Annonce
Maribo

Hospice vil sætte sygdom, død og sorg på skoleskemaet

Svanevig Hospice har et børnerum, hvor der både er legetøj til de yngste og computerspil til de ældste. Her kan børn få en pause fra det, der sker ude i patientlejlighederne. Foto: Claus Hansen

SVANEVIG:  Svanevig Hospice vil nu sætte nogle af de helt svære emner på skoleskemaet med et nyt undervisningstilbud til lokale skoler.

På Svanevig Hospice kommer der en del børn som pårørende til beboerne. De frivillige og de ansatte tager hånd om dem og deres sorg, og i hospicets hjerte er der indrettet et børnerum, hvor børnene kan få en pause med et computerspil, en bog eller en tegneblok.

Nu vender hospicet sig ud mod omverdenen og tilbyder den ekspertise til lokale skoler og præster. Det sker med et nyt undervisnings-tiltag baseret på materialet "Hospice i børnehøjde".

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hospice i børnehøjde

 • "Hospice i børnehøjde" er et undervisningsmateriale, som er udviklet af Hospice Limfjord i Skive. 
 • På Hospice Limfjord har mere end 600 skolebørn gennemgået et undervisningsforløb, og det er denne erfaring, som ligger til grund for undervisningsmaterialet. 
 • Undervisningsmaterialet er udviklet i samarbejde med skolelærere og præster. 
 • Formålet er at ændre tabuer om sygdom, død og sorg - og give eleverne værktøjer til at møde en kammerat i sorg. 
 • I undervisningsmaterialet kan underviserne læse om undervisningsformer, få et færdigt undervisningsforløb med patienthistorier, playlister og sange, quizzer, kahoot-forslag og billeder. 
 • Undervisningsmaterialet tager temaer som aktiv dødshjælp, hverdagen på et hospice, uhelbredelig sygdom og ritualer ved livets afslutning op.  

Svanevig har fået sit eget udekørende undervisningshold bestående af sygeplejerskerne Ann Feilberg, Mathilde Nørregaard, Kirsten Jantzen og frivillig Brian Rasmussen, der vil tage ud til skoleklasser på 7. til 9. klassetrin og fortælle om hospicets arbejde.

- Det er spændende at komme ud af huset at fortælle om hospice, om døden og om etikken. At få snakket med børnene om, hvad det er, vi ser på hospice, og hvorfor vi har så svært ved at snakke om det, siger Ann Feilberg.

Vil tale om aktiv dødshjælp

Hospicet får ofte henvendelser fra skoleelever, når de skriver projekter om aktiv dødshjælp.

- Så vil de gerne herud og snakke med os. Men er der noget, vi aldrig taler om her, så er det aktiv dødshjælp. Vi yder aktiv livshjælp i stedet for. Jeg synes, det har været spændende at snakke med de unge om det, når de har været her, siger Kirsten Jantzen.

Mange unge tænker, at det er så slemt at være syg, at det er bedre at få det afsluttet. Her på hospice tænker vi jo modsat, hvordan man får det bedst mulige ud af situationen.

Kirsten Jantzen, sygeplejerske på Svanevig Hospice

Aktiv dødshjælp og assisteret selvmord er også et tema, der kan diskuteres gennem "Hospice i Børnehøjde".

- Vi spørger dem: "Hvorfor er det, man så gerne vil have lov til at afslutte livet og selv bestemme?". Mange unge tænker, at det er så slemt at være syg, at det er bedre at få det afsluttet. Her på hospice tænker vi jo modsat, hvordan man får det bedst mulige ud af situationen, og hvordan man får det bedst muligt, selvom man er syg, forklarer Kirsten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fantasien løber løbsk

De unge skoleelever spørger også hospicets ansatte om, hvordan de skal forholde sig til en kammerat, som har mistet. Dermed afspejler de en berøringsangst, mange voksne danskere også går rundt med. For hvad siger man egentlig?

På hospice møder de ofte forældre, som har svært ved at tackle situationen over for børnene.

- Det er ofte de voksne, som begrænser nysgerrigheden. Her har vi en opgave i at tale med de voksne om, at det måske var en god idé, at barnet kom med ind og så morfar, siger Kirsten.

Holdet fra Svanevig Hospice er klar til at rykke ud og undervise. Fra venstre ses Kirsten Jantzen, Ann Feilberg, Brian Rasmussen og Mathilde Nørregaard. Foto: Claus Hansen

- Børns fantasi kan jo løbe løbsk. Her er det måske bedre at se, hvordan virkeligheden ser ud, siger Ann.

Når der er børn, som er pårørende, lyder rådet som regel fra de ansatte, at tingene skal ske på barnets præmisser.

- Barnet skal selv have frirummet til at gå ud eller ind af patientlejlighederne. Det skal ikke være en tvang, siger Ann.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stiller spørgsmål ved alting

Medlemmerne på holdet er måske ikke læreruddannede. Men de er eksperter på deres felt og har selv børn og børnebørn. Brian Rasmussen er vant til at undervise brandkadetter, og Kirsten er gammel spejderleder. Derfor føler de sig godt rustet til deres nye rolle som undervisere for 7. til 9. klassetrin.

- Den aldersgruppe, vi gerne vil ud til, er en gruppe, der tænker rigtig meget over tingene, og de stiller spørgsmål ved alting. De tænker og filosoferer meget over de store spørgsmål. Det hele skal vendes og drejes, siger Kirsten.

Holdet håber, at det spreder sig som ringe i vandet, når de unge får talt om alt det svære.

- Og så kan det jo være, de går hjem og snakker med forældrene og andre søskende om det. Så  man kan få en mere afslappet snak om sygdom og død omkring middagsbordet, siger Ann.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ensom i sorgen

Mange unge, der oplever at miste en søskende eller en forælder i en tidlig alder, føler sig meget ensomme, netop på grund af den berøringsangst, der hersker i samfundet.

Børn og hospices

 • Hvert år mister flere end 7.000 børn i Danmark en forælder.
 • Over 100.000 børn i Danmark oplever hvert år, at deres mor, far eller søskende rammes af kritisk sygdom.
 • Der findes 19 hospices i Danmark med i alt 257 pladser.
 • Derudover findes der to børnehospices med hver fire pladser.
 • Svanevig Hospice har 14 pladser.

- Der er ingen af kammeraterne, der tør snakke med dem, fordi det er så svært. Og det er lige præcis der, man har allermest brug for dem, siger Kirsten.

- Vi vil gerne italesætte, hvordan man kan være en god kammerat og støtte for en, der har mistet, siger Mathilde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Håber på respons

Svanevig Hospice har nu sendt breve ud til lokalområdets skoler og præster. For målgruppen hedder 7. til 9. klasse, og derfor vil "Hospice i børnehøjde" også passe ind i en konfirmationsforberedelse. Indtil videre har et par præster vist interesse.

- Det har knebet lidt med tilbagemeldingerne fra skolerne. Vi håber, at vi kan få kontakt med lærerne, før vi skal ud. For så kan klassen forberede sig på vores besøg og snakke lidt om, hvad de kan have af spørgsmål, siger Ann.

Tilbuddet gælder både et besøg på skolen, og at klassen kan besøge hospicet.

- Så kan de mærke stemningen og se med egne øjne, at man kan altså godt sidde at grine, selv om man er syg - og der er musik og sang og glade dage her på hospice, siger Ann.

- Ja, der er ingen, som falder døde om, bare fordi de træder ind over dørtærsklen, smiler Kirsten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Døden kan være fredfyldt

Hospicet håber, at skolerne vil tage imod tilbuddet, så de unge kan være bedre beredt til den uundgåelige dag, de selv eller deres venner står over for et tab.

Døden kan jo have mange former. Den kan både være traumatisk og fredfyldt.

Brian Rasmussen, frivillig på Svanevig Hospice

- Det er lige så sikkert, som det er, at vi kommer ind i livet, at vi skal herfra igen. Men døden kan jo have mange former. Den kan både være traumatisk og fredfyldt. I vores samfund er der meget fokus på, at døden er noget tragisk og ofte voldsomt. Men det kan altså også være så fint, siger Brian.

- Vi skal jo ikke fortælle vores unge, at livet bare går glat og lige ud af landevejen. Vi skal ruste de unge til at kunne tackle de udfordringer, som er et vilkår i livet. Vi skal ikke alle sammen bare være Facebook-lykkelige hele tiden. Det er okay, at livet er hårdt ... og det er okay at snakke om det, siger Kirsten.

 • MAR Hospice i børnehøjde
  Svanevig Hospice har et børnerum, hvor der både er legetøj til de yngste og computerspil til de ældste. Her kan børn få en pause fra det, der sker ude i patientlejlighederne. Foto: Claus Hansen
 • MAR Hospice i børnehøjde
  Holdet fra Svanevig Hospice er klar til at rykke ud og undervise. Fra venstre ses Kirsten Jantzen, Ann Feilberg, Brian Rasmussen og Mathilde Nørregaard. Foto: Claus Hansen
Annonce
Lolland

Statsministeren fremhæver Lolland: - Det er helt og aldeles uretfærdigt

Lolland

Kommunen siger nej - men de nægter at give op: Har es i ærmet

Annonce
Annonce
Falster

Lokal restauratør bestormet med henvendelser efter prisregn

Lolland

Statsministeren fremhæver Lolland: - Det er helt og aldeles uretfærdigt

112

Tre betingede frakendelser: Kørte 100 km/t i 50-zone

Lokal nyt

Har du styr på din stemme? Tag vores kandidattest her

Lolland

Kæmpe nedtur efter afsløringer: Forlader alle poster

Lolland

Kommunen siger nej - men de nægter at give op: Har es i ærmet

Lolland

Ex-formand om svindel-anklager: Taget ud af kontekst

Guldborgsund

"Flere begyndte at græde," da de fik den nedslående besked

Sport

Mark O. Madsen scorer bestyrelsespost i lokal fodboldklub

Lolland

Trængsel før åbning: Kilometerlang parkeringskø

Lolland

Borgmester efter TSØ-uro: Vi bakker fortsat op

Udland

Trump-advokat: Se bort fra slibrige detaljer

Guldborgsund

Simon står helt alene: Går imod alle andre borgmestre

Erhverv

Virksomhed på vej til Nakskov: Forventer at ansætte 80-90 medarbejdere

112

22-årig sigtet for drabsforsøg efter knivstikkeri

Annonce
Annonce
Lolland

Efter svindel-anklager: Nu reagerer TSØ's nye formand

Guldborgsund

Falstring nomineret til nordisk musikpris

Indland

Datatilsynet med alvorlig kritik i sag om nedbrud af NemID

Lolland

Kommune: Fejl på udsendte ejendoms-skattebilletter

Lolland

Problemer med lokalbanen: Indsætter togbusser

Samfund

Fængsel på jagt efter særlige bøger

Guldborgsund

Rockerhistorie på Falster: Da rygmærkerne indtog den lille landsby