HORSLUNDE: Lone og Niels Olsen er begge vokset op på Fejø. Dengang drømte ingen af dem om, at de skulle ende som selvstændigt erhvervsdrivende.
- Niels' far var Fejøs sidste erhvervsfisker, og jeg kommer af en frugtavlerfamilie og oplevede jo, hvordan en enkelt haglbyge kunne ødelægge et helt års afgrøde på mindre end en time. Så hverken Niels eller jeg skulle nyde noget af at have egen forretning, fortæller Lone og slår en latter op midt i det bageri, som hun sammen med sin mand Niels nu - trods alt - har drevet i 25 år.
1. oktober 1997 overtog de bageriet på hovedgaden i Horslunde fra den forhenværende bager, der i øvrigt også hed Niels - med efternavnet Mortensen.
Forinden havde Niels arbejdet som bager i Maribo, mens Lone var hjemmehjælper i Nakskov.
- Vi troede, at vi overtog en forretning, som vi stille og roligt kunne passe, bare os to, og samtidig have god tid til vores to børn. Men sådan skulle det ikke gå, og det endte med, at vi måtte sende vores yngste i børnehave, beretter Lone Olsen.
Da der var mest travlt i bageriet, leverede de brød og kager til fire udsalg - to i Kragenæs, ét i Torrig og ét på Fejø.
- Det kunne bære en svend og en dame på fuld tid i butikken, og så kunne Lone og jeg endelig også holde en friweekend, fortæller Niels Olsen.
Hårde tider
Før 2007, dengang Horslunde lå i Ravnborg Kommune, var der masser af arbejdspladser i byen, blandt andet på rådhuset og i Saften, på produktionsskolen og i en afdeling af Park & Vej.
De lukkede alle efter kommunalreformen, og dermed svandt bageriets kundekreds betragteligt ind.
Bagersvenden var også blevet syg, så snart måtte Niels og Lone skære ned på hjælpen i bageriet og holde lukket om mandagen.
Siden har Niels været gennem et alvorligt sygdomsforløb, og i dag har butikken lukket både mandag og tirsdag.
Men trods modgang holder bagerparret gejsten i top med en omsætning, der i årets første måneder er tårnhøj. Her er det nemlig sæson for fastelavnsboller.
Mærkevarer
Gennem årene er bageren i Horslunde blevet vidt berømt for sine særlige "mærkevarer".
I toppen har vi fastelavnsbollerne, som Niels i dag laver i 18 varianter, og som lækkersultne folk kører langt for at kunne sætte tænderne i.
- Alt er hjemmelavet. Jeg startede ud med otte slags boller med forskellig fyld og topping, og så er der bare blevet flere og flere med årene, fortæller Niels.
Også morgenbrødet er populært, og så er der "landsbylagkagen", som Niels skabte i 2009, da Horslunde blev kåret som Årets Regionslandsby og siden, i 2010, også som Årets Landsby.
- Lagkagen er egentlig meget traditionel, men den har en sprød bund, og så er folk jo vilde med Niels' hjemmekogte creme, fortæller Lone.
Horslundes sidste bagerpar
Når Lone og Niels inviterer til jubilæums-reception 1. oktober, håber de, at det bliver en munter fest og ikke gravøl.
For fremtiden truer den ellers så populære bagerbutik i form af planer om at lukke skolen i Horslunde samt de skyhøje priser på brændstof og el.
- Vi håber det bedste. Vi skal jo have noget at leve af de næste 12 til 14 år, inden vi kan gå på pension, slår Niels fast.
Han er dog ikke i tvivl om, at Lone og han bliver det sidste bagerpar i Horslunde.
- Hvis det går helt galt, kan jeg sagtens finde arbejde som bagersvend - med den mangel på arbejdskraft, vi ser for tiden, siger bagermesteren.
Og hvad hans kone angår, vil hun da gerne have lidt mere tid til familien, som bor tæt på.
Datteren Jeannie på 33 år arbejder med permakultur i Sakskøbing, mens 30-årige Nicklas er selvstændig tømrer og bor i Horslunde. Og så er der jo de to børnebørn, Eigil på fire år og Minna på to år.
Når Lone og Niels inviterer til jubilæums-reception første oktober, håber de, at det bliver en munter fest og ikke gravøl.
Trods modgang holder bagerparret gejsten i top med en omsætning, der i årets første måneder er tårnhøj. Her er det nemlig sæson for fastelavnsboller.