Annonce
Lolland

Højskole håber snart at få ministeriets godkendelse

Lollands Højskole deltog på Madens Folkemøde, som ventes at blive en vigtig samarbejdspartner. Foto: Ingrid Riis

Lolland Højskole går et travlt år i møde - der skal rejses penge og ansættes en forstander, ligesom bygningerne skal gøres klar.

SØLLESTED 2022 bliver et afgørende år for Lolland Højskole, der som bekendt skal åbne på den gamle højskole i Søllested.

Endnu mangler højskolen en formel godkendelse af Undervisningsministeriet, men bestyrelsen holdt i december et onlinemøde med ministeriet.

- Det var fint og meget fortrøstningsfuldt, fortæller formand Lene Hatt.

Hun fortæller, at ministeriet havde flere spørgsmål og kommentarer, og at bestyrelsen på den baggrund har justeret flere ting. Blandt andet præciseres det nu i vedtægterne, at eleverne også forberedes til at deltage i et samfund med frihed og folkestyre.

Det er også præciseret, hvor mange medlemmer der skal vælges til bestyrelsen - en angivelse af, at det kunne være mellem syv og ni, var for upræcis.

- De synes også, vi havde sat vores års-elevtal lidt højt, siger hun og tilføjer, at bestyrelsen - der har møde på mandag - derfor nu overvejer at skrue det ned fra 38 til 34.

- Men det kan betyde, vi skal have en lærer og et linjefag mindre, bemærker hun.

Inden ministeriet kan godkende højskolen, skal lokalerne inspiceres, og det ventes at ske ved et besøg 14. februar. Her er der den lille udfordring, at ministeriet kræver, at elevernes værelser skal være på mindst 12 kvadratmeter, men at de kun er 11,8. Det er dog tæt nok på, håber bestyrelsen.

- De så ikke de store hindringer, siger Lene Hatt, som nævner, at ministeriet også havde spurgt til, hvorfor højskolen ikke købte bygningerne.

- Det vil vi jo også gerne, og de blev betrygget af, at der står i vores lejekontrakt, at vi har ret til at leje den i 10 år og kan købe den, fortæller hun og tilføjer, at hun håber på en hurtig melding fra ministeriet efter besøget:

- Vi vil gerne have godkendelsen så hurtigt som muligt.

En anden stor hurdle i år bliver at rejse nogle millioner kroner, der skal bruges til inventar, maling af skolen og andre ting. Derfor kommer bestyrelsen til at bruge meget tid på at søge fonde, og i det arbejde venter bestyrelsen at få god hjælp.

Både Region Sjælland og Guldborgsund Kommune har vist interesse for at hjælpe, og også fundraiseren Kigge Hvid har meldt sig under fanerne.

- Hun vil gerne hjælpe os, så materialet, vi sender, bliver appetitligt, siger Lene Hatt, som håber, at flere vil være med i skolens støttekreds, da det vil sende et vigtigt signal til ministeriet og de fonde, der skal søges.

- Det er fint nok med de 35, vi har nu, men de vil gerne have flere, vurderer hun og nævner, at både private og virksomheder kan blive medlem.

Forstander skal ansættes

En tredje stor opgave bliver at få ansat en forstander, og her er bestyrelsen ved at lægge følere ud hos mulige kandidater, inden stillingen efter planen slås op i løbet af foråret. Højskolen har allerede midler til at kunne lønne en forstander på fuld tid i tre måneder eller halv tid i seks måneder.

Målet er at få ansat forstanderen i foråret eller til sommer, så vedkommende kan være med, når højskolen overtager bygningen 1. juli og være med i forberedelserne frem mod skolens åbning 1. januar 2023.

Lene Hatt fortæller i øvrigt, at Lolland Højskole har indledt et samarbejde med to andre nye højskoler, der er på vej - det drejer sig om en på Midtsjælland og en på Fyn.

- Vi kan hjælpe hinanden med at gøre opmærksom på, at der er nye højskoler, siger hun og nævner, at kasserer Benny Esmann Jensen også har udviklet et regneark, de andre højskoler måske kan have glæde af.

Regnearket kan nemlig lynhurtigt vise, hvordan forskellige ændringer vil påvirke skolens økonomi - eksempelvis hvis elevtallet ændres.

- Sådan noget kan de andre højskoler få glæde af. Og de opfinder måske noget, vi kan få glæde af, siger hun og fortæller, at folkene bag de tre nye højskoler skal mødes i foråret for at udveksle erfaringer.

  • Lollands Højskole deltog på Madens Folkemøde, som ventes at blive en vigtig samarbejdspartner. Foto: Ingrid Riis
Annonce
Lolland

Flest i landet: Så mange dumper dansk og matematik på Lolland

Maribo

Frygter kolde radiatorer: Umuligt at levere nok varme

Annonce
Annonce
Dølle

Masser af kontroller på vejene ved Dølle: Her er politiets status

Lolland

Kritik af Lollands skolevæsen: Kommunen ser med stor alvor på det

112

Helikopter måtte redde mand til havs

Indland

Statsministeren venter flere russiske hybridangreb

Dølle

12 Dølle-gæster måtte have hjælp: Fire bragt til sygehuset

Guldborgsund

Hhx-elever til gallafest: Se de flotte ankomster

Maribo

Frygter kolde radiatorer: Umuligt at levere nok varme

Guldborgsund

Gert gennemførte sit monster-projekt

Lolland

Flest i landet: Så mange dumper dansk og matematik på Lolland

Vejret

DMI: Mandag bliver våd, men så kommer forårssolen

Indland

DSB varsler forsinkelser og aflyste tog mandag morgen

Indland

Notat afslører stor forskel på adgang til behandling med ny kræftmedicin

Guldborgsund

Legendarisk kromutter: - Jeg har absolut ingen planer om at stoppe

Kultur

Grøn melder udsolgt i halvdelen af årets koncertbyer

Lolland

Så er foråret skudt i gang

Annonce
Annonce
Dølle

Sådan gik det: Dølle-formandens dom over et uforudsigeligt marked

Dølle

Benhårde Berit trods stenkast: Det er jeg altså ikke bange for

Dølle

Masser af mennesker og traktortræk

Guldborgsund

Koster 26 millioner årligt: - Det er åbenlyst uretfærdigt

Dølle

Galningen fra Give har en Dølle-brandert på ønskelisten

Dølle

Lørdag på Dølle: Fra Keld og Hilda til Daze

Dølle

Politiets status: Masseslagsmål og trusler på Dølle