Annonce
Guldborgsund

NERVØSE SÆLGERE: MEN KØBERNE ER DER

Den gennemsnitlige salgstid for ejendomme i Guldborgsund Kommune ligger nu under gennemsnittet på landsplan. Her motiv fra Pandebjergområdet i den nordlige del af Nykøbing. Foto: Anders Knudsen
Lokale ejendomsmæglere tror på godt salg i 2023. Forhindringen kan være for få ejendomme til salg. Det skyldes nervøse sælgere - ikke tilbageholdende købere.

GULDBORGSUND: 2023 kan sagtens blive et absolut fornuftigt år med god aktivitet på det lokale boligmarked.

Sådan lyder meldingen fra en håndfuld mæglere i Nykøbing, og de første tal fra den smule af året, der er gået, modbeviser da heller ikke umiddelbart de gode håb. Eksempelvis er den gennemsnitlige salgstid for huse her i Guldborgsund Kommune nu under landsgennemsnittet. ikke meget - men dog under. 124 dage mod 128 på landsplan.

Der er ellers faktorer nok, som kan sende rystelser ind over et letpåvirkeligt boligmarked. Sandt er det da også, at man for længst er forbi "alt-kan-sælges-rusen" fra coronadagene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men mindre kan også gøre det. Og ifølge flere mæglere har den aktuelle nervøsitet og betænkelighed tilsyneladende sat sig et lidt uventet sted: Hos sælgerne.

- Vi håber og tror, at 2023 bliver ok. Usikkerheden ligger mest i et lavt udbud af ejendomme, siger ejendomsmægler Jørgen Danielsen, home.

Lige nu er der cirka 470 villaer og rækkehuse til salg i hele kommunen. Før corona lå tallet op mod et par hundrede højere.

Købere klar

- Der bliver bestemt handlet huse. Det tankevækkende er, at jeg ganske ofte møder en indstilling om, at "der bliver nok ikke solgt noget i disse tider". Den holdning og nervøsiteten får måske de mulige sælgere til at opgive på forhånd. Resultatet er for få huse til salg. Bare for at tage et eksempel så er der næsten ikke noget at købe i Nysted lige nu. Virkeligheden er, at der i høj grad er købere i markedet, de er klar med bankgodkendelse og penge, og jo: Vi sælger huse, påpeger Jørgen Danielsen.

Ejendomsmægler John Ole Hansen i Nykøbing taler også om "de seriøse købere".

- I forhold til de foregående år, så ser vi nu nok færre, der "bare" kigger sig omkring og til gengæld flere, der er meget målrettede, ved hvad de vil have og i øvrigt har finansieringen på plads, forklarer han.


Det ser på lidt forbløffende vis ud til, at vi ret hurtigt har vænnet os til krig, uro, energikrise og stigende priser.

Ejendomsmægler John Ole Hansen

- Selvfølgelig er alle opmærksomme på eksempelvis renten. Men med en aktuel rente på fire procent er der jo ikke noget at bekymre sig om. Og slet ikke her i vores område: Med ejendomme i en prisklasse på måske 1,5 millioner kroner betyder en renteforskel på en-to procent meget lidt i det samlede budget. De er en anden situation med de dyre Københavner-boliger. Jeg plejer at sige, at i København bor folk for 70 procent af indkomsten - og har så 30 procent til alt det andet. Her er det lige omvendt, lyder det fra John Ole Hansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tilvænning

Hans prognose for 2023 lyder: Lidt bedre end 2022 - som i øvrigt var ok. Trods den voldsomme uro i verden.

- Den positive forventning er selvfølgelig med forbehold for, at der ikke kommer yderligere voldsomme begivenheder og usikkerhed. Men omvendt ser det jo på lidt mærkværdig vis ud til, at vi ret hurtigt har vænnet os til krig, uro, energikrise og stigende priser ... Verden går videre, konstaterer John Ole Hansen.

Brian Jacobsen, Nybolig Nykøbing, er på linje og vurderer, at der måske er mere grund til at vente positive overraskelser i 2023 end det modsatte.

- Selvfølgelig er de galopperende coronatider forbi, og især i storbyerne er der nedgang på ejendomsmarkedet. Vi ser da også mange økonomer, som taler markedet ned. Virkeligheden her hos os er meget mere nuanceret. Selvfølgelig har alle bemærket, at der blevet dyrere at fylde indkøbskurven. Man tænker sig om. Men ledigheden er stadig i bund, folk får jo stadig nyt job, flytter sammen og fra hinanden, får brug for mere eller mindre plads og så videre. Så der handles bestemt boliger her i området, understreger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Pil opad

Brian Jacobsen peger ligeledes på, at køberne hurtigt har vænnet sig til nyt renteniveau og den aktuelle økonomiske virkelighed i det hele taget.

- Vi er aktivitetsmæssigt mere i et normalt marked nu - måske endda med lidt pil opad. Det er slet ikke så dårligt, siger han.

Dennis Frederiksen, Danbolig, ser også ganske lyst på 2023 ikke mindst efter travlhed de seneste uger.

- Vi kunne se et dyk midt på efteråret sidste år. Men nu er aktiviteten bestemt tilbage. Også her i en vinterferie-uge. Udfordringen er et lavt, også for lavt, udbud af boliger. På den anden side er det lave udbud altså også medvirkende til at holde vores lokale prisniveau oppe og samtidig salgstiden generelt nede, konstaterer han.

Dennis Frederiksen vurderer også, at køberne har tilpasset sig de ændrede økonomiske vilkår.

- Køberne er der - også en del i vores kartotek som bare venter på det rigtige. De har økonomien klar, så hvis man som boligejer overvejer at sælge, kan jeg kun opfordre til, at man kommer ud af busken. I skal nok få solgt, fastslår han.

  • Den gennemsnitlige salgstid for ejendomme i Guldborgsund Kommune ligger nu under gennemsnittet på landsplan. Her motiv fra Pandebjergområdet i den nordlige del af Nykøbing. Foto: Anders Knudsen
Annonce
Sundhed

Ingen andre gør det: Nu kan din idé ændre sygehusene

112

Tævede løs med glasflasker og spark i hovedet: Nu er teenagere dømt

Annonce
Annonce
112

Tævede løs med glasflasker og spark i hovedet: Nu er teenagere dømt

Lokal nyt

Simon fik varmen i toget - nu skylder han DSB 400.000 kroner

Erhverv

Medie: Calle-firmaer har snydt for flere millioner

Guldborgsund

Begejstrede anmeldere: Masser af stjerner til revyen

112

18-årig gik amok: Trampede på hund

Sport

TSØ-spiller er tvunget til karrierestop

112

Kørt på sygehuset efter trafikuheld

Guldborgsund

Blev fundet ved børnehave: Vild bæver er nu tilbage på Sydhavsøerne

112

Bøderegn: Næsten hver anden kørte for stærkt

112

Voldtægtsanklaget rumænsk mand har ingen forklaring på DNA-spor

112

Medie: Illegale håndværkere skyld i Novo-brand

Femern

Kæmpe tunnelelement indviet af kongen: Se dronevideo

Politik

Lokal S-formand stemte på andet parti: - Jeg er i politisk identitetskrise

Royalt besøg

Se video: Her kommer kongen til Lolland

Vejret

Det seneste år er det vådeste i dansk vejrhistorie

Annonce
Annonce
Sundhed

Ingen andre gør det: Nu kan din idé ændre sygehusene

Indland

Sommervarmen er på vej: Så varmt bliver det

Liveblog

Iført hjelm og vest indviede kongen tunnelelement

Rødby

Mest omfattende ændring i 60 år: Slut med lange køer

Lolland

Heidi slår dørene op til ny butik

112

Alvorligt færdselsuheld spærrede landevej

Sport

Sådan! Lollandsk OL-håb vinder EM-guld