Annonce
Indland

Træt af kedelige grøntsager? Sådan pifter du dem på grillen op

Man kan bruge grillen som kogestation ved at bruge både direkte og indirekte varme. Og vil man eksperimentere med endnu højere varme, har kok og kogebogsforfatter Nikolaj Juel også et godt fif. - Jeg lægger tit porrer direkte i gløderne og brænder skrællen af. Så kan du tage den brændte skræl af, og inde bagved er der de lækreste silkebløde porrer, som smager helt fantastisk, siger han. (Arkivfoto).
Grillet grønt behøver bestemt ikke at være kedeligt. Læs her, hvad du kan gøre for at spice grøntsagerne op eller servere dem som en lækker ret i sig selv

Mange er sikkert vant til at smide koteletter og røde bøffer på risten, når foråret nærmer sig, og man har fundet grillen frem fra haveskuret.

Men faktisk kan grøntsager blive mindst lige så spændende på grillen - man skal bare huske at give dem lidt kærlig opmærksomhed.

- Man skal gøre sig mindst lige så meget umage med grøntsager, som man ville gøre med kød, siger Nikolaj Juel, der er kok og kogebogsforfatter til blandt andet bogen "Grill grønt", og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De fleste kan godt finde ud af at marinere noget kød, men de færreste gør det med grøntsager. Det er der, hvor man tit taber folk, for så kan det godt blive kedeligt.

Ifølge Nikolaj Juel er der også større sandsynlighed for, at børnene får lyst til at smage på grøntsagerne, hvis man bruger tid på at gøre noget ud af dem.

Det kan for eksempel være at marinere aubergine med olivenolie, citron, mynte og chili.

Du kan med fordel også spice dine grønne asparges op, uden det behøver være omfattende.

- Hvis du griller asparges, så brug en god olivenolie, noget citron, parmesan og lidt salt og peber - så har du en dejlig forret, siger Nikolaj Juel.

Han foreslår også tahindressing - som er baseret på sesamsmør - som et godt supplement til grillede grøntsager.

- At man giver det en form for dressing eller marinade, så det bliver piftet op, gør en stor forskel - både for børn og voksne, siger han.

Anders Jensen, der er medlem af Det Danske Grill Landshold og ansvarlig for Weber Grill Academy, bruger grillen ofte. Og så er det vigtigt at grille andet end røde pølser og bøffer, så det ikke bliver for ensformigt, og alle kan være med, siger han.

Anders Jensen foreslår, at man griller salaten. Så er der noget på grillen til hver en smag, uanset om man ikke er til kød, eller man bare godt kunne tænke sig et grønt supplement til hovedretten.

- Du tager et spidskålshoved, halverer det, og griller det med skæresiden nedad. Når det får lidt brændte blade nedad, vender du det, så det danner en slags skål. Så kan du give det et par smørklatter, salt og peber, siger Anders Jensen.

Det samme kan man gøre med hjertesalat eller romainesalat og eventuelt rive parmesanost hen over ved servering.

Grill grøntsager ved forskellig varme efter type

* Du kan grille både ved direkte og indirekte varme, og det er godt at være opmærksom på, når du skal grille forskellige typer af grøntsager.

* Hårde grøntsager, såsom kartofler og græskar, skal du helst give indirekte varme, så du ikke brænder dem, inden de er gennemstegt.

* Du kan give dem indirekte varme på en gasgrill ved at justere på varmen og på en kulgrill ved at skubbe alle kul over i den ene side.

* Andre grøntsager har bedst af direkte varme i kort tid. For eksempel asparges.

Kilde: kok og kogebogsforfatter Nikolaj Juel. /ritzau fokus/

/ritzau fokus/

  • Vegetables on the grill
    Man kan bruge grillen som kogestation ved at bruge både direkte og indirekte varme. Og vil man eksperimentere med endnu højere varme, har kok og kogebogsforfatter Nikolaj Juel også et godt fif. - Jeg lægger tit porrer direkte i gløderne og brænder skrællen af. Så kan du tage den brændte skræl af, og inde bagved er der de lækreste silkebløde porrer, som smager helt fantastisk, siger han. (Arkivfoto).
Annonce
Vejret

Sådan ser det ud på vejene: Store lokale forskelle

Annonce
Annonce
Vejret

Sådan ser det ud på vejene: Store lokale forskelle

Indland

Smitten med luftvejssygdomme spreder sig drastisk

112

Villa-branden på Lolland skal nu undersøges

112

Flammerne slugte det hele: - Vi er meget chokerede

Udland

Stor stjerneskudssværm pryder himlen i december

112

Voldsom gårdbrand på Lolland: I over 11 timer arbejdede brandfolkene

112

Ulykke på motorvejen: Bil væltet om på taget

Specialskolen Lolland

- Det begynder at nærme sig uforskammethed

Guldborgsund

15-årig pige angrebet med slag og spark

112

63 taget i fartkontroller

Vejret

Massevis af sjap: Veje kan "være vanskelige" at køre på

Femern

Tester sirene

Vejret

Nyt snevejr og isglatte veje venter morgentrafikken onsdag

Maribo

Lokal OL-deltager giver håb til skoletrætte elever

Annonce
Guldborgsund

Omstridt forslag skrottet: Freder campingplads

Guldborgsund

Storstrømsbro-byggeri når ny milepæl

Lokal nyt

Knud Romer bliver ambassadør for Dansk Folkehjælp

Lolland

Byens juletræ lyser igen: Så meget kostede hærværket

Vejret

Snefygning skabte problemer flere steder på LF

Ugeavisen Guldborgsund

Salt kan give meget ømme poter

112

Brand i hus på Lolland: - Der er brand- og røgskader i hele huset

112

Uheld på trafikeret landevej: Ny melding

Lolland

Borgmester til klimatopmøde: Succesfuld grøn omstilling skal komme nede fra

Guldborgsund

Lokal ildsjæl hædret med fornem pris: Anne-Lise gør en forskel

Erhverv

Lokal frø-gigant vil slå sig sammen med fransk milliard-virksomhed

Vejret

Overraskende prognose: Nu kan det være på vej væk

Femern

Femern-entreprenør indfrier krav: Så mange uddannes

112

Fireårig pige er død efter påkørsel - chauffør er anholdt

Lolland

Fravalgte København for at blive præst på Lolland

Guldborgsund

Politi til stede ved juleoptog: Flere hundrede børn deltog

Indland

Piger er gået mere tilbage end drenge i matematik og dansk

112

Den lå i handskerummet - og det kostede dyrt

Lolland

Nedbrændt café på tvangsauktion: Skal du være ny ejer?

Annonce
Annonce
112

Butikstyv i aktion: Politiet stoppede ham tre gange på én dag

Ugeavisen Guldborgsund

Det Hvide Kor synger på sygehuset

Lolland

It-bøvl løst: Nu er der ny dato for lægevalg

112

Politiet anholder mand efter fund af død person i Faxe Ladeplads

Lolland

Pungdyr i vinterkulden: Her hopper den stadig rundt på Lolland

112

Blitzede løs: Særligt ét sted kørte de alt for stærkt

112

Lørdags-konflikt eskalerede: Fik to sigtelser på fem minutter

Guldborgsund

Skraldeklit skaber debat: Efterlyser handling

Lokal nyt

Skulle hjælpe de små: Delte meninger om lokalt netværk

Indland

Klimaforandringer kan femdoble regning efter stormflod

Lolland

Tvivler på druk og skørlevned i Kramnitze

Lolland

- Jeg tror ikke, at det bliver en populær løsning

Indland

Danske elever er blevet væsentligt dårligere til at læse og regne