Hver tredje prøve af udenlandsk fjerkræ afslører fund af multiresistente bakterier, som kan gøre behandling af alvorlige sygdomme hos mennesker meget svær.
Forbrugere, der har helbredet kært og ikke er knivskarpe i køkkenhygiejnen, bør holde sig fra udenlandsk fjerkræ. Mere end hver tredje prøve af udenlandsk fjerkræ indeholder multiresistente colibakterier. Det afslører nye tal fra det statslige program for for overvågning af antibiotikaresistens - Danmap.
I prøverne af svinekød, oksekød og dansk kyllingekød er forekomsten mere end ti gange lavere, viser tallene fra Danmap.
Farlige og multiresistente bakterier, som gør behandlingen af selv banale sygdomme som lungebetændelse vanskelig eller håbløs, stiger i både fødevarer og mennesker, viser tallene.
De multiresistente, såkaldte ESBL-bakterier, forekommer i stigende grad hos både mennesker og i fødevarer. Mange prøver fra importeret kyllingekød og danske slagtesvin indeholder de slemme bakterier. Der er også en stigning i bakterierne hos mennesker. Bakterierne er resistente overfor antibiotika, der er central i behandlingen af livstruende infektioner hos mennesker, viser Danmap-rapporten for 2009.
ESBL-bakterier, der er resistente overfor bredspektret antibiotika, er et af de hurtigst stigende resistensproblemer verden over.
- Infektioner med bakterierne fører tit til forlænget sygehusophold med øgede menneskelige og økonomiske omkostninger. Det er bekymrende, at forekomsten fortsætter med at stige, siger overlæge Niels Frimodt-Møller fra Statens Serum Institut.
Der findes flere typer af ESBL. Blandt typerne fundet i svin og kød er flere også fundet hos mennesker. Fra 2007 til 2009 ses en stigning i forekomsten af ESBL-colibakterier hos danske patienter. På danske sygehuse er der et stigende forbrug af bredspektret antibiotika, som fører til øget forekomst af resistente bakterier.
- Forekomsten af samme type gener hos både dyr og mennesker tyder på, at ESBL-colibakterier fra fødevarer kan være årsagen til infektioner hos mennesker, siger seniorforsker Yvonne Agersø fra DTU Fødevare-instituttet.
Herhjemme betyder de nye oplysninger, at DTU Fødevareinstituttet sammen med Fødevarestyrelsen ser nærmere på muligheden for at tage flere stikprøver herunder muligheden for at kunne trække særligt ramte varepartier tilbage fra butikshylderne.
/ritzau/