Annonce
Lokal nyt

Tur med færgen kan give kæmpe mobilregning

Foto: Jens Büttner, Polfoto

Hold øje med mobilen, og ikke mindst regningen, når du sejler med færgen sydpå. Teleselskaberne tager sig godt betalt for brugen af mobilsignalet på færgerne.

Tager du færgen kan det være en ekstra god idé at holde øje med mobilen. For teleselskaberne tager ekstremt høje priser for brugen af mobilnetværket på færger, heriblandt også Scandlines færger fra Gedser og Rødby.

Man skal ikke langt fra kysten, før der opstår problemer med forbindelsen til mobilnettet, især når det handler om mobildata. Når du kommer uden for rækkevidde af dit teleselskab, vil din telefon automatisk søge efter den nærmeste mobilmast hos et andet selskab, hvilket også kaldes roaming. Sejler du med færgen, fanger telefonen mobilsignalet på færgen. Mobilnettet på Scandlinesfærgerne kommer fra netudbyderen Maritime Communications Partner, som fungerer via satellit og disse roaming-takster er skyhøje.

Har du eksempelvis et mobilabonnement hos Telenor med to GB data til 109 kroner om måneden, så koster en MB data, hvis du ser bort fra fri sms og den inkluderede tale, omkring fem øre. På færgen er den pris skruet en hel del op. Hos Telenor koster en MB data på færgens mobilnet 110 kroner per MB. Det er vel at mærke også selvom, at du eventuelt skulle have nogen aftale om udlandstelefoni, som fx Roam Like Home Europa fra Telia, for de aftaler dækker ikke de takster, der findes på færgerne.

- Der er tale om en urimelig prissætning fra teleselskabernes side. De høster jo uhyrlige gevinster, siger Martin Salamon, der er cheføkonom hos Forbrugerrådet Tænk, til Version2.

Men den høje pris har en årsag.

- Færgerne opererer i internationalt farvand, og derfor får de får signalet ned på færgen via satellit, som er væsentligt dyrere end almindelig mobiltelefoni og mobildata. Vi sender en sms til kunderne, når de er på vej ud i internationalt farvand, for at informere om prisen på tale, data og sms, forklarer pressechef hos Telenor, Tom Lehn-Christiansen i en mail.

En hurtig samtale kan også mærkes på regningen. Er man kunde hos TDC, vil det koste 24 kroner i minuttet for en samtale, og det er også når man modtager opkaldet. SMS’er er prissat til 2,50 krone.

Har du en smartphone, fx en iPhone, og du bruger navigation, Facebook eller sender og skriver mails, kan det konstante dataforbrug hurtigt få mobilregningen til at eksplodere. Hos Telenor betaler man for data allerede ved forbrug på en kB. Minimumsgrænsen for taksering er hos Telenor 50 kB, derefter takseres per 10 kB. Eksempelvis vil to kB koste 5,50 krone, 15 kb vil stadig koste 5,50 krone, mens 60 kB vil koste 6,60 krone.

Et EU-direktiv har fastsat priserne på roaming indenfor EU's grænser til 0,20 €, men mobilnettet på færgen falder udenfor dette direktiv. EU har sat et loft på 50 € (cirka 373 kroner) om dagen på den datamængde man bruger, når man roamer for netop at beskytte forbrugeren mod høje roamingpriser.

-Når kunden rammer loftet, sender vi en sms med information om dette. På sms’en får kunden samtidig mulighed for at hæve loftet – dette kræver at kunden sender en sms tilbage til os og anmoder om dette, forklarer Tom Lehn-Christiansen.

- Et generelt råd er, at betragte det satellit-baserede internet som en mulighed for at hente de mails, der ikke kan vente, men derudover at vente med at bruge mobildata, til man er i land igen. Alternativt kan man bruge wifi-nettet på de færger, der tilbyder dette, afslutter han.

Hos Scandlines advarer rederiet også mod at bruge mobilnettet om bord på færgen. På deres hjemmeside skriver de: ”Det er muligt at gå online ombord via roaming på din egen mobile dataforbindelse. Dette indebærer dog stærkt forhøjede priser, så vi anbefaler altid, at du slår roaming fra på din mobilforbindelse under overfarten.”

Hvis du vil helt slippe for de høje datapriser kan du i indstillingerne på din telefon slå roamingfunktionen fra, men vil man også blokere for de dyre opkald kan man aktivere telefonens ”Fly-mode,” der slukker for antennen, eller alternativt helt slukke for telefonen.

  • Foto: Jens Büttner, Polfoto
Annonce
Lokal nyt

Glæder sig over flere penge til vanskeligt stillede kommuner

Guldborgsund

Usikkerhed om omdiskuteret præstegård: Køber er sprunget fra

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Får kæmpebeløb til særlig have: - Jeg troede dårligt mine egne øjne

Lolland

3.900 besøgte Whitsun: Nu er regnskabet gjort op

Lokal nyt

Glæder sig over flere penge til vanskeligt stillede kommuner

Indland

Færre strande får blåt flag - ny ordning vinder indpas

Guldborgsund

Usikkerhed om omdiskuteret præstegård: Køber er sprunget fra

Madens Folkemøde

Kendt forfatter på lollandsk mad-mission

Guldborgsund

Lokale projekter får millioner fra fond: - Vi er meget glade og beærede

Lokal nyt

Glad formand: - Det er noget, jeg virkelig har kæmpet for i mange år

Madens Folkemøde

Ø-formand ”scoutede” på folkemøde

Indland

Danmark skal gøre kræftkampen kunstigt intelligent

Lokal nyt

Ny aftale sikrer over to milliarder kroner mere til sundhed

112

Brand i Næstved sender ikke længere røg ind over beboelsesområde

Vejret

Nu er sommeren her: Så varmt bliver det på LF

Sport

Slagen NFC-spiller: - Det er en hård omgang

Guldborgsund

Frank fra Kastaniegaarden til topmøde

Annonce
Annonce
Maribo

Renoveringskapløb: Flere huse ramt af råd

112

Bagagen lugtede mistænkeligt - og det var der en grund til

Guldborgsund

Simon Hansen ser tabte forældre

Guldborgsund

Nyt samarbejde? Kan ikke sige så meget konkret endnu

Sport

Nye tørre tæsk til chanceløse Nykøbing FC

Maribo

Karen Margrethe druknede i vandmasserne

Sport

Efter tre nederlag i træk: - Vi tager til Roskilde for at få noget med hjem