Annonce
Lokal nyt

Søger gamle opskrifter og nye fortolkninger af lokale juleretter

Madhistorikerne Henrik Stærke Voigt og Asmus Gamdrup Jensen med gamle kogebøder og kladdehæfter med sirligt noterede opskrifter på lokale retter. Foto: Museum Lolland-Falster

Museumsfolk vil gerne se juleopskrifterne hjemme fra de lokale køkkener.

LOLLAND-FALSTER Er grønlangkål, svupsakkere og trillebollesuppe stadig på de lokale juleborde. Og hvilke andre meget egnsbestemte juleretter har vi på Lolland-Falster?

Det er noget af det, som et projekt under Museum Lolland-Falster håber at finde ud af ved at bede lokale borgere om at finde de gamle kogebøger og notater fra køkkenskufferne frem.

Vi kender det alle sammen - julemaden må gerne være, som den var i vores barndomshjem. Men vi sætter alle vores præg på maden og opskrifterne. Også de opskrifter, som er gået i arv. Nu skal opskrifterne fra mor, bedstemor og oldemor findes, så de ikke forsvinder for eftertiden.

En indsamling af lokale juleopskrifter er en del af Museum Lolland-Falster og Madkulturprojektet EGN, hvor man med juleindsamlingen vil forsøge at finde opskrifter på julemad og julens madtraditioner fra Lolland-Falster.

Når vi mødes til julefrokost, er det ofte med en menu, som kan føres tilbage til bedsteforældre og sågar oldeforældre. Foto: Museum Lolland-Falster

Spørger om fortolkninger

Anvender du røget eller fersk flæsk til æbleflæsk? Skal grønlangkålen være sød, og serverer du den med brunede kartofler eller noget helt andet? Hvad er det, der er specielt ved Lollandske Klejner?

Museum Lolland-Falster og madprojektet EGN vil gerne høre om de særlige juleopskrifter og julemadstraditioner med rødder på Lolland-Falster. På den måde kan museet og madhistorikerne Asmus Gamdrup Jensen og Henrik Stærke Voigt få hjælp til i projektet EGN at kortlægge og bevare såvel gamle egnsretter og brug af råvarer, som nyere madtraditioner opstået på Lolland-Falster.

- Lolland-Falster har en rig historisk madkultur, som er en del af øernes identitet. Den vil vi gerne indsamle og sikre for eftertiden, så vi bevarer de nuancer i madkulturen, der adskiller lige netop vores egn fra resten af landet, siger projektleder Vibeke Knöchel Christensen fra Museum Lolland-Falster.

Asmus Gamdrup Jensen fortæller om indsamlingens formål:

- Lokale opskrifter og madtraditioner bidrager til, at vi får større kendskab til de særlige madtraditioner, der findes på Lolland-Falster, så vi kan vække dem til live og udvikle dem, siger han.

En af de særlige egnsretter, som kendetegner Lolland-Falster, er svupsakker. Det er oprindeligt æbleskiver, stegt i svinefedt, som man flækker og hælder snaps i.

- Alle opskrifter, der har et lokalt særpræg, er spændende for os. Hvis du spiser svupsakker til jul eller har moderniseret opskriften, så vil vi gerne høre om det. Det samme gælder, hvis du har særlige juleopskrifter med frugt, som har deres oprindelse på Lolland-Falster. Og hvis du har noget helt tredje, så vil vi også gerne høre om det, siger Asmus Gamdrup Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Indsend opskrifter

Museet vil også gerne høre om, hvordan de gamle opskrifter er blevet tilpasset til de mere moderne husholdninger i de lokale køkkener.

Har man nogle særlige madtraditioner til jul med rødder på Lolland-Falster, eller ligger man inde med opskrifter på julemad med oprindelse fra Lolland-Falster, så kan du kontakte EGN Lolland-Falster og madhistoriker Asmus Gamdrup Jensen på mail: egn@museumlollandfalster.dk.

Det kan være alt fra bedstemors gamle kogebog med notater eller måske et kladdehæfte, hvor en køkkenpige eller kogekone har noteret alle sine juleopskrifter til den moderne families fortolkning af de gamle lokale opskrifter. Indsamlingen af de lokale fortolkninger af de særegne juleretter på Lolland-Falster fortsætter hele næste år.

Læs også artiklen "Åbner dørene for minder" i lørdagens Folketidende.

  • Madhistorikerne Henrik Stærke Voigt og Asmus Gamdrup Jensen med gamle kogebøder og kladdehæfter med sirligt noterede opskrifter på lokale retter. Foto: Museum Lolland-Falster
  • Når vi mødes til julefrokost, er det ofte med en menu, som kan føres tilbage til bedsteforældre og sågar oldeforældre. Foto: Museum Lolland-Falster
Annonce
Lokal nyt

Nyhed om præsts død har ramt hende hårdt: Han ringede hjem hver dag

Stubbekøbing

Sne over Lolland-Falster? Hvid nedbør rammer Sydhavsøerne

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Kolleger i sorg: Lokal sognepræst død

Lokal nyt

Nyhed om præsts død har ramt hende hårdt: Han ringede hjem hver dag

112

Blev opdaget: Solgte narko på byens torv midt om dagen

Stubbekøbing

Sne over Lolland-Falster? Hvid nedbør rammer Sydhavsøerne

Guldborgsund

Efter påsat brand: Ejendomsmægler flytter hjem igen

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Lolland

Fingrene væk! Turister vader ind og smadrer marken

Guldborgsund

Yngste nogensinde: 18-årige David gør lynkarriere

Guldborgsund

Lokal vinder guld ved stor konkurrence

Sport

Bliver den største nogensinde på Lolland-Falster

Indland

Politi: Kan tage måneder at finde brandårsag i Børsen

Guldborgsund

Tyve løb med hele overskuddet

Guldborgsund

- Det er en prøveballon, mener Dølle-formand

112

Sprut-tyv tilbageholdt: Så blev han tosset

Leder

Dragernes vagtskifte

112

Mand er død efter frontalt sammenstød med lastbil

Annoncørbetalt indhold

Suveræne SUV’er til skarpe priser

Annonce
Annonce
Lolland

32-årig død i arbejdsulykke på havnen: Nu reagerer borgmesteren

Politik

Overbevisende sejr efter kampvalg: Han er ny formand for Nye Borgerlige

Indland

Dansk Erhverv: Vi genopbygger Børsen uanset hvad

112

Kørte 135 km/t i 80-zone

112

Femern-ansat mister benet efter arbejdsulykke

Lolland-Falster

Efter kæmpe-brand: Nu hænger den i en tynd tråd

Indland

Se videoen: Ikonisk bygning i København er i flammer