Annonce
Lolland

Fra frugt til spiritus og sejlads på Ærø

Lars Albrektsen viser den nye gin Ærøsk med honning og citron, som han har været med til at udvikle sammen med en kammerat. I samme brand er der også brændevin med smag fra ærøske råvarer. Foto: Jan Knudsen

Anne og Lars Albrektsen solgte Bandholm Frugt, flyttede fra deres fødeø og er glade for deres nye liv.

BANDHOLM/ÆRØSKØBING Det er fredag, butikkerne i Marstal på Ærø har inviteret til late night-salg i gaderne, og bag en af boderne står pludselig Lars Albrektsen og byder på smagprøver på gin og noget så eksotisk som rugbrødssnaps.

- Jo, jeg synes, at vi har fået et godt liv på Ærø, lyder det fra Lars, efter at der er hilst behørigt på.

For de udenforstående drev Lars sammen med sin kone, Anne, Bandholm Frugt fra 1999 til udgangen af 2018, hvor de solgte plantagen og lukkede deres marmeladekøkken, for i stedet at forlade deres fødeø og flytte til Ærø i en villa i et parcelhuskvarter i Ærøskøbing.

Der var mange, der gerne ville smage, da Lars Albrektsen fredag var i skipperbyen Marstal for at reklamere i gågaden for den nye, lokale spiritus. Foto: Jan Knudsen

Hyggeligt med naboer

Valget faldt på Ærø, fordi de har bekendte der og ofte har holdt ferie på øen.

- Vi er landet på en vej - ikke stokrose-idyl - men hvor vi har et fantastisk sammenhold, og det har vist sig at være lidt hyggeligere at have naboer tættere på, end da vi boede mere isoleret på plantagen. Vi har også lige startet et fårelav med får og geder, der skal afgræsse strandenge for den grønbrogede tudse, og så vil vi få kød på den vis, fortæller Lars.

- Sammen med en anden nabo har jeg startet Ærø Boat Charter, hvor vi har investeret i fire Viking-motorbåde, som vi udlejer, eller også sejler vi selv turister ud på snorkelture, badeture og solfaldsture eller til småøerne Hjortø, Birkholm, Drejø eller Skarø.

I en smuk smakkejolle kan man få samme oplevelse, men uden motorstøj, og måske også prøve at sejle for sejl for første gang.

- Vi havde jo selv en sejlbåd før, der lå i Kragenæs, men vi havde aldrig tid til at sejle med den. Bandholm var lig med meget arbejde. Det var hyggeligt og hårdt og gav også gode oplevelser, og nogle gange kan jeg da savne mit gamle liv som frugtavler, men vi har fået et andet liv her.

- Der foregår noget hele tiden. Vi er med i gode foreninger, og vi har mere tid til det sociale liv - bortset fra lige nu i turisthøjsæsonen - og har i øvrigt også selv fået sejlbåd igen, en Drabant 30, fortæller Lars.

Som et hobbyprojekt har Lars også været med til at starte det nye brand, Ærøsk, op sammen med en kammerat, Bo Mikkelsen.

Der var mange, der gerne ville smage, da Lars Albrektsen fredag var i skipperbyen Marstal for at reklamere i gågaden for den nye, lokale spiritus. Foto: Jan Knudsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Ærøske råvarer

- Vi laver snaps og gin og køber råspritten. Jeg kan jo noget med fødevarer, så i sensommeren indsamles brombær, valnødder og æbler, som giver hver slags brændevin sin helt særlige smag, og vi har også rugbrødsbrændevin, lavet på ristet maltrugbrød fra Finns Bageri i Søby, fortæller han.

Ærøsk gin med honning og citron er fremstillet ved udtrække smagen af enebær og citron i en neutral spiritus, hvorefter den er smagt til med ren ærøsk honning.

- Nu har vi fået startet det op, men jeg er ikke sikker på, at jeg bliver ved med det, siger Lars, der da også lige skal passe sit andet arbejde.

Han er udlært trælastmedarbejder og har fået job hos Stark.

Og Anne? Hun har job hos Ærø Bryggeri, hvor hun er ansvarlig for cafeen og butikken.

I starten på Ærø opkøbte Anne og Lars Albrektsen frugt fra andre plantager og fremstillede i lejede lokaler i Odense frugtmos til yoghurt og marmelade:

- Halvdelen af vores salg af frugtmos gik til SAS, men det satte coronaen jo en stopper for, da der ikke fløj flere maskiner. Så det med mos og marmelade har vi afviklet stille og roligt, fortæller Lars, mens han flittigt skænker op af Ærøsk i de små plasticglas i gågaden i Marstal.

  • Lars Albrektsen viser den nye gin Ærøsk med honning og citron, som han har været med til at udvikle sammen med en kammerat. I samme brand er der også brændevin med smag fra ærøske råvarer. Foto: Jan Knudsen
  • Der var mange, der gerne ville smage, da Lars Albrektsen fredag var i skipperbyen Marstal for at reklamere i gågaden for den nye, lokale spiritus. Foto: Jan Knudsen
  • Der var mange, der gerne ville smage, da Lars Albrektsen fredag var i skipperbyen Marstal for at reklamere i gågaden for den nye, lokale spiritus. Foto: Jan Knudsen
Annonce
Lolland

Flest i landet: Så mange dumper dansk og matematik på Lolland

Maribo

Frygter kolde radiatorer: Umuligt at levere nok varme

Annonce
Annonce
Maribo

Frygter kolde radiatorer: Umuligt at levere nok varme

Guldborgsund

Legendarisk kromutter: - Jeg har absolut ingen planer om at stoppe

Guldborgsund

Hhx-elever til gallafest: Se de flotte ankomster

Lolland

Flest i landet: Så mange dumper dansk og matematik på Lolland

Dølle

Sådan gik det: Dølle-formandens dom over et uforudsigeligt marked

Guldborgsund

Gert gennemførte sit monster-projekt

Dølle

Galningen fra Give har en Dølle-brandert på ønskelisten

Dølle

Benhårde Berit trods stenkast: Det er jeg altså ikke bange for

Vejret

DMI: Mandag bliver våd, men så kommer forårssolen

Indland

DSB varsler forsinkelser og aflyste tog mandag morgen

Indland

Notat afslører stor forskel på adgang til behandling med ny kræftmedicin

Kultur

Grøn melder udsolgt i halvdelen af årets koncertbyer

Guldborgsund

Musiker og komponist Peter Abrahamsen er død

Lolland

Så er foråret skudt i gang

Dølle

Masser af mennesker og traktortræk

Annonce
Annonce
Dølle

Anemone havde styr på fars prutter: Tyven var Preben Pølsesnak

Guldborgsund

Koster 26 millioner årligt: - Det er åbenlyst uretfærdigt

Dølle

Timelang kø: Nu har Dølle truffet en beslutning

Dølle

Lørdag på Dølle: Fra Keld og Hilda til Daze

Dølle

Regn skabte smat på pladsen - men nu skinner solen igen

Dølle

Politiets status: Masseslagsmål og trusler på Dølle

Dølle

Siden 1980: Preben har aldrig misset et eneste Dølle