Annonce
Lokal nyt

Nyt udvalgt skal redde landsbyerne

Arkiv. Foto: Ilan Brender, Polfoto

Nyt udvalg skal forsøge at vende udviklingen i landsbyerne.

Befolkningen i Danmark vokser dag for dag. Men i de små samfund på landet bliver der færre og færre.

Mens den samlede befolkning er vokset med fem procent på ti år, er indbyggertallet på landet og i landsbyerne faldet med syv procent. Det vil regeringen nu rette op på med et nyt udvalg, der skal vende udviklingen. Det skriver avisen Danmark.

- Det står slemt til derude. Det er problematisk, at så mange flytter fra landbyerne. Vi kan ikke stavnsbinde folk, men vi skal sørge for, at det er attraktivt at bo alle steder i Danmark. Det skal være et frit valg, om man vælger at flytte fra en landsby - det skal ikke være fordi, der ikke er uddannelsesmuligheder, jobs eller gode steder at bo. Vi skal have skabt mere levedygtige landsbyer, så de også kan bidrage til vækst og udvikling i Danmark, siger erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) til avisen Danmark.

Derfor nedsætter han nu Udvalget for levedygtige landsbyer, der skal arbejde frem til slutningen af marts 2018 med at levere konkrete anbefalinger til, hvordan regeringen kan sikre liv i Danmarks landsbyer.

Formand for udvalget bliver administrerende direktør Jens Kr. A. Møller fra realkreditinstituttet DLR, der tidligere hed Dansk Landbrugs Realkreditfond.

- Jeg tror på, at udvalget kan være med til at frembringe den nødvendige viden, som skal kunne gøre en forskel mange steder og som også i sidste ende skal kunne inspirere landsbyer til at vende udviklingen. Det er en oplagt mulighed for at skabe et solidt indblik i økonomiske, sociale og fysiske forhold, som tilsammen kan gøre landsbyer levedygtige, siger Brian Mikkelsen til avisen Danmark.

Udvalget har fået et kommissorium, hvor formålet bliver beskrevet som værende at komme "med konkrete anbefalinger til omstilling og fornyelse i retning af levedygtige landsbyer" og "at bidrage til regeringens ambition om vækst og udvikling i hele Danmark".

Spørgsmål: Hvem har ansvaret for udviklingen, hvor landsbyerne i Danmark er ved at blive affolket?

- En del af det er tendensen til, at folk hellere vil bo i nogle større byer, men en del af det har også været politiske beslutninger, som har betydet, at man ikke har haft et kraftcenter i form af for eksempel uddannelsesinstitutioner, at man ikke har haft attraktive boliger nok, at der ikke har været aktivitet nok i de områder. Der har vi ikke formået at stoppe udviklingen i Danmark, selv om vi burde have gjort det. I et så lille land burde man nok kunne opretholde et ordentligt serviceniveau og attraktive boliger i alle dele af Danmark, siger Brian Mikkelsen.

Spørgsmål: Så I politikere bærer et ansvar for, at det er gået i en retning, som du mener er forkert?

- Ja. I forhold til hvor vi lægger vores institutioner. I forhold til hvor de statslige arbejdspladser ligger. Vi skal flytte flere end de 3900 ud, som vi har besluttet. Det skal være nemmere og billigere at tage et realkreditlån, når man bor uden for de store byer. Der skal være mere gang i virksomhederne, så der også er arbejdspladser uden for de store byområder. Vi kan se på tallene, at der er vækst i så godt som alle steder i Danmark. Nu skal vi sørge for, at det udmønter sig i, at man bliver boende i landsbyerne, siger Brian Mikkelsen.

Formanden for det nye udvalg Jens Kr. A. Møller, administrerende direktør i realkreditinstituttet DLR, siger, at udvalget har fået stillet en god og præcis opgave:

- Og den er forpligtende, fordi vi skal komme med konkrete, langsigtede løsninger. Vi skal ikke bare lappe huller, siger han til avisen Danmark.

Formanden bor selv i en lille by syv kilometer uden for Sorø - "det er ikke noget, jeg er stolt af, det er noget, jeg er taknemmelig for" - og han mener, at en af de væsentlige årsager til affolkningen på landet har været bølgen af skolelukninger.

- Når man lukker en skole, lukker man en landsby. Man skærer 25 procent af værdien af alle boliger. Det er i realiteten en ekspropriation af folks formuer, siger han.

Udvalget kommer til at bestå af ti medlemmer, og ud over formand Jens. Kr. A. Møller er der blandt andet repræsentanter fra KL, De Samvirkende Købmænd, DGI, Landdistrikternes Fællesråd og Aalborg Universitet.

  • Arkiv. Foto: Ilan Brender, Polfoto
Annonce
Guldborgsund

Usikkerhed om omdiskuteret præstegård: Køber er sprunget fra

Lokal nyt

Glad formand: - Det er noget, jeg virkelig har kæmpet for i mange år

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Usikkerhed om omdiskuteret præstegård: Køber er sprunget fra

Guldborgsund

Lokale projekter får millioner fra fond: - Vi er meget glade og beærede

Madens Folkemøde

Kendt forfatter på lollandsk mad-mission

Indland

Danmark skal gøre kræftkampen kunstigt intelligent

Vejret

Nu er sommeren her: Så varmt bliver det på LF

Lokal nyt

Glad formand: - Det er noget, jeg virkelig har kæmpet for i mange år

Maribo

Renoveringskapløb: Flere huse ramt af råd

Sport

Slagen NFC-spiller: - Det er en hård omgang

112

Bagagen lugtede mistænkeligt - og det var der en grund til

Lokal nyt

Ny aftale sikrer over to milliarder kroner mere til sundhed

112

Brand i Næstved sender ikke længere røg ind over beboelsesområde

Guldborgsund

Frank fra Kastaniegaarden til topmøde

Sport

Nye tørre tæsk til chanceløse Nykøbing FC

Guldborgsund

Nyt samarbejde? Kan ikke sige så meget konkret endnu

Guldborgsund

Simon Hansen ser tabte forældre

Annonce
Annonce
Lolland

Kommunalt forslag betyder store udgifter for husejere

Maribo

Karen Margrethe druknede i vandmasserne

Guldborgsund

Holger Schou er pissehamrende stolt

Sport

Efter tre nederlag i træk: - Vi tager til Roskilde for at få noget med hjem

Nordfalster

- Jeg bliver så harm over, at det bliver ødelagt for dem, der gør noget for andre

Lolland

Skybrud kan ramme folkemøde: Vi har beredskabet klar

Lolland

Dansk tv-kendis: Sydhavsøerne har det hele