Annonce
Lolland Falster 2020

Nøglen er viljen til omstilling

Lennart Damsbo-Andersen (S), folketingsmedlem fra Kettinge på Lolland, valgt i Sjællands Storkreds, og landdistriktsordfører. Foto: Ingrid Riis

MF og landdistriktsordfører Lennart Damsbo-Andersen (S) giver sit syn på fremtidens landbrug på Lolland-Falster.

LOLLAND-FALSTER Folketidende sætter i denne tid det lange lys på og kigger fremad i forhold til, hvordan 2020'erne vil udvikle sig på Lolland-Falster på en række områder - i disse dage gælder det landbruget, som historisk set har fyldt rigtig meget på Lolland-Falster.

Vi har derfor hørt en række politikere med tilknytning til lokalområdet, hvordan de ser på fremtidens landbrug på Lolland-Falster.

I dag Lennart Damsbo-Andersen (S), folketingsmedlem fra Kettinge på Lolland, valgt i Sjællands Storkreds, og landdistriktsordfører.

Hvordan ser du på fremtiden for landbruget på Lolland-Falster?

- Jeg ser fremtiden meget positivt for landbruget på Lolland-Falster. Vi har noget af den bedste jord i Danmark, og kombineret med de mange dygtige landmænd så kan det kun gå godt. Over de senere år har vi set en stor omstillingsparathed og vilje til at prøve nyt. Både i forhold til dyrkningsmetoder og nye afgrøder.

Hvordan ser du gerne landbruget på Lolland-Falster udvikle sig de næste 10 år?

- Jeg ser gerne, at landbruget hurtigt tager de moderne tekniske muligheder til sig i forhold til præcisions-behandling af jord, afgrøder og skadedyr/sygdomme. Den diskussion, der er i samfundet om CO2, rent drikkevand og så videre, tror jeg, vil fortsætte. Og jeg tror, der vil komme flere restriktioner. Men jeg tror også, at med fremsynethed og vilje til hurtig omstilling vil vores landbrug kunne komme styrket ud af de krav, der vil komme.

Landbruget har en gennemsnitsalder på 57 år, og der er et stort efterslæb på at få foretaget generationsskifter. Hvordan får vi flere til at gennemføre generationsskiftet?

- Det er bydende nødvendigt, at vi får gang i generationsskiftet. Men der er to store problemer. Den ene er manglen på unge, der ønsker at gå ind i erhvervet og samtidig har en drøm om at være selvstændig. Og så den helt store, der handler om, at bedrifterne efterhånden er så store, at der skal skaffes rigtig meget kapital for at kunne overtage en ejendom.

- Det er tydeligt, at det er en lang og svær proces at lave et generationsskifte, og overvejelsen over, om det skal foregå ved selveje eller i selskabsform, er helt sikkert svær. Her tror jeg, at landbrugsorganisationerne og uddannelserne har et kæmpe ansvar for at hjælpe og rådgive.

Hvordan får vi landbruget til aktivt at bidrage til, at Danmark skal reducere sin CO2-udledning med 70 procent inden 2030?

- Jeg fornemmer et stort ønske i landbruget for at være med til at bidrage til de reduktionsmål, der er besluttet. Men jeg mærker også helt forståeligt en modstand mod, at meget "kloge" folk fra Slotsholmen skal komme og bestemme, hvordan det skal ske.

- Men jeg tror, at vi ved samarbejde, dialog og meget tydelige krav og ønsker kan komme rigtig langt. Der er jo ingen, der stiller spørgsmålstegn ved for eksempel at tage jord ud af drift langs vandløb og i vådområder.

I Danmark har vi en liberal landbrugslov, og de seneste år er flere udenlandske investorer begyndt at opkøbe landbrugsjord på Lolland-Falster. Hvad er dit syn på det?

- Set med "Morten Korch"-briller er det en uskik, men set i lyset af den udvikling, der har været i de seneste årtier med større bedrifter, høje jordpriser og få unge, der ønsker at gå ind i erhvervet, så er der ikke noget at sige til, at de, som skal sælge, kigger over mod andre investorer. I en stille stund kunne man måske tænke, at det problem kan landbruget selv løse, eftersom det er landmænd, der sælger til landmænd, og dermed kan styre, hvem de sælger til og til hvilken pris.

- Men virkeligheden er ikke så simpel. Jeg tror faktisk, vi vil se flere investorer, danske som udenlandske, i de kommende år. Ikke mindst fordi bedrifterne har en størrelse, der kan sidestille dem med anden industri, som der kan investeres i.

Hvor vigtig er landbrugets rolle i forhold til at holde liv i landdistrikterne?

- Landbruget har traditionelt haft en meget stor rolle i landdistrikterne. Men de senere år har rollen ændret sig. Hvor der førhen var mange små bedrifter med mange ansatte, har vi nu en situation med store gårde og få ansatte. Landmændene er blevet rigtig dygtige til at ensarte produkter i god kvalitet i store mængder. Og det er fint i det store perspektiv, men det bidrager ikke nødvendigvis med så meget helt lokalt. Heldigvis ser vi nu en udvikling og en efterspørgsel efter lokale særegne produkter, der har en klar linje fra producent til forbruger. Den udvikling ser jeg som et meget væsentligt bidrag til at sikre, at der både er liv og arbejdspladser i landdistrikterne fremadrettet.

Sukkerfabrikkerne risikerer at lukke på grund af nye emissionskrav fra 2022 og ønsker adgang til gasnettet, og der tales om oprettelse af to biogasanlæg på Lolland-Falster. Hvad er dit syn på det?

- Det er afgørende, at vi får etableret en gasledning til Lolland-Falster. På den korte bane for at sikre, at sukkerfabrikkerne kan få adgang til gas og dermed udlede mindre CO2, men på den lange bane for, at den biomasse og den energi, vi kan producere her på øerne, kan blive en eksportvare til resten af Danmark. Der er så mange perspektiver, at det kun er fantasien, der sætter grænser. Og set i bagklogskabens ulideligt klare lys er det helt uforståeligt, at vi ikke har fået en gasledning for længe siden.

Annonce
Lolland-Falster

P-SELSKABET ADVARER: HUSK DET NU

Annonce
Annonce
Lolland-Falster

P-SELSKABET ADVARER: HUSK DET NU

Lokal nyt

SLIDT MEDALJETAGER: - JEG HAR VÆRET SÅ SYG

Guldborgsund

NYT PARTI MARKERER SIG: VIL HAVE EKSTRA FRIDAG I GULDBORGSUND

Lokal nyt

LOKAL HELTS MEDALJEBEDRIFT: MEN ALLIGEVEL ÆRGRELSE

Lolland

SKETE UVENTET: SØREN OG ULLAS OMFATTENDE EVENTYR

Guldborgsund

HISTORISK BØDE: FOR FØRSTE GANG LYKKEDES DET

Guldborgsund

- JEG MÅTTE HELT TIL NYKØBING FOR AT FÅ NOGET ORDENTLIGT MORGENBRØD

Indland

BRO LUKKER FLERE GANGE FOR TRAFIK

Guldborgsund

MILLIARDÆR HAR KØBT LOKALT LANDBRUG

Sport

OPFORDRING FRA NFH-TRÆNER: - KOM OG HJÆLP OS

Lolland-Falster

KIG OP: I AFTEN KL. 20.49 SKER DET

112

ALARMEN GIK I VASKERI: DET VAR DER SKET

Nordfalster

VREDE OVER FOTOFORBUD: - DER SKAL NOK KOMME BILLEDER ALLIGEVEL

Guldborgsund

HER ÅBNER NYT TILBUD TIL BØRN MED SÆRLIGE UDFORDRINGER

Guldborgsund

SLUT: LÆS ELLER GENLÆS LIVEBLOG FRA THOR MASTERS

TRAFIK

TOGKAOS PÅ SYDSJÆLLAND

Indland

NU BJÆRGES MYSTISK OBJEKT

Sport

FØRSTE NEDERLAG EFTER TRÆNERURO

Annonce
Sport

INGEN LØN: - DET ER EN MÆRKELIG SITUATION

112

ALARMEREDE BRANDVÆSNET: VOLDSOM RØG FRA SKORSTEN

Politik

MINKSAGEN: ANNULLERER ADVARSEL TIL DEPARTEMENTSCHEF

112

FULD OG FARLIG KVINDE DRØNER IND I BILER

Sport

OVERVÆLDENDE INTERESSE: LÆKKERBISKEN MED STORE STJERNER

lolland

Sukkereventyret på Lolland og Falster

Ugeavisen Guldborgsund

NY KOSMETISK BEHANDLER I BYEN

Kultur

DE ER IKKE I TVIVL: NU RYGER HUN UD

Skolelukning

KLAGER OVER KOMMUNEN

112

POLITI PÅ KONTROL: SÅ MANGE GRAM GEMTE HAN

112

SUSTE AFSTED PÅ MOTORVEJ: SÅ HURTIGT BLEV DER KØRT

112

FORSØGTE AT SMUGLE SIG IND: NU ER HAN DØMT

112

VOLDSOMT SAMMENSTØD: TORPEDEREDE SKILTEVOGN

112

TOG TAXA FRA RØDBY: 14 MÆND DØMT I KÆMPE KOKAIN-SAG

Indland

SÅ MANGE VIL HAVE NY VARMECHECK

Guldborgsund

SKOLEN I KOVENDING: VIL SE PÅ SAGEN IGEN

Politik

GØR FÆRGERNE BILLIGERE: FORMAND KLAR TIL FORHANDLING

Politik

DET VED VI OM FINANSLOVS-FORSLAG

Indland

VÆR OPMÆRKSOM: KAN GIVE ALVORLIG FORGIFTNING!

Sport

NYT BOKSEBRAG PÅ DØLLE: KÆMPER OM TITLEN

Annonce
Annonce
112

HASH I FLÆSKESTEG: SÅ MEGET NARKO FANDT TOLDERNE

Ugeavisen Guldborgsund

Før der skal stemmes er der rundvisning i arenaen

112

BLEV STOPPET MED DESIGNERMØBLER: NU ER DE LØSLADT IGEN

Indland

VARSLER STRAMT FINANSLOVSFORSLAG FRA REGERINGEN

lolland

PETRI SPILLER PÅSKEN IND

112

REJSTE ULOVLIGT IND: NU SKAL HAN FOR RETTEN

Lolland

ENDNU EN TOPCHEF FIK ET GYLDENT HÅNDTRYK

Lolland

- DER KAN IKKE VÆRE PLADS TIL TO KØBMÆND HERUDE

Lolland

HER SKAL LØVERNE BO: BYGGER KÆMPE LØVEANLÆG

112

BRANDFOLK DRØNEDE TIL KYSTEN: KÆMPE TRANSFORMATORSKAB BRÆNDTE

Sport

FODBOLDKARRIEREN ER FORBI FOR TYSK FODBOLDSTJERNE

Sport

NFH PRYGLER KØBENHAVN I MÅLFEST

Lolland

TALLENE AFSLØRER: DET KAN DU FÅ FOR DE FYREDE CHEFERS FRATRÆDELSER

Indland

BAKKER OP OM SKROTTET VURDERING: SKABER UNØDIGT PRES