Annonce
Landbrug

En vej ud af landbrugets trædemølle

KU Science's - måske bedre kendt som Landbohøjskolens - imponerende auditorium. Måske den flotteste af alle sådanne i Danmark. Både yngre og ældre var dukket op til efterårskonferencen på Frederiksberg. Foto: Jens Henrik Nybo

Efterårskonferencen i Det Kongelige Danske Landhusholdningsselskab havde et opdateret blik på snart sagt alt, der havde med penge at gøre.

Økonomi i landbruget var på dagsordenen på Landhusholdningsselskabets Efterårskonference på KU Science – måske bedre kendt som Landbohøjskolen på Frederiksberg. Herunder var der både fokus på forpagtning af jord og på landbrugets strukturmæssige rammer og dets pejlemærker. KU-forskeren Jakob Vesterlund Olsen tog sig af jordforpagtningen.

God idé at delforpagte

Delforpagtning uden at gældsætte sig til over skorstenen kan være en fornuftig løsning for den unge landmand, der ønsker at komme i gang, ligesom det for sælgeren kan være fordelagtigt. Den, som står og skal sælge, kan tit forrente sin egenkapital bedst ved sælge noget og bortforpagte noget andet. Det var et af hovedbudskaberne i Jakob Vesterlund Olsens indlæg.

Baggrunden for indlægget havde stor aktualitet, idet andelen af forpagtning fortsat er stigende. Fra 1982 til 2016 er forpagtning steget fra 17 til 36 procent, og det forpagtede areal udgør nu næsten en million hektar.

I dag forpagter mere end hver anden landmand jord, fordi det for både køber og sælger ofte kan være den bedste udvej. Især er det for den yngre landmand normalt en umulighed at stille med to-cifrede millionbeløb, der forudsætter køb af jord.

En stor del af forklaringen på hele dilemmaet er den faldende rente, samt at der efter finanskrisen er opstået en markant større forskel på finansieringsomkostningerne mellem den ”rige” og ”fattige” landmand.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fordelen ved at forpagte

Jakob Vesterlund Olsen uddybede baggrunden for, hvorfor en delvis handel og forpagtning tit er at foretrække frem for etablering af et I/S:

- Der er ikke længere et ejerkrav til udbringningsarealet, ligesom mange produktionsejendomme har tilknyttede satellit-ejendomme, hvor det primært er jorden, der repræsenterer værdien. Fordelen ved et delkøb frem for et I/S er, at det giver større økonomisk uafhængighed, og der er ingen solidarisk hæftelse. Ofte vil ældre, velkonsoliderede landmænd opnå en billigere finansiering. Ligeledes vil potentielle sælgere med en latent ejendomsavance bedre bære risikoen for fald på jordpriserne, end købere uden en sådan avance, påpegede Jakob Vesterlund Olsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den evige trædemølle

Seniorforsker på KU Science, Henning Otte Hansen så på struktur og effektivitet i landbruget, især set i et globalt lys.

Stigende produktion fører logisk til faldende priser, og dermed faldende indtjening hos landmanden, som igen kræver øget produktivitet for at kunne overleve. Sådan indkapslede Henning Otte Hansen det, han kaldte for landbrugets trædemølle.

Løsningsmodellerne på denne trædemølle ligger dog ikke lige for og bliver tit mødt med hinandens modsætninger, men ikke desto mindre sagde han:

- Nogle bør måske helt gå ud af erhvervet eller indrette sig i small-scale - oplagt suppleret med indtægt fra anden side. Eksempelvis i form af nicheproduktion og lokale fødevarer. Det er dog i den anden ende af skalaen, vi finder de få, men dem med langt den største del af produktionen, nemlig store erhvervslandbrug med intensiv stordrift og med et stort krav om afkast, sagde Henning Otte Hansen.

Mødet imellem de få store og de mange små, udtrykte han således:

- Intensivér grundforskning, det kan være inden for nye plantearter, men det skal så bæres ud i rådgivningssystemet, sagde Henning Otte Hansen, som også nævnte:

- Fjern vækstbarrierer i form af kvoteordninger og importbegrænsninger, så der åbnes for et globalt marked.

  • landhus
    KU Science's - måske bedre kendt som Landbohøjskolens - imponerende auditorium. Måske den flotteste af alle sådanne i Danmark. Både yngre og ældre var dukket op til efterårskonferencen på Frederiksberg. Foto: Jens Henrik Nybo
Annonce
Indland

Kammeradvokat lægger op til sanktioner i Folketinget efter mail-snageri

Annonce
Annonce
112

21-årigs sindssyge kørsel: Vaskeægte vanvid

Dølle

Nu er den væk: Hvad betyder det for Dølle?

Dølle

Mette sælger dem, men hvem i alverden køber dem i maj?

Dølle

Den nye Dølle-pølse: Hvad siger markedsgæsterne?

112

Brandvæsnet blev tilkaldt, men vendte hurtigt om

112

Niels Christian blev jagtet gennem mark: Så brød helvede løs

Guldborgsund

Mark O. Madsen overrasker: Går ind i politik

Dølle

Tilfreds Dølle-formand: Det overrasker mig

Indland

Rusland advarer Danmark: Det vil blive gengældt

Sport

Reddet fra konkurs - klar til kamp mod Nykøbing

Indland

Messerschmidt måtte aflyse 1. maj-møde på grund af sikkerhed

Dølle

Unge Dølle-veteraner: Der er nok mange, der pjækker fredag

112

Fik slag i hovedet på marken

Dølle

- De kalder mig da Tine Tiskone

112

Hurtigt personale fik slukket brand

Indland

86.000 danskere er afhængige

Annonce
Annonce
Dølle

Tumult til vild Dølle-koncert

Guldborgsund

René fordobler overskuddet

Sport

NFH-semifinalemodstander fundet

Lolland

50.000 træer og buske plantes: Ny skov indvies

Lolland

Milliondyrt vartegn: Nu er vinderne fundet

Guldborgsund

Helt vildt: Lokal forestilling nomineret til landets største teaterpris

112

Snuppet med stor mængde narko: Skjult i hemmelige rum i bilen