Roekampagnen starter på sukkerfabrikken Nordic Sugar i Nykøbing i dag
Allerede mandag blev de første roer kørt til fabrikken i Nykøbing. Og det bliver første gang, at økologiske sukkerroer rent faktisk også ender med at blive til økologisk sukker.
Sidste år var høsten af økologiske roer så sparsom, at det ikke kunne betale sig.
- Det er en stor omstilling at gå fra konventionel til økologi. Det tager tre år fra en mark har været dyrket konventionelt, til den kan godkendes til økologi, siger fabriksdirektør Jesper Jeppesen fra sukkerfabrikken i Nykøbing.
- Vi forventer, at vi bruger tirsdagen på at oparbejde den samlede høst af økologiske sukkerroer. Endnu er produktionen af de økologiske roer ikke større, end det hele kan klares på en enkelt dag.
- Men vi forventer, at der ad åre kommer en større økologisk produktion. Avlerne får cirka tre gange så stor en afregning for de økologiske sukkerroer end for de konventionelle. Men der er jo også både et større arbejde og et mindre udbytte, siger fabriksdirektøren.
Fabrikken i Nykøbing laver ikke produktionen færdig, men kører råsaften til en sukkerfabrik i Sverige, som laver sukkeret færdigt.
Sukkeret kommer dog tilbage til Nykøbing for at blive pakket til videre salg.
Pulpen fra øko-produktionen bliver lavet til foderpiller, som i første omgang bliver udbudt til de økologiske sukkerroeavlere, som har besætning.
Onsdag starter oparbejdningen af de konventionelle sukkerroer.
Roekampagnen er startet senere i år end de foregående år, fordi sommerens tørke fik dyrkere til at ønske en senere høst, så roerne kunne nå at vokse lidt mere, efter regnen endelig kom i august.
I Nakskov startede roekampagnen 25. september.
Roekampagnen både i Nakskov og Nykøbing ventes at slutte i januar.