Sæsonens nyhøstede grøntsager og urter fra Halsted, Volshave og Torslunde.
VESTLOLLAND Omkring 550.000 grønne asparges - sådan cirka - venter Nicolai Kristjansen og Asger Lünekilde Knudsen, at de skal bukke sig ned og snitte af deres aspargesplanter frem til 24. juni, hvor sæsonen slutter.
De mange asparges, som Nicolai Kristjansen lægger jord til på Møllergaarden på Halsted Byvej, blev plantet for et år siden. Samarbejdspartnerne, der kalder sig Asgers Asparges, sælger dem især til restauranter.
Private kan dog også købe de sprøde, lysegrønne forårsbebudere fra vejboden på Halsted Byvej 7 eller i Meny i Maribo.
Ideen med at satse på asparges kommer fra kokken Asger Lünekilde Knudsen, der sammen med sin far, Gert Lünekilde, igennem 10 år har produceret økologiske og biodynamiske grøntsager og urter til restauranter i en kæmpe køkkenhave på Volshave Skovvej. Det er sket under navnet Den Grønne Verden, men de har skiftet navn til 54 Grader.
- Jeg satte et lille stykke med aparges, og de kom fantastisk og smagte fantastisk, og nu lægger Nicolai tre hektar jord til og maskiner, og jeg selv og en kammerat er gået ind med kapital i vores samarbejde Asgers Asparges, fortæller Asger Lünekilde Knudsen.
Nicolai Kristjansen producer i forvejen gulerødder, kartofler samt rød-, hvid- og spidskål og jordbær, og hans Møllergaarden indgår i et kooperativt landbrugsfællesskab med 54 Grader og Asgers Asparges samt Thorslundegaard på Vensholmvej, der drives af Charlotte Overgaard. Det sker under det nu fælles navn: Den Grønne Verden.
Fordelen ved landbrugsfællesskabet forklarer Asger Lünekilde Knudsen sådan:
- Vi kan producere en hel del flere varer på denne vis og specialisere os i det, vi hver især er gode til, og så kan vi ikke mindst skiftes til at køre grøntsager og urter til de københavnske restauranter.
Restaurant Babette i Vordingborg er også blandt de mange glade aftagere.
Det nye samarbejde om mere synlighed omkring kvaliteten af råvarerne fra Lolland-Falster, Muld, er Den Grønne Verden også en del af.
Og nye ideer er der masser af. Hvor andre landmænd hiver deres bærbuske op, fordi de er urentable, ja, så overvejer landbrugsfællesskabet at se og få plantet nogen.
Til næste år forventer de at kunne levere asparges til 80 til 100 restauranter.
Smage dem kan man på Madens Folkemøde på Engestofte Gods, hvor Asger Lünekilde Knudsen også deltager i et fordrag med Christian Wellendorf og byder på små retter med asparges.