som har været meget voldsommere end tidligere. Vi har oplevet en prisnedsættelse på cirka 10 procent på vores vigtigste produkter, siger han.
Eksempelvis er prisen på Hanegals leverpostej sat ned fra 16,95 til 15 kroner i landets største fødevarekæde Coops butikker.
- De økologiske varers succes de seneste år har gjort det nærliggende for kæderne at vælge de vigtigste økoprodukter som produkter, man kan køre priskrig på, siger Ulrich Kern-Hansen.
Han understreger, at firmaets antal af solgte produkter stort set er uændret, og at han er alt andet end bekymret for de kommende års salg af økologiske fødevareprodukter.
Blandt de økologiske kødprodukter går de danske forbrugere i stigende tal forbi svinekødet. Ifølge Ulrich Kern-Hansen er økosvinene overhalet indenom af fjerkræ og ikke-økologisk fisk.
- Fjerkræ og fisk er fremtidens kød. Den ene årsag er, at det er sundere end svinekød og oksekød. Noget andet er klimahensyn, hvor fisk og fjerkræ klarer sig bedre i CO2-regnskabet end svine- og oksekød, siger han.
Salget af svinekød faldt med 36 procent fra 2008 til 2009. Den samlede omsætning af svinekød løb i denne periode op i 47 millioner kroner.
/ritzau/