Annonce
Landbrug

Nye tider i Odsherred

Allan Klestrup Hansen var 10 år, da familien i 1982 flyttede fra Haslev til Odsherred og overtog Borrevang. Foto: Ulrik Larsen

Formand Allan Klestrup Hansen og den øvrige bestyrelse er godt i gang med at fremtidssikre Odsherreds Landboforening.

Odsherreds Landboforening (OL) er klar til at byde flere private ind i et samarbejde. Med virkning fra 1. maj er Agropro blevet officiel partner inden for planteavlsrådgivning med kontor i landboforeningens hus i Nykøbing Sjælland. Og formand Allan Klestrup Hansen er åben over for mere af samme slags.

- Det handler jo om, at vores medlemmer får adgang til dygtige rådgivere til nogle fornuftige priser. Hvis det er private, som er mest konkurrencedygtige og samarbejdsvillige, er det fint med mig. Vi er åbne over for alt og er ikke begrænset af at skulle holde os til bestemte udbydere, siger han.

- Vi vil gerne have gode samarbejdspartnere, hvor vi henviser kunder til hinanden. Nu har vi gjort det nemt for vores medlemmer at bruge Agropro. Omvendt er de så begyndt at markedsføre os over for deres medlemmer, fortæller Allan Klestrup Hansen.

Han var sammen med daglig leder Ulrich Goth i maj med til at præsentere økonomikontorets ydelser på et seminar for Agropros kunder. Herunder en gratis gennemgang af det seneste regnskab, hvis en landmand ønsker at få nye øjne på tallene.

"Vi skal komme med noget værdi, der kan ses på bundlinjen"

Allan Klestrup Hansen, formand for Odsherreds Landboforening
330 ha indgår i planteavlsbedriften, som Allan Klestrup Hansen passer sammen med en medarbejder og sin far og den irske springer spaniel Geo som fast passager i førerhuset. Foto: Ulrik Larsen

Allan Klestrup Hansen nævner også muligheden for, at flere private rådgivere kan få plads i kontorhuset. En jurist eller advokat ville være oplagt at få indenfor, tænker han. Også for at kunne bidrage til den interne sparring og synergi i et hus, hvor der pt. sidder rådgivere inden for planteavl, økonomi, skat og ejendomshandel.

- Bestyrelsen har den holdning, at hvis det etablerede system ikke er godt nok, må man ty til de private. Det har vi gjort med Agropro og gør det gerne igen. Så er det op til det enkelte medlem at vælge, hvilken rådgiver de vil bruge. Jeg er ret sikker på, at medlemmerne er godt tilfredse med den mulighed, bemærker Allan Klestrup Hansen.

Allan Klestrup Hansen. Foto: Ulrik Larsen

Bestyrelsen har lavet et strategioplæg, der skal fremtidssikre forening og konsulenthus. Hvad angår foreningen, er strukturudviklingen i landbruget en udfordring, fordi der bliver færre selvstændige landbrug. Omkring 45 procent af medlemmerne har landbrug under 30 ha, så hvis strukturudviklingen fortsætter, vil det medlemsmæssige grundlag skrumpe.

Formanden er sikker på, at der stadig er behov for Odsherreds Landboforening.

- Vi har absolut ingen planer om at fusionere med andre. Med de tiltag, vi har i støbeskeen, er jeg sikker på, at vi kan holde os kørende og endda også styrke vore rådgivning og medlemstilbud. Jeg tror, at de foreninger, der har lagt sig sammen, vil opdage, at det måske bliver for stort og for lange afstande, når de centraliserer. Mon ikke det er derfor, at vi nu ser dem åbne satellitkontorer? De har opdaget, at landmænd gerne vil have nærhed, og det har vi heroppe. Det vil vi stadig arbejde for.

- Vi kan da godt se, at andre landboorganisationer er mere om sig, ikke blot i vores område, men også på landsplan. Så vi føler os ikke specielt forfulgt. Og selv om vi nu har valgt en privat partner, så betaler vi stadig mange penge til SEGES og Landbrug & Fødevarer. Agropro betaler også for den information, som de trækker fra de organisationer. Så jeg kan bestemt afvise, at vi nasser på systemet; tværtimod, vil jeg sige.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landboforeningen er også selv udsat for privat konkurrence inden for bogføring og regnskab. Derfor er ledelsen klar til at lægge kursen om, så det i fremtiden bliver sådan, at 70 procent af omsætningen kommer fra rådgivning og 30 procent fra regnskaber. I dag er det lige omvendt.

- Det handler om at tage noget ekstra med ud til kunden. Det er ikke nok bare at præsentere regnskabstallene. Du skal også kunne foreslå, hvordan landmanden kan reducere sine omkostninger og måske hjælpe ham til lavere priser på gødning og plantebeskyttelse gennem rabataftaler eller indkøbsklubber. Vi skal komme med noget værdi, der kan ses på bundlinjen, lyder ambitionen fra Allan Klestrup Hansen og den øvrige ledelse.

Bemandingen på kontoret i Nykøbing er øget det sidste år, fordi der er en god tilgang af opgaver og kunder, også fra andre erhverv.

Lige nu arbejder økonomikontoret på et nyt tilbud, Flex regnskab, som efter sommerferien går ud til mindre virksomheder og landbrug. Konceptet bygger på, at kunden på forhånd får prisen at vide på at få lavet sit skatteregnskab. Den pris vil afhænge af antallet af bilag pr. år.

De seneste to år har været dyre for landboforeningen, men formanden slår fast, at budgettet for i år ser meget fornuftigt ud med tilpas meget luft, herunder også penge til fortsat at efteruddanne de knap 20 medarbejdere.

- Vi har et stærkt team med en god blanding af unge og erfarne kræfter med tæt kendskab til kunderne. Vi har et rigtig godt set-up, hvor Ulrich Goth er daglig leder af kontoret, mens Nanna Lind er personaleansvarlig, bemærker Allan Klestrup Hansen.

Han glæder sig over, at ejendomskontoret, der blev etableret i 2017, er slået så godt an, at den tredje medarbejder er ansat for nylig.

- Med ejendomsmægler Rikke Søegaard fik vi den helt rigtige leder af det kontor. Hun havde den perfekte baggrund og har virkelig formået at bygge det op på en måde, som kunder og samarbejdspartnere sætter pris på. De har travlt med vurdering af ejendomme og at rådgive før og efter salg, ligesom de formidler mange ejendomme, også private.

46-årige Allan Klestrup Hansen kom med i bestyrelsen i 2015 og blev formand to år siden. Han er søn af Torben Klestrup Hansen, som tidligere har været formand.

- Jeg trives rigtig godt med det organisatoriske og politiske arbejde. Men det kræver lidt mere tid, end jeg lige havde regnet med. Der er en del møder at gå til. Men vi har en bestyrelse, der er god til at dele opgaverne imellem sig. Vi tilstræber at rekruttere medlemmer fra de forskellige driftsgrene og har eksempelvis Lammefjorden og den økologiske produktion repræsenteret.

Driver 330 ha planteavl

Allan Klestrup Hansen driver selv en konventionel planteavl med 330 ha "typisk Odsherredjord", det vil sige blandet jord, fortrinsvis JB 5-6, men også lidt JB4. Det er korn, raps og frøgræs.

Hans familie overtog Borrevang ved Højby i 1982. Allan kom med i bedriften omkring 1995, indgik et I/S med sin far i 2005 og har siden 2017 været eneejer af bedriften, som omfatter to ejendomme mere.

Sanne og Allan Klestrup Hansen bor på Borrevang, hvor hun driver Kjolekompagniet med salg af egne designede kjoler og stof. Parret venter deres første fælles barn til december.

  • Allan Klestrup Hansen var 10 år, da familien i 1982 flyttede fra Haslev til Odsherred og overtog Borrevang. Foto: Ulrik Larsen
  • 330 ha indgår i planteavlsbedriften, som Allan Klestrup Hansen passer sammen med en medarbejder og sin far og den irske springer spaniel Geo som fast passager i førerhuset. Foto: Ulrik Larsen
  • Allan Klestrup Hansen. Foto: Ulrik Larsen
Annonce
Annonce
Annonce
Dølle

Næsten historisk: - En af de dage med allerflest i teltet

Nykøbing

Jubel i Nykøbing: Nyslået Lotto-millionær

Guldborgsund

Koster 26 millioner årligt: - Det er åbenlyst uretfærdigt

Lolland

Så er foråret skudt i gang

Dølle

Slagsmål, spyt og vold: Travl aften for politiet på Dølle

Dølle

Lørdag på Dølle: Fra Keld og Hilda til Daze

Guldborgsund

Millionfremgang hos lokal brugs

Dølle

Politiets status: Masseslagsmål og trusler på Dølle

Dølle

Masser af mennesker og traktortræk

Dølle

Timelang kø: Nu har Dølle truffet en beslutning

Dølle

Siden 1980: Preben har aldrig misset et eneste Dølle

Sport

Claus Jensen rørt efter sejr: - Spillerne fortjener det så meget

Dølle

Kæmpe p-kaos på Dølle: - Har aldrig oplevet noget lignende

Dølle

Nu er den væk: Hvad betyder det for Dølle?

Dølle

Musikken sætter gang i festen: - Vi kommer fra Døllefjelde-Musse ...

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Præst til rørt familie: - Han kan stadig være jeres forbillede

Dølle

Den nye Dølle-pølse: Hvad siger markedsgæsterne?

Lokal nyt

Regionsråds-politiker bryder med sit parti

112

Brandvæsnet blev tilkaldt, men vendte hurtigt om

Dølle

Bikerpiger og "bøndernes dødsdruk": Se billederne fra årets Damefrokost

Indland

Rusland advarer Danmark: Det vil blive gengældt

Sport

Reddet fra konkurs - klar til kamp mod Nykøbing