Danmark har nu også verdens bedste kok. Norden gjorde rent bord ved VM for kokke i Lyon.
Danske Rasmus Kofoed var den store favorit ved VM i kokkekunst, Bocuse d'Or, i Lyon i Frankrig, og han svigtede ikke.
Smagsdommerne måtte overgive sig til Rasmus Kofoeds Biodynamiske rødbeder og syltede Karl Johan-svampe. Onsdag aften blev han indehaver af titlen: verdens bedste kok.
Sammen med titlen får Rasmus Kofoed en guldstatuette og 150.000 kroner.
Mesterskabet blev en total nordisk triumf: Sverige blev nummer to, og tredjepladsen gik til Norge.
Sidste år tog Rasmus Kofoed førsteprisen ved EM i kokkerier, Bocuse d'Or Europe, og tidligere har han vundet både bronze og sølv ved verdensmesterskabet. I år ville han vinde.
- Norge var vores klart største konkurrent, og da de blev råbt op som nummer tre, så vidste jeg, at denne her, der er til mig, sagde en glad men afdæmpet Rasmus Kofoed til TV2, da spændingen var udløst.
Et gigantiske medieopbud i Lyon vidner om, at konkurrencen er forbundet med stor prestige. De sidste otte år har Rasmus Kofoed arbejdet intenst hen imod det store mål. Og seriøsiteten fejler ikke noget.
- Jeg har løbet, dyrket fitness og spillet fodbold for at være mentalt klar, og jeg spiser en masse ingefær og drikker urtedråber for ikke at blive syg inden konkurrencen, siger Rasmus Kofoed, der til daglig leverer kokkekunst for gæsterne på sin restaurant, Geranium, på Østerbro i København.
Prisen for bedste fiskeret fik det schweiziske hold, og Frankrig fik prisen for den bedste kødret.
Fødevareminister Henrik Høegh (V) var til stede i Lyon i anledning af Bocuse d?Or. Han arbejder for at få kokke-VM til Danmark i 2014.
Mesterskabet bliver holdt i forbindelse med Europas største fødevaremesse, Sirha i Lyon.
/ritzau/