Annonce
Lolland

HORSLUNDE ÅNDEDE BYRÅD I NAKKEN

Borgere fra Horslunde var mødt talstærkt op til byrådsmødet onsdag for at vise byrådet, at de ikke vil have deres skole lukket. Foto: Birgitta Andersen
Sjældent har der været så mange mennesker til et byrådsmøde i Lolland Kommune, som da borgere fra Horslunde troppede op til budgettets førstebehandling onsdag aften.

NAKSKOV: Det plejer ikke at være et problem at finde en plads på tilskuerrækkerne, når Lolland Kommune holder byrådsmøder. Men onsdag aften var salen på Nakskov Bibliotek fyldt til bristepunktet, da byrådet var samlet.

Ud over 8. klasse fra Stenoskolen og den efterhånden faste delegation af forældre fra specialskolen, var også en stor gruppe af borgere fra Horslunde mødt op. Blandt andre kunne tidligere direktør i Lolland Kommune Bjarne Hansen, der nu er blevet formand for Horslundes Borgerforening, og tidligere byrådsmedlem for Socialdemokratiet Leif Utermöhl nu ses i uvante roller på tilskuerrækkerne.

- Vi er mødt op, fordi vi gerne vil markere over for byrådet, at skolen betyder rigtig meget for rigtig mange mennesker i Horslunde. Og vi kan se, at den stadig figurerer i sparekataloget. Den er der stadigvæk. Det gør os bekymrede, og vi føler, at vi lidt er hængt til tørre, sagde Karsten Sandau fra Horslunde.

Annonce

Læs også: Skibet Lolland er sprunget læk

Ikke uvant at skulle spare

Da der ikke var flere pladser, måtte de mange fremmødte stille sig langs væggene, og de kom således til at stå bag samtlige byrådsmedlemmer undtaget borgmester Holger Schou Rasmussen (S), som bød velkommen til de mange fremmødte i den for byrådet noget uvante situation.

- Velkommen til de mange, der er kommet. Jeg kan forstå, at det drejer sig primært om budgettet og om Horslunde Skole, sagde han.

Og der satte borgmesteren fingeren på det ømme punkt. De mange Horslundeborgere var mødt op, fordi budgettet for 2023 skulle førstebehandles. Lolland Kommune fattes penge... mange penge. Så der skal findes besparelser i budgettet.

- Den her svære budgetmæssige situation er desværre ikke uvant for os. De enkelte udvalg har fundet besparelsesforslag for 31,4 millioner kroner, som nu indgår i de politiske forhandlinger, fortalte borgmesteren om de forhandlinger, som de politiske partier netop nu er ude i for at få budgettet for 2023 endeligt på plads før den afgørende andenbehandling.

Annonce

Hunseby bragt i spil

I forbindelse med budgetbesparelserne har lukningen af skolerne i Horslunde og Holeby tidligere været på tale. Børnetallene er faldende på Lolland, og de to skoler i Holeby og Horslunde samt Hunseby, hvor STU har til huse, har ifølge kommunen en bygningskonstruktionsfejl, der nu er stivet af, så skolerne stadig kan bruges ... indtil videre.

Politikerne har da også lovet, at en skolelukning ikke kommer på tale i 2023, hvilket Eric Steffensen (DF) også slog fast i sin budgettale.

Læs også: Skolelukninger kommer tidligst i 2024

Borgmester Holger Schou Rasmussen (S) sluttede med at tale direkte til de mange fremmødte, da budgettet for 2023 kom på dagsordenen.

- Vi kan konstatere, at der ikke sker skolelukninger i budget 2023 - ikke i løbet af det år. Men vi er nødt til at have sat gang i en proces omkring de skolebygninger, som er udtjente og måske farlige at opholde sig i. De er bygget efter nogle farlige konstruktioner fra 1970'erne. Det drejer sig om Horslunde, det drejer sig om Holeby, og så er der også problemer på den gamle skole i Hunseby ved Maribo, sagde borgmesteren, der dermed også bragte den gamle skole i Hunseby, der huser STU (den Særlige Tilrettelagte Ungdomsuddannelse, red.)  i spil.

I sparekataloget er skolerne i Horslunde og Holeby nævnt, men på onsdagens byrådsmøde pegede borgmesteren på, at også skolen i Hunseby er i fare for sammenstyrtning. Arkivfoto: Anders Knudsen

Vi er nødt til at have sat gang i en proces omkring de skolebygninger, som er udtjente og måske farlige at opholde sig i

Holger Schou Rasmussen, borgmester i Lolland Kommune (S)

- De bygninger er ikke tidssvarende. Vi var ikke politikere, dengang man valgte den her konstruktionsform. Men vi vil ikke stå på mål for, at vores børn skal være i noget, der kan styrte sammen over hovedet på dem. Så vi skal have fundet en løsning. Den proces sætter vi sikkert i gang i løbet af vinteren og foråret, sagde han til tilhørerne.

Annonce

Skriver høringssvar

Den melding gjorde ikke ligefrem de fremmødte borgere fra Horslunde mindre bekymrede for deres skoles fremtid.

- Vi er jo ikke overraskede over, at de ikke lukker vores skole i 2023, for vi kan også godt læse loven og ved, hvad den kræver af varsling med videre. Men vi fortsætter, og byrådet vil modtage en ordentlig omgang høringssvar til budgettet fra vores bestyrelse, vores MED-udvalg, ja selv fra butiksindehaverne i byen. For det betyder jo også noget for dem, at skolen i byen bevares. Vi synes, vi har en berettiget bekymring for, at det er det, der vil ske, siger Karsten Sandau.

I sommeren 2021 blev Horslunde Landsbyordning spærret af, da det viste sig, at skolen var konstrueret på en måde, så den kunne kollapse. Nu er den stivet af og i brug igen. Men i Horslunde frygter man, at byrådet vil lukke skolen. Arkivfoto: Jan Knudsen

Beboerne i Horslunde anfægter kommunens fakta, der ligger til grund for den ønskede lukning af skolen. Derfor vil mange af dem skrive høringssvar til budgettet. Høringssvarene skal være kommunen i hænde inden på mandag.

- Vi kan ikke finde dokumentation for borgmesterens holdning. Vi stiller spørgsmålstegn ved beregningen i sparekataloget af, hvor meget en elev på Horslunde Landsbyordning koster. Vi stiller også spørgsmål ved beregningen af, hvor længe bygningerne kan holde, fortæller Sandau.

- Hvis de skal træffe en beslutning om at lukke vores skole, så skal de gøre det på et oplyst grundlag. Vi vil absolut gerne indgå i en dialog med kommunen. Det her er ikke en krigserklæring. Vi vil bare gerne vise dem, at der er mange borgere, som lever og bor derude i Horslunde. Og det er vi glade for. Så lad os tale sammen og finde en løsning, lød opfordringen til politikerne fra de borgere, som onsdag åndede dem i nakken.

Annonce
Guldborgsund

UNGE PÅ FORSØRGELSE SKAL HAVE GARANTI

Annonce
Annonce
Guldborgsund

- LOKALT STÅR VI IKKE STÆRKT, NÅR VI ER SÅ FÅ

112

ALLE FIK ET KLIP I KØREKORTET

Guldborgsund

UNGE PÅ FORSØRGELSE SKAL HAVE GARANTI

112

SMUGLEDE NARKO: HER ER DOMMEN

Guldborgsund

VERDENSBERØMT LOKAL KUNSTNER INDGÅR AFTALE MED FESTIVAL

Lolland

BRAND PÅ PLEJECENTER: STRØMMEN VIRKER STADIG IKKE

Guldborgsund

MASSIV INTERESSE: DU SKAL IKKE VENTE FOR LÆNGE

Sport

UDE AF RINGEN I FIRE ÅR: NU VENDER HAN TILBAGE

Børnehavesagen

UDVALGSFORMAND TIL GRIN: - TAGET LIGE PÅ KORNET!

112

SYV SIGTELSER: ANHOLDT FOR FYSISK OG PSYKISK VOLD MOD EKSKÆRESTE

Lolland

UNGE KIROPRAKTORER HAR VALGT LOLLAND TIL

Lolland

LÆKAGE-SAG: STOR OPBAKNING TIL BRIAN

Guldborgsund

GRUNDEJERE: DEN MÅ I LÆNGERE UD PÅ HAVET MED

Sport

HER ER LANDSTRÆNERENS TANKER OM SPANIEN FØR VM-BRAGET

Annonce
Lolland

LOKALT HOTEL NOMINERET TIL PRIS

Børnehavesagen

POLITISK ANSVARLIG NÆGTER FORTSAT AT STILLE OP TIL INTERVIEW

Guldborgsund

ALDI-TUMULT: VARERNE FLÅES NED FRA HYLDERNE

Sport

DA DØLLEFJELDE TOG FUSEN PÅ SUPERLIGAHOLDENE

Erhverv

NU ER DER SNART NYT OM DIN ALDI

Ugeavisen Lolland

Er du klar til påskens største party?

Ugeavisen Guldborgsund

VIND BILLETTER TIL ØLFESTIVAL

112

POLITI TILKALDT: KVINDE VILLE IKKE FORLADE RESTAURATION

112

DRØNEDE GENNEM BYZONE: SÅ HURTIGT BLEV DER BLEV KØRT

112

SLÅET I ANSIGTET MED ØLFLASKE

112

RESTAURANT-EJER: - HVAD NU, HVIS EN VAR BLEVET RAMT?

Guldborgsund

HELGE ER KED AF LUKNING

Vejret

FREDAG SKYDER WEEKENDEN I GANG MED FLOT VEJR OG SOL

112

SKUDEFTERFORSKNING: HER ER STATUS FRA POLITIET

Indland

OVERVÆGTIGE SKAL LETTES FOR EN DEL AF ANSVARET

Lolland

DE VAR FREMRAGENDE: FÅR ROSER EFTER SKRÆKAFTEN

Lolland

NYT BOLIGOMRÅDE VÆKKER BEKYMRING

Lolland

HUNDEHVALP BLEV OFRET

Guldborgsund

RENÉ STOPPER: DET SKAL HAN LAVE I STEDET

Coronavirus

FLERE ÆLDRE DØR AF COVID-19

Annonce
Annonce
Politik

FLERTAL: - DER SKAL VÆRE VÆRNEPLIGT FOR KVINDER

Ugeavisen Guldborgsund

Sølv til Eskilstrups piger

112

MÅTTE RYKKE UD TIL BRANDTOMT EN GANG TIL

Store bededag

BEDEDAG FÅR KNIVEN SIDST I FEBRUAR

Ugeavisen Lolland

Det milde efterår giver nu vildt vinter-udsalg

Guldborgsund

VIL RENÉ CHRISTENSEN GENOPSTILLE?

Guldborgsund

- RENÉ CHRISTENSENS AFGANG ER ET STORT TAB FOR DF, MEN ...

112

TO MÆND ANHOLDT FOR HJEMMERØVERI

Lolland

BORGERMØDE: - HVILKE TOG KOMMER TIL AT STOPPE PÅ STATION LOLLAND?

Datalæk

ALVORLIG DATALÆK: - DET ER ET KLART BRUD PÅ GDPR-REGLERNE

Værnepligt for kvinder

FORSVARSCHEF OM KVINDER: GIVER KAMPKRAFT

112

BRAND PÅ PLEJECENTER SLUKKET: BEBOERE MÅTTE OVERNATTE I FÆLLESRUM

Femern

SVENSK KOMMUNE VIL HAVE TUNNEL TIL KØBENHAVN: KAN STØBES PÅ LOLLAND

Politik

FÅR FREMTRÆDENDE ROLLE