Annonce
Landbrug

Hård kritik af banker og andelsselskaber

Formand John Nielsen lagde ikke fingrene imellem med kritik i flere retninger i sin beretning på generalforsamlingen i Dansk Landbrug Sydhavsøerne i Sakskøbing. Foto: Claus Hansen

DLS-formand med ros til regering - og ris til DLG, Danish Agro og Coop.

Ny vandløbslov, naturråd - og det fortsatte arbejde med den fusionerede rådgivning ...

Det er nogle af de opgaver, som Dansk Landbrug Sydhavsøerne kommer til at beskæftige sig med i år ifølge formand John Nielsen.
Men det er en spådom med forbehold - som han også understregede på generalforsamlingen i Sakskøbing forleden.

- Der var nok ikke mange, der i 2017 havde forudset, at DLS skulle tage et opgør med vores andelsselskaber om de afskallede kerner i maltbyggen. Det kan være svært at forudse alt, konstaterede formanden, der i sin beretning netop også var endnu en tur om årets heftige uenigheder med DLG, Danish Agro - og Coop.

De første om afregningen på byg. Coop-striden om Samvirke og pesticider. Men John Nielsens beretning havde også ros. Eksempelvis til regeringen.

Han kvitterede for en - efter DLS-opfattelse - trods alt bedre pesticidstrategi, for opbakning fra minister Esben Lunde Larsen generelt, for fjernelse af pso-afgift, nedsættelse af bo- og gaveafgift - og ikke mindst for muligheden for at tilføre mere kvælstof på markerne.

- Men vi hviler ikke på laurbærrene. Afgifter presser stadig vores økonomi helt urimeligt. Især her i landsdelen er vi ramt af pesticidafgiften, fordi vi har mange højværdi- og specialafgrøder, fastslog John Nielsen.

Strid om afregning af maltbyg
Han konstaterede dog også, at økonomien i landbruget i 2017 generelt var positiv.

- Mælke- og svineproducenter gjorde det godt, mens de rene planteavlsbedrifter kun lige går i plus. Her i vores område måtte vi også for andet år konstatere, at vejret ikke var med os - samt at andelsselskaberne altså skar dybt i betalingen for maltbyggen, sagde John Nielsen.

- Normalt vil man forvente, at andelsselskaberne arbejder for ejerne og ikke mod ejerne. Men høsten 2017 viste, at andelsselskabernes ledelser er sig selv nærmest. Trods mine meget kraftige opfordringer til at lave en aftale om de afskallede byg-kerner, så både landmænd og selskaberne kunne se, at de fik noget positivt ud af situationen, så valgte andelsselskabernes ledelser meget nidkært at fastholde et snævert juridisk spor til at slå ejerne - landmændene - i hovedet med, lød salven fra John Nielsen - som pegede på, at selskaberne i øvrigt har haft rekordoverskud de seneste år.

- I min optik var der alle muligheder for en god løsning for begge parter. Men selskabernes ledelser valgte efter høsten desværre konfrontation og juristeri. For mig har det været en grim overraskelse at være vidne til den måde, vore egne andelsselskaber reagerede på, tilføjede han.

Banker tager sig godt betalt
Og i beretningen var der så i øvrigt også skarp kritik af finanssektoren.

- Bankerne og realkreditinstitutterne tager sig stadig alt for godt betalt for at servicere os. Mere end 100 milliarder kroner betalte vi i renter og bidrag i 2016. Da renten er meget lav, er en stor del af de 100 milliarder kroner bidrag. Bankerne undskylder sig med krav om konsolidering - samtidig med at for eksempel Danske Bank udbetaler næsten ni milliarder kroner i udbytter, sagde John Nielsen.

- Bankerne bestemmer da suverænt, hvor meget de vil udbetale i udbytter. Men det er efter min opfattelse noget luskeri at stramme gebyrskruen og fortælle, at det er staten og EUs skyld, samtidig med at der udbetales rekordstore udbytter til aktionærerne, tilføjede DLS-formanden.

  • 08ERH-Generalforsamling i Dansk Landbrug Sydhavsøerne
    Formand John Nielsen lagde ikke fingrene imellem med kritik i flere retninger i sin beretning på generalforsamlingen i Dansk Landbrug Sydhavsøerne i Sakskøbing. Foto: Claus Hansen
Annonce
Annonce
Annonce
Guldborgsund

Legendarisk kromutter: - Jeg har absolut ingen planer om at stoppe

Dølle

Sådan gik det: Dølle-formandens dom over et uforudsigeligt marked

Guldborgsund

Gert gennemførte sit monster-projekt

Vejret

DMI: Mandag bliver våd, men så kommer forårssolen

Dølle

Galningen fra Give har en Dølle-brandert på ønskelisten

Dølle

Benhårde Berit trods stenkast: Det er jeg altså ikke bange for

Guldborgsund

Musiker og komponist Peter Abrahamsen er død

Guldborgsund

Koster 26 millioner årligt: - Det er åbenlyst uretfærdigt

Indland

DSB varsler forsinkelser og aflyste tog mandag morgen

Indland

Notat afslører stor forskel på adgang til behandling med ny kræftmedicin

Kultur

Grøn melder udsolgt i halvdelen af årets koncertbyer

Lolland

Så er foråret skudt i gang

Dølle

Anemone havde styr på fars prutter: Tyven var Preben Pølsesnak

Dølle

Lørdag på Dølle: Fra Keld og Hilda til Daze

Dølle

Masser af mennesker og traktortræk

Annonce
Annonce
Dølle

Regn skabte smat på pladsen - men nu skinner solen igen

Dølle

Politiets status: Masseslagsmål og trusler på Dølle

Dølle

Timelang kø: Nu har Dølle truffet en beslutning

Dølle

Siden 1980: Preben har aldrig misset et eneste Dølle

Dølle

Næsten historisk: - En af de dage med allerflest i teltet

Sport

Claus Jensen rørt efter sejr: - Spillerne fortjener det så meget

Dølle

Nu er den væk: Hvad betyder det for Dølle?