Annonce
Lokal nyt

Gør klar til stor test-opgave på skoler

Foto: Claus Hansen, arkivfoto

Elever og personale. som skal møde fysisk på skolerne, kan se frem til at skulle testes to gange om ugen fra næste uge. Læs de lokale borgmestres reaktion her.

Alle landets borgmestre var mandag formiddag til virtuelt møde med en række ministre omkring den ventede gradvise genåbning af samfundet.

Blandt dem var Lolland Kommunes borgmester Holger Schou Rasmussen (S), og han sad efter mødet tilbage med en følelse af kun at have fået svar på nogle af de spørgsmål, der rejser sig - ikke mindst omkring genåbningen af skolerne.

- Vi fik lov at komme med alle de spørgsmål, vi havde omkring test og vores ansvar som kommuner i forbindelse med det. Jeg blev lidt klogere på det, men slet ikke så klog, som jeg havde ønsket. Vi fik at vide, at man hen ad onsdag vil tage stilling til de ubesvarede spørgsmål.

- Men det blev sagt klart, at man ikke skal sætte næsen op efter ret meget mere end, at skolerne genåbner, fortæller borgmesteren og tilføjer, at det ikke var hans indtryk, at frisører, mindre forretninger og andre skal forvente at få lov til at genåbne i denne omgang.

Ifølge både Holger Schou Rasmussen og hans borgmester-kollega i Guldborgsund Kommune, John Brædder (G), lægges der op til, at alle de, der skal møde fysisk i skole - både elever og personale - skal lade sig teste to gange om ugen på skolen fra på mandag.

Testen vil, såvidt det forstås, komme til at foregå som en lyntest, og John Brædder fortæller, at Guldborgsund Kommune allerede er gået i gang med via Jobcentret at rekruttere efter cirka 50 personer til at stå for denne opgave.

- Det betyder så, at der måske er nogle, der på den måde kan komme ud af ledighedskøen, siger John Brædder.

Det er nemlig ikke tanken, at det er skolernes nuværende personale, der skal stå for test-opgaven. I Lolland Kommune er man derfor også gået i gang med at finde folk til testopgaven - en opgave, der foreløbig ikke er nogen tidshorisont på.

Et af de spørgsmål, borgmestrene ikke kunne få svar på på dagens møde, var, hvad der sker, hvis nogen siger nej til at blive testet.

- Det bliver i høj grad op til forældrene at tale med deres børn om, at testene er nødvendige for, at de kan komme tilbage i skole. Men jeg mener jo ikke, at man kan tvinge børn til at blive testet, hvis de ikke vil, siger John Brædder, der derfor venter i spænding til onsdag, hvor regeringen ventes at komme med en mere detaljeret udmelding.

Det står ifølge de to borgmestre nemlig heller ikke klart endnu, hvilke årgange, der i givet fald skal vende tilbage til skolerne.

Holger Schou Rasmussen håber, at man meget hurtigt vil kunne have et andet og mere behageligt test-kit klar end den 14 centimeter lange vatpind, som man får stukket op i næsen ved de nuværende lyntest.

Borgmesteren frygter dels, at mange børn vil sige nej til at blive testet, hvis de skal have stukket en vatpind langt op i næsen, ligesom han savner svar på, hvem der har ansvaret, hvis der sker uheld i forbindelse med en test.

Udover de almindelige folkeskoler kommer de nye regler ifølge de to borgmestre også til at gælde for kommunale institutioner, friskoler og privatskoler på grundskoleniveau.
Efterskoler, ungdomsuddannelser med videre vil formentlig også blive omfattet, men præcis hvordan står heller ikke helt klart endnu. Det vil sandsyndligvis blive regionernes opgave.

Udover to gange ugentlige test på skolerne lægges der også op til, at der skal åbnes endnu flere testcentre til borgerne rundt om i kommunerne generelt.
- Det skal vi også se på, hvordan vi løser. Men foreløbig ansætter vi testpersonale til grundskolerne, og så må vi se, om vi også skal rekruttere til testcentrene, eller andre får den opgave, siger John Brædder.

Den øgede testindsats koster naturligvis noget ekstra, men hvad de økonomiske perspektiver i det bliver, og hvem der skal betale for det, er endnu heller ikke endeligt afklaret. John Brædder er dog ikke så bekymret for den del.

- Jeg tænker, at det får vi nok løst hen ad vejen. Indtil nu har det været sådan, at kommunerne bliver kompenseret fra centralt hold for den type opgaver. Så lad os nu få genåbnet skolerne stille og roligt, lyder det fra Guldborgsunds borgmester.

Han tilføjer, at kommunerne også skal være klar til at hjælpe med smitteopsporing, men også her afventer man en mere detaljeret plan.

  • Foto: Claus Hansen, arkivfoto
Annonce
Sport

Så skete det endelig - Nykøbing FC tog en kæmpe skalp

Lokal nyt

Regionsråds-politiker bryder med sit parti

Annonce
Annonce
Sport

Så skete det endelig - Nykøbing FC tog en kæmpe skalp

112

21-årigs sindssyge kørsel: Vaskeægte vanvid

Dølle

Nu er den væk: Hvad betyder det for Dølle?

Dølle

Musikken sætter gang i festen: - Vi kommer fra Døllefjelde-Musse ...

Dølle

Mette sælger dem, men hvem i alverden køber dem i maj?

Dølle

Den nye Dølle-pølse: Hvad siger markedsgæsterne?

112

Niels-Christian blev jagtet gennem mark: Så brød helvede løs

Guldborgsund

Mark O. Madsen overrasker: Går ind i politik

Lokal nyt

Regionsråds-politiker bryder med sit parti

112

Brandvæsnet blev tilkaldt, men vendte hurtigt om

Indland

Rusland advarer Danmark: Det vil blive gengældt

Sport

Reddet fra konkurs - klar til kamp mod Nykøbing

Dølle

Tilfreds Dølle-formand: Det overrasker mig

Dølle

Unge Dølle-veteraner: Der er nok mange, der pjækker fredag

Indland

Messerschmidt måtte aflyse 1. maj-møde på grund af sikkerhed

Annoncørbetalt indhold

Suveræne SUV’er til skarpe priser

Annonce
Annonce
Dølle

- De kalder mig da Tine Tiskone

112

Fik slag i hovedet på marken

Indland

86.000 danskere er afhængige

112

Hurtigt personale fik slukket brand

Dølle

Tumult til vild Dølle-koncert

Guldborgsund

René fordobler overskuddet

Lolland

50.000 træer og buske plantes: Ny skov indvies