Annonce
Lokal nyt

Utilfredse med fjernelse af testmulighed

Udlændige som ikke har dokumentation for test eller vaccination tilbyde ikke længere en kviktest i de lokale færgehavne. Arkivfoto Foto: Anders Knudsen

Udenlandske borgere, som kommer til Danmark, får ikke længere en ekstra chance, hvis ikke de har papirerne omkring coronatest eller vaccination i orden.

LOLLAND-FALSTER Mandag var det efter beslutning i Justitsministeriet slut med en ekstra service for udenlandske borgere i de to lokale havne Gedser og Rødbyhavn - og også i Helsingør.

Hidtil har udlændinge med politiets hjælp kunne blive henvist til at få taget en hurtigtest i testcentre på havnene, hvis de er kommet til grænsen uden dokumentation for test, vaccination eller tidligere smitte. Når testen viste negativ, fik de tilrejsende lov til at rejse ind i landet.

Den service er nu slut, og de indrejsende bliver bedt om at rejse tilbage, hvis ikke dokumentationen er i orden.

- Vi har dog valgt den bløde tilgang og vil lidt dage endnu tilbyde denne service, fortæller lederen af udlændingekontrolafdelingen i Gedser og Rødbyhavn, Peter Compen, som kan fortælle, at der ved de lokale færgehavne længe har været brug for muligheden flere gange dagligt.

Udlændinge skal medbringe enten en negativ PCR-test, som maksimalt er 72 timer gammel, en negativ lyntest, som maksimalt må være 48 timer gammel, dokumentation for vaccination eller dokumentation for tidligere smitte.

Det er kun ved grænserne i Rødbyhavn, Gedser og Helsingør, at der en tid under coronapandemien har været mulighed for at hjælpe udlændinge, som hverken har fast bopæl i eller opholdstilladelse til Danmark uden dokumentationen i orden med en lyntest, så de kunne komme ind i landet.

Det bliver et benspænd

Afskaffelsen af den nu afsluttede ekstra service er blevet modtaget meget skidt hos arbejdsgiverforeningen Tekniq. Her mener man, at det vil gøre det endnu mere besværligt for arbejdskraft fra den øvrige del af Europa at komme ind i landet.

- Timingen er langt fra optimal, siger Troels Blicher Danielsen, administrerende direktør hos Tekniq Arbejdsgiverne, der repræsenterer cirka 4.100 virksomheder indenfor el, vvs og metal.

- De europæiske medarbejdere bliver først undtaget fra testkravene, når de er vaccineret. Men eksempelvis i Polen er det på nuværende tidspunkt kun knap 50 procent, der har en gyldig vaccine. Og når testmulighederne ved grænsen så fjernes, bliver det på den korte bane et benspænd for arbejdskraftens frie bevægelighed, siger han.

Han efterlyser derfor mere langsigtede rammevilkår for den europæiske arbejdskraft, som Danmark er så afhængig af. I alt er der her i landet cirka 36.000 fuldtidsbeskæftigede udenlandske medarbejdere, som ikke har fast bopæl i Danmark - heraf 5.500 i industrien og 9.000 i bygge- og anlægsbranchen. Direktøren mener, at fjernelsen af den ekstra service i havnene kan komme til at betyde stor mangel på arbejdskraft og koste landet dyrt.

- Beregninger har vist, at Danmark årligt vil tabe cirka 12 milliarder kroner, hvis bare hver fjerde udenlandske kollega, der ikke har bosat sig i Danmark, vender i døren og dropper tanken om at arbejde i Danmark. Det har vi bestemt ikke brug for i den nuværende situation, siger han.

- Vi er et sted, hvor danske virksomheder skal være med til at genstarte den økonomiske vækst, og det kræver hænder. Derfor er det ærgerligt, at vi ikke timer nedskaleringen af testmuligheder på en måde, så det passer til de forhold, der gør sig gældende i de lande, hvor vores europæiske medarbejdere kommer fra, understreger Troels Blicher Danielsen.

  • Anders Knudsen
    Udlændige som ikke har dokumentation for test eller vaccination tilbyde ikke længere en kviktest i de lokale færgehavne. Arkivfoto Foto: Anders Knudsen
Annonce
Lolland-Falster

Opdaget i supermarkedet: Butikstyv gik ud med mayonnaise under armen

Nykøbing

Slap A' for en fest: - Det var én stor overraskelse

Annonce
Annonce
Lolland

Vil af med sine apoteker: - Vi har ikke holdt ferie i 10 år

Nykøbing

Slap A' for en fest: - Det var én stor overraskelse

Lolland-Falster

Opdaget i supermarkedet: Butikstyv gik ud med mayonnaise under armen

Lolland

Skolekritik: Der er brug for økonomisk støtte

Trafik

Var totalt spærret: Gaffeltruck væltet på motorvejen

112

Helikopter måtte redde mand til havs

Femern

Den første er færdig: Vigtigt skridt i kæmpe-byggeri

Guldborgsund

Hhx-elever til gallafest: Se de flotte ankomster

Skole

Tesfaye: Folkeskoleaftale skal tage hånd om lav bestå-procent

Indland

Statsministeren venter flere russiske hybridangreb

Lolland

Flest i landet: Så mange dumper dansk og matematik på Lolland

Vejret

DMI: Mandag bliver våd, men så kommer forårssolen

Dølle

Masser af kontroller på vejene ved Dølle: Her er politiets status

Indland

DSB varsler forsinkelser og aflyste tog mandag morgen

Indland

Notat afslører stor forskel på adgang til behandling med ny kræftmedicin

Annonce
Annonce
Lolland

Kritik af Lollands skolevæsen: Kommunen ser med stor alvor på det

Guldborgsund

Gert gennemførte sit monster-projekt

Kultur

Grøn melder udsolgt i halvdelen af årets koncertbyer

Dølle

Benhårde Berit trods stenkast: Det er jeg altså ikke bange for

Dølle

12 Dølle-gæster måtte have hjælp: Fire bragt til sygehuset

Guldborgsund

Koster 26 millioner årligt: - Det er åbenlyst uretfærdigt

Lolland

Så er foråret skudt i gang