Annonce
Lolland

Ser potentiale i ny vaskeordning

Den nye vaskeordning har potentiale til at gøre forholdene bedre for kommunens ældre, mener Ældrerådet. Foto: Arkivfoto

Ældrerådet føler sig ikke taget nok med på råd, men ser både gode og dårlige sider af sagen.

LOLLAND Flere ældre og deres pårørende har henvendt sig til Folketidende ovenpå det forestående skift af måden, hvorpå vaskeordningen for visiterede ældre fungerer i Lolland Kommune. Det har hidtil været en sag mellem hjemmehjælperen og borgeren, men en ny aftale betyder, at vasketøjet i stedet skal hentes hver 14. dag og vaskes på et industrivaskeri. Med den nye aftale følger nogle udfordringer, som Susanne Andersson, hvis 83-årige mor er visiteret til ordningen, ikke mener er rimelige. Det fortalte hun om i onsdagens udgave af Folketidende:

- Vi er utilfredse med det tilbud, der er kommet. Man pådutter de ældre noget, der ikke er gennemtænkt, og det er desværre ikke alle, der har en familie, som kan råbe op for dem. Men jeg er gal. Det er den måde, vi behandler vores ældre på, og jeg synes ikke, vi kan være det bekendt, forklarede Susanne Andersson.

May-Brit Horst (i midten) ser både gode og knapt så gode elementer i aftalen. Her laver hun en parodi på sig selv i 2019. Foto: Flemming Keith Karlsen

Ser positive sider

Ældrerådet i Lolland Kommune, repræsenteret ved formand May-Brit Horst, ser både udfordringer og potentielle forbedringer i servicen med den nye ordning. For eksempel er det mere hygiejnisk at få vasket tøj og sengetøj i professionelle omgivelser.

- Overordnet var der, efter megen snak frem og tilbage, en positiv tilkendegivelse i Ældrerådet for, at man ændrer i måden, man vasker tøj på. Tidligere har det været sådan, at hvis du bor hjemme, så kommer der en hjemmehjælper og vasker, og så kommer der en og piller det ned igen et par dage efter. Det kan give fugtproblemer. Det fylder meget i en lille lejlighed, og det kan være uhygiejnisk. Så overordnet kunne vi godt se en idé i, at man tænkte i nye baner, forklarer May-Brit Horst.

Den nye ordning er endnu ikke helt implementeret, og derfor er det svært at pege på, hvilke gode og dårlige ting, vaskeordningen i praksis kommer til at byde på. Der er dog allerede nogle ting, der på papiret springer Ældrerådets formand i øjnene.

- Vi er blevet lovet, at kommunen og virksomheden ville løse udfordringerne, når de kommer. Vi stillede alle de spørgsmål, vi fik på vegne af vores borgere, og der fik vi at vide af Lolland Kommune, at vi asfalterer, mens vi kører, forklarer May-Brit Horst.

Varslingen af den nye ordning var heller ikke noget, der faldt i Ældrerådets smag.

- Vi fik tilsendt kopier af de breve, der er sendt ud til borgerne. De er for svære at læse. Dem kan man ikke sende ud til gamle mennesker - vi sad også og tog os til hovederne herinde hos Ældrerådet, for det kan simpelthen man ikke. Varslingen var få uger, og hvis man sidder og er dement og ikke kan få sagen vendt med sine pårørende, som måske bor langt væk eller ikke har mulighed for at komme forbi, hvad gør man så, spørger May-Brit Horst.

Nu skal vasken ikke længere foregå i folks egne maskiner, men i industrimaskiner hos virksomheden Berendsen. Foto: Arkivfoto
Artiklen fortsætter efter annoncen

Tag os med på råd

Hun så gerne, at Ældrerådet blev taget mere med på råd under sådanne overvejelser, der påvirker de ældre i kommunen.

- Vi plejede at få brevene forbi, så vi kunne læse dem, men det fik vi ikke denne gang. Vi er godt nok utilfredse over måden, vi blev informeret på. Vi er ikke nødvendigvis negative over de nye tanker, men det skal kommunikeres bedre ud i bedre tid. Vi fik lidt at vide i februar, og så hører vi først om det nu igen her i midten af august, siger May-Brit Horst.

Formanden påpeger dog flere gange, at selvom processen måske ikke har været helt efter hendes ønske, så kan resultatet af den nye vaskeordning godt gå hen og blive en forbedring for nogle individers vilkår. Der er dog også elementer, May-Brit Horst ikke synes er helt gennemtænkte.

- Vi fik fremlagt en kravsspecifikation, og der sagde vi, de havde glemt at forholde sig til sådan noget som dynevask - det fortalte vi de mennesker, der arbejdede med udbuddet, for det skal ikke koste halvandet hundrede kroner at få dem vasket. Dyner hører med i sengetøjet, hvis du spørger mig, men det gør de desværre ikke i aftalen. Det kan jo blive en bekostelig affære, hvis man har med personer at gøre, der får sluppet lidt i sengen, siger May-Brit Horst.

- Overordnet kan jeg dog godt se, at ordningen potentielt set kan blive en gevinst for de ældre som helhed, hvis man får udredt de børnesygdomme, der uundgåeligt kommer. Og det håber jeg, Lolland Kommune er klar til at arbejde på.

Læs også artiklen "Ny vaskeordning - flere undrer sig"

  • Den nye vaskeordning har potentiale til at gøre forholdene bedre for kommunens ældre, mener Ældrerådet. Foto: Arkivfoto
  • May-Brit Horst (i midten) ser både gode og knapt så gode elementer i aftalen. Her laver hun en parodi på sig selv i 2019. Foto: Flemming Keith Karlsen
  • Nu skal vasken ikke længere foregå i folks egne maskiner, men i industrimaskiner hos virksomheden Berendsen. Foto: Arkivfoto
Annonce
Lolland

Flest i landet: Så mange dumper dansk og matematik på Lolland

Maribo

Frygter kolde radiatorer: Umuligt at levere nok varme

Annonce
Annonce
Dølle

Masser af kontroller på vejene ved Dølle: Her er politiets status

Lolland

Kommune: Ser med stor alvor på elevers dårlige karakterer

112

Helikopter måtte redde mand til havs

Lolland

Flest i landet: Så mange dumper dansk og matematik på Lolland

Dølle

12 Dølle-gæster måtte have hjælp: Fire bragt til sygehuset

Guldborgsund

Hhx-elever til gallafest: Se de flotte ankomster

Maribo

Frygter kolde radiatorer: Umuligt at levere nok varme

Guldborgsund

Gert gennemførte sit monster-projekt

Vejret

DMI: Mandag bliver våd, men så kommer forårssolen

Indland

DSB varsler forsinkelser og aflyste tog mandag morgen

Indland

Notat afslører stor forskel på adgang til behandling med ny kræftmedicin

Kultur

Grøn melder udsolgt i halvdelen af årets koncertbyer

Guldborgsund

Legendarisk kromutter: - Jeg har absolut ingen planer om at stoppe

Dølle

Benhårde Berit trods stenkast: Det er jeg altså ikke bange for

Lolland

Så er foråret skudt i gang

Annonce
Annonce
Dølle

Sådan gik det: Dølle-formandens dom over et uforudsigeligt marked

Guldborgsund

Koster 26 millioner årligt: - Det er åbenlyst uretfærdigt

Dølle

Masser af mennesker og traktortræk

Dølle

Lørdag på Dølle: Fra Keld og Hilda til Daze

Dølle

Galningen fra Give har en Dølle-brandert på ønskelisten

Dølle

Politiets status: Masseslagsmål og trusler på Dølle

Dølle

Siden 1980: Preben har aldrig misset et eneste Dølle