Det tørre, varme vejr i maj og juni stresser jordbærrene, men giver samtidig stor efterspørgsel efter de røde bær, lyder det fra Søren Østergaard fra Kildebrønde Frugtplantage.
Den lange periode med tørt vejr og temperaturer et godt stykke over de 20 grader må siges at være ganske usædvanligt i Danmark.
Hos Kildebrønde Frugtplantage i Greve erkender Søren Østergaard, at sommervejrets indtog så tidligt på året har betydet, at jordbærrene er modnet hurtigere, og at han ikke har nået at få sæsonarbejdere nok til at plukke jordbær, da der pludselig er blevet rift om dem.
- På det her tidspunkt plejer vi at have 16, men lige nu har vi otte sæsonarbejdere, siger han.
Han har derfor måttet ty til selvplukning for at dispensere for de manglende hænder.
- Jeg har heller aldrig prøvet, at vi har kunnet få 40 kr. kiloet for selvplukkede jordbær, og slet ikke så tidligt på sæsonen. Normalt skal vi hen omkring sankthans, før vi har selvpluk, fortæller Søren Østergaard.
Kunderne står i kø
Det tørre vejr giver kunderne appetit på jordbær, og der er dagen lang kunder i frugtplantagens jordbærtelt, hvorfra der også sælges nye danske kartofler, æblemost, agurker og kål.
- Den anden dag havde vi udsolgt allerede klokken 15, hvilket er usædvanligt, siger Søren Østergaard, som solgte de første jordbær 19. maj, hvilket faktisk er 10 dage senere end sidste år.
- Det skyldes en kold april måned, hvor jordbærrene stort set ikke udviklede sig, siger Søren Østergaard.
På Kildebrønde Frugtplantage dyrkes der årligt omkring 80 ton jordbær, som dermed er den største afgrøde sammen med æbler og kartofler, mens der også dyrkes bl.a. hindbær, forskelligt kål, græskar og tre hektar med juletræer.
- Når temperaturen når over 22-24 grader begynder jordbærrene at stresse, de modner hurtigere og vejer kun 10-12 gram mod normalt cirka 15 gram. Samtidig bliver jordbærrene mere bløde, fordi de ikke tager vand nok op, da det fordamper hurtigere i varmen, forklarer Søren Østergaard.
Kartofler vokser hurtigt
For kartoflernes vedkommende er der også en stor fordampning i sommervarmen, så Søren Østergaard vander dem hver tredje dag.
- Kartoflerne har en helt vild tilvækst lige nu. Vi oplever, at de volumenmæssigt er vokset med omkring 40 procent på to dage, siger han.
Samtidig er kartoffelmængderne er steget, da varmen betyder, at der bliver kortere mellem de tidligst satte kartofler og de næsttidligste.
- Jeg kunne godt ønske mig almindeligt godt dansk sommervejr med 17-19 grader, lidt overskyet og lidt regn en gang imellem, siger Søren Østergaard.
Styrer selv vandtilførsel
Men det er ikke nødvendigvis dårligt med tør sommervarme, da det giver Søren Østergaard mulighed for selv at styre vandtilførslen i frugtplantagen og minimerer svampesygdomme.
- Men havde vi vidst, det ville blive så godt vejr, havde vi nok valgt nogle andre sorter, som han siger.
I frugtplantagen er der forskellige sorter, blandt andet remonterende sorter, som bliver ved med at blomstre. Så selv om nogle jordbær går tabt i varmen, vokser nye frem.
Vejret var måske i virkeligheden et større problem sidste år, hvor der i sensommeren og efteråret kom store regnmængder, som påvirkede frugtplantagens æbler.
- Æblerne havde lavt sukkerindhold og manglede smag, og vi skulle helt hen i november, før vi fik plukket de sidste æbler, siger Søren Østergaard.
Hvordan æblehøsten bliver i år, er for tidligt at sige noget om. Med det danske sommervejr kan man jo aldrig rigtig vide.