Annonce
Landbrug

Solceller - godt for både budget og image

Taget på den ene af Brian Høj Johansens staldbygninger er beklædt med 200 solceller. Foto: Jens Henrik Nybo

Svineproducent Brian Høj Johansen har indtil videre høstet gode erfaringer med sine 200 solceller, der yder en femtedel af ejendommens strømforbrug

Tanken om at etablere et solcelleanlæg var dukket op i Brian Høj Johansens hoved flere gange i de seneste tre år, men vi skal frem til foråret 2019, før beslutningen endelig blev truffet.

Han driver en besætning på Flintskovgaard ved Toreby på Lolland med 700 SPF-søer og producerer op imod 23.000 30 kilos-grise, som sælges til faste aftagere indenfor landets grænser. Tillige producerer han 6.000 slagtesvin på en nærliggende ejendom.

På de i alt 350 hektar marker dyrkes byg, hvede, raps samt roer. Netop svinestalde er energikrævende, især i sommerperioden, når behovet for ventilation er ekstra stort.

- Med et årligt forbrug på 260.000 kilowatt timer var det oplagt at skride til handling med at få etableret solceller, også fordi vores staldbygninger har store sydvendte tagflader og dermed er ideelle til solceller, fortæller Brian Høj Johansen.

I første omgang var planen at etablere et anlæg med en kapacitet på 200 kilowatt, så han kunne producere 90 procent af ejendommens strøm:

Viser det sig, at der blive økonomi i at sælge overskudsstrøm, vil Brian Høj Johansen ikke udelukke, at han vil beklæde den anden staldbygnings tag med solceller. Foto: Jens Henrik Nybo

Gik ned i størrelse

- Men jeg fandt hurtigt ud af, at den overskudsstrøm, vi måtte lægge ud på nettet med et 200 kilowatts anlæg, ville vi ingenting få for, fortæller Brian Høj Johansen.

Han valgte derfor at begrænse sig til et anlæg på 50 kilowatt bestående af 200 solceller på den ene af staldbygningers tag, og det blev indviet 16. august.

- Nu begrænser erfaringerne sig jo kun til godt fire måneder, men indtil videre når vi op på at få dækket 18-20 procent af vores strøm, svarende til op imod 16.000 kilowatt timer. Resten af strømforbruget købes ude i byen. Og vi er i stand til selv at bruge al den strøm, vi producerer time for time, og al strømmen anvendes i stalden.

Brian Høj Johansen fik bistand fra økonomikonsulent Preben Jensen i Vkst til at foretage beregninger på områder som rentabilitet og tilbagebetalingstid.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tilbagebetalt mellem otte og 12 år

- Jeg tog herpå kontakt til flere firmaer, men valgte et lille, som gav et tilbud på de 200 solceller samt etableringen, der lød på 350.000 kroner, og omfattede alt - også etableringen af solcellerne. Det tog kun en uge at etablere anlægget, og forhandleren forestod alt arbejdet, så jeg ikke behøvede at røre en finger.

Beregningerne viser en tilbagebetalingstid på mellem otte og 12 år, afhængigt af prisen på el. Hertil kommer så afskrivningerne, fortæller Brian Høj Johansen.

Der er tale om Luxor-paneler med 25 års garanti, og der er ikke synderligt arbejde med dem, når først de er etableret på taget. Der bliver højst tale om lidt rengøring en gang om året, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gavne image

- Med i mine overvejelser var ikke kun at spare på energiudgifterne, men også at bidrage til at højne landbrugets image som miljøvenlige og omstillingsparate. Det kan så undre lidt, at regeringen med sine høje klimamål, ikke har valgt at tilbyde støtteordninger til klimavenlige omstillinger som denne, bemærker Brian Høj Johansen.

Efter hans beregninger er der opnået en reduktion af kuldioxidudledning på 70 kilo CO2 pr dag, og det har indtil videre sparet 16.000 kilowatt timer, svarende til 11 tons CO2.

- Den anden af de to staldbygningers tag er ledig til etablering af solceller, men det kommer først på tale den dag, hvor det er muligt at sælge overskudsstrømmen til en fornuftig pris. Indtil da er min vigtigste erfaring, at man skal være i stand til at selv at forbruge al den strøm, der produceres fra solcellerne, fortæller Brian Høj Johansen.

  • Taget på den ene af Brian Høj Johansens staldbygninger er beklædt med 200 solceller. Foto: Jens Henrik Nybo
  • Viser det sig, at der blive økonomi i at sælge overskudsstrøm, vil Brian Høj Johansen ikke udelukke, at han vil beklæde den anden staldbygnings tag med solceller. Foto: Jens Henrik Nybo
Annonce
Annonce
Annonce
Guldborgsund

Jobbet er fundet: Pernille fik op til 25 konkrete jobtilbud

Lolland-Falster

Danmarks største forhandler overtager to lokale forretninger

Lolland

Dansk tv-kendis: Sydhavsøerne har det hele

Sport

De skal sikre Danmark EM-succes

Guldborgsund

Alvorlig ulykke: Person i kritisk tilstand fløjet væk

Lolland

Kæmpe nedtur efter afsløringer: Forlader alle poster

Guldborgsund

Efter tronskifte: Nu melder kongehuset ud om lokal protektion

Guldborgsund

Store trafikale udfordringer forude: Varer til november

Guldborgsund

Stor redningsøvelse ud for Gedser

112

Mand kørt på sygehuset efter kraftig brand

Politik

Trækker sig kort før valg: "Jeg kan ikke mere"

112

Lang formiddag: Tunnellen var spærret

Kultur

Får 20 millioner til særligt kunst-projekt

112

Politiet skød efter flugtbilist: Nu er der faldet dom

112

38-årig idømmes forvaring for drabet på Mia Skadhauge Stevn

Politik

Pia Kjærsgaard: Det må ikke ske igen

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Torben måtte lukke sin elskede bod: - Det gør mig så ked af det

112

Tre betingede frakendelser: Kørte 100 km/t i 50-zone

Lokal nyt

Har du styr på din stemme? Tag vores kandidattest her

Lolland

Kommunen siger nej - men de nægter at give op: Har es i ærmet

Nykøbing

Stort talent: Prestigefuld hæder til 18-årige Laurits

Guldborgsund

"Flere begyndte at græde," da de fik den nedslående besked

Sport

Mark O. Madsen scorer bestyrelsespost i lokal fodboldklub