Annonce
Landbrug

Her er en kartoffel ikke bare en kartoffel

Stig Sørensen skulle have et meget større skilt i brug, hvis alle Møllehøjs produkter skulle stå her. Foto: Jens Henrik Nybo

Møllehøj i landsbyen Søsum nær Stenløse i Nordsjælland har en trofast kundekreds, som lovpriser - ikke bare kartoflerne - men også de mange andre afgrøder, som tæller diverse kålarter, frugter og bær.

Der findes rigtig mange heldige kartofler på Møllehøj i Søsum i Nordsjælland. Heldet tilsmiler kartoflerne, fordi de er avlet af Stig Sørensen, som er en sand mester udi i den metier.

Men også kunderne i Møllehøjs gårdbutik er heldige, for de kan nyde kartofler af en ypperlig kvalitet. Allerede fra 1. maj kan de sætte tænderne i friske kartofler, som er gravet op om morgenen. At kilo-prisen er op imod hundrede kroner for de allertidligste nye kartofler, holder ikke enkelte af stamkunderne fra at købe dem.

Hele 33 års erfaring har Stig med kartoffelavl, men kartoflen har været en del af hans liv, også før han overtog den fædrene gård i 1986, for hans far dyrkede også kartofler ved siden af husmandsstedets køer, grise og høns. Allerede da Stig overtog gården, besluttede han at vælge de store husdyr fra og koncentrere sig om afgrøder.

To helårs ansatte er her, tillige med op mod otte sæson ansatte medarbejdere.

Jordbær dyrkes både på marken i det fri og i nogle af de otte drivhuse. Foto: Jens Henrik Nybo

Den må ikke koge ud

På spørgsmålet, hvad der efter hans egen vurdering kendetegner en kvalitets-kartoffel, svarer han:

- Det er vinter-sorten Belarna, som endnu ikke er så kendt herhjemme, der er rig på smag og er kogefast. En kartoffel må for alt i verden aldrig koge ud, fastslår han.

Stigs kone, Helle Buck, supplerer med en cadeau til sin mand:

- Når vi stiller op på markedet på Stændertorvet i Roskilde, er det ikke sjældent, at kunderne står i kø for at købe Møllehøj-kartofler, og Stig får klap på skuldrene af dem.

Helle arbejder som freelance-sygeplejerske ved siden af, fordi hun elsker jobbet, men Møllehøj trækker stadigt mere i hende. Ikke mindst fordi hun for nyligt har åbnet en søndags-café i tilknytning til gårdbutikken, hvor der tilbydes lette serveringer udelukkende baseret på årstidens grønt fra marken og friskpresset juice af gårdens æbler.

Æbler og pærer hører også til sortimentet på Møllehøj. Foto: Jens Henrik Nybo
Artiklen fortsætter efter annoncen

Talrige andre produkter

Alt drejer sig dog ikke alene om kartofler på Møllehøj. Til gården hører 70 hektar, hvoraf to tredjedele dyrkes med specialafgrøder, mens resten er korn. Op mod 35 forskellige afgrøder dyrkes. For blot at nævne nogle gælder det jordbær som den næststørste afgrøde, asparges, ærter, gulerødder, løg, selleri, porer, æbler, pærer og andre frugter og bær.

Sortimentet er bredt og omfatter alle årets sæsoner, og derfor er gårdbutikken da også åben året rundt. Hertil kommer friske æg fra de 390 fritgående høner, der er de eneste dyr på Møllehøj.

Al produktion på gården drives konventionelt, men for parret er der vigtige principper, som skal holdes i hævd:

- Alt det, vi sælger, skal høre til årstiden. Ingen vil kunne købe grønne asparges efter Skt. Hans, for så er dens sæson udløbet. Det samme princip gælder for jordbærrene, understreger Helle.

Det er og bliver kartoflerne, der er Møllehøjs primære afgrøde. Og dem er der rift om. Foto: Jens Henrik Nybo
Artiklen fortsætter efter annoncen

Gårdbutikkens principper

I gårdbutikken er det ikke udelukkende gårdens egne produkter, der er på hylderne:

- Vi har en stærk lokaltilknytning og sælger alt fra øl til mel, men betingelsen er, at det skal være varer, som er produceret i lokalområdet. Vi har mel fra Kornby Mølle, øl fra Det Våde Får i Helsinge og Hornbeer i Kr. Hyllinge og kaffe fra Strandvejsristeriet i Helsingør, fortæller Helle og tilføjer:

- Vi sælger endda trøfler. Ligefrem lokal kan man så ikke kalde dem, idet de vokser i Italien, men det er en nabo, som importerer dem, og dermed er en anden vigtig parameter opfyldt, nemlig at vores varer tillige skal have en historie med sig.

Stig Sørensen ved tomaterne i drivhuset. Han beskæftiger to på fuld tid samt op imod otte i de travle sæsoner. Foto: Jens Henrik Nybo
Artiklen fortsætter efter annoncen

Smag på Nordsjælland

- Mit princip er, at jeg ikke vil sælge noget i butikken, som jeg ikke selv ville have lyst til at købe. Vi skal nemlig ikke ligne de andre. Her drager vi stor fordel af at være medlem af Smag på Nordsjælland, som tilbyder værdifuld sparring om konceptudvikling. Aktuelt drager jeg nytte af gode idéer til produktudvikling på spisesiden i tilknytning til caféen. Vi laver popup-events, hvor vi som noget nyt laver brunch med kartoffelpizza tilsat årstidens frugt og grønt, og på basis af vores dyrkning af bagekartofler, laver vi vores populære pommes frites, fortæller hun.

Gårdbutikkens sortiment rummer alle sæsoner og har åbent året rundt. Foto: Jens Henrik Nybo
Artiklen fortsætter efter annoncen

Til eksamen hver dag

Møllehøj leverer til seks Kvickly-butikker i nærområdet, men også til Grønttorvet samt andre gårdbutikker. Helle og Stig leverer også til deres nærliggende Ganløse Kro.

- Restauranterne har ellers normalt det princip, at de vil modtage kartoflerne vaskede. Det har vi sagt fra begyndelsen, at det kan vi ikke efterkomme, for det vil kræve for meget af vores sparsomme tid at gøre det. Det vilkår har kroen accepteret, så de får kartoflerne uvaskede, åbenbart i erkendelsen af, at vores kartofler er super.

- Helt afgørende er, at kunden føler, de opnår værdi af at køre en omvej, fordi de får en god oplevelse og ikke føler sig skuffet. Vi skal hele tiden leve op til forventningerne, herunder, at såvel kartofler som jordbær er friske og gravet op samme morgen, som de sælges, for det gælder om, at kunderne kommer igen. Hver gang vi sælger et produkt, er vi oppe til eksamen, pointerer Stig Sørensen.

Helle Buck med nogle af sæsonens hits i gårdbutikken. Foto: Jens Henrik Nybo
Helle og Stig har været opfindsomme med slogans om kartoflen. Foto: Jens Henrik Nybo
Øl fra det lokale Hornbeer med de originale labels forhandles også i gårdbutikken. Foto: Jens Henrik Nybo
  • Stig Sørensen skulle have et meget større skilt i brug, hvis alle Møllehøjs produkter skulle stå her. Foto: Jens Henrik Nybo
  • Jordbær dyrkes både på marken i det fri og i nogle af de otte drivhuse. Foto: Jens Henrik Nybo
  • Æbler og pærer hører også til sortimentet på Møllehøj. Foto: Jens Henrik Nybo
  • Det er og bliver kartoflerne, der er Møllehøjs primære afgrøde. Og dem er der rift om. Foto: Jens Henrik Nybo
  • Stig Sørensen ved tomaterne i drivhuset. Han beskæftiger to på fuld tid samt op imod otte i de travle sæsoner. Foto: Jens Henrik Nybo
  • Gårdbutikkens sortiment rummer alle sæsoner og har åbent året rundt. Foto: Jens Henrik Nybo
  • Helle Buck med nogle af sæsonens hits i gårdbutikken. Foto: Jens Henrik Nybo
  • Helle og Stig har været opfindsomme med slogans om kartoflen. Foto: Jens Henrik Nybo
  • Øl fra det lokale Hornbeer med de originale labels forhandles også i gårdbutikken. Foto: Jens Henrik Nybo
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Endnu en nedtur i Parken - Nykøbing FC kan ikke score mål

Guldborgsund

Endnu et tomt butikslokale får nyt liv: Martin udvider butikken

Sport

Efter tre store øretæver: - Synes vi havde fortjent mere mod AB

Vejret

Rekord slået: Drivvåd april er den vådeste i 150 år

Lolland

De er blandt Danmarks bedste

112

Fulde og fartglade bilister stoppet

Lolland

Skrider fra parti: "De dårlige oplevelser blev simpelthen for meget!"

Lokal nyt

Se kortet: Her kan du tanke billigt i weekenden

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Indland

Byret: Beboer på Christiania tjente 20 millioner på hash

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Annonce
Annonce
Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier