Annonce
Politik

Dagpenge: Halvt genoptjeningskrav koster 800 millioner

En halvering af genoptjeningskravet til dagpenge vil koste både beskæftigelse og penge, siger Bjarne Corydon.

Pris: 600 til 800 millioner kroner.

Så meget vil det koste, hvis genoptjeningsperioden til dagpenge bliver halveret til 26 uger, sådan som SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti kræver i forbindelse med de igangværende forhandlinger om finansloven.

Det fremgår af et svar, som finansminister Bjarne Corydon (S) har givet til Folketingets Finansudvalg fredag. Prisen skyldes, at den strukturelle beskæftigelse ventes at falde med mellem 1700 og 2500 personer.

- De eksisterende skøn peger i retning af, at en halvering af genoptjeningskravet vil mindske den strukturelle beskæftigelse med 1700-2500 personer og indebære en svækkelse af de offentlige finanser i størrelsesordenen 0,6-0,8 milliarder kroner strukturelt, lyder det i svaret fra ministeren.

Corydon understreger dog, at tallet kan blive større, fordi skønnene udelukkende indregner de direkte udgifter ved at flytte de personer, der så igen falder ind under dagpengesystemet, tilbage på offentlig forsørgelse.

Ministeren henviser til, at empiriske studier fra udlandet tyder på, at beskæftigelseskravet for optjening og genoptjening af dagpengeretten påvirker adfærden i hele arbejdsstyrken og kan have "større virkning på de offentlige finanser end angivet".

Omvendt argumenterer SF og Enhedslisten med, at et kortere genoptjeningskrav vil få folk til at tage tidsbegrænsede stillinger, som det ellers kan være svært at få besat, og at det vil få flere folk i arbejde. Også DF presser på for at få gennemført forslaget i forhandlingerne om finansloven.

SF's finansordfører Jonas Dahl kalder det "billigt", at genoptjeningskravet kan fjernes for kun 600 til 800 millioner kroner.

- Statsministeren talte meget om tryghed i sin åbningstale. Jeg tror, at mange danskere gerne vil kunne føle sig trygge og have sikkerhed for at kunne få dagpenge. Der er genoptjeningskravet oplagt at se på. Også i de finanslovforhandlinger, vi er i gang med nu, siger Jonas Dahl.

Cheføkonom i den liberale tænketank Cepos, Mads Lundby Hansen, opfordrer dog regeringen til at gå i den stik modsatte retning og give "mindre generøse dagpenge".

- Min anbefaling er derfor, at man reducerer dagpengene med 10 procent. Det vil skønsmæssigt øge beskæftigelsen med 14.000 personer og forbedre de offentlige finanser med cirka fire milliarder kroner, vurderer Mads Lundby Hansen.

Dagpengeområdet har været et af dansk politiks helt store stridspunkter, siden der blev gennemført en reform i 2010, der halverede dagpengeperioden til to år og fordoblede genoptjeningskravet til 52 uger.

Annonce
Politik

Lollik bliver spidskandidat

Politik

Dansk minister afbryder 1. maj-tale

Annonce
Annonce
112

21-årigs sindssyge kørsel: Vaskeægte vanvid

Dølle

Nu er den væk: Hvad betyder det for Dølle?

Dølle

Mette sælger dem, men hvem i alverden køber dem i maj?

Dølle

Den nye Dølle-pølse: Hvad siger markedsgæsterne?

Lokal nyt

Regionsråds-politiker bryder med sit parti

112

Niels-Christian blev jagtet gennem mark: Så brød helvede løs

Guldborgsund

Mark O. Madsen overrasker: Går ind i politik

Dølle

Tilfreds Dølle-formand: Det overrasker mig

112

Brandvæsnet blev tilkaldt, men vendte hurtigt om

Indland

Rusland advarer Danmark: Det vil blive gengældt

Sport

Reddet fra konkurs - klar til kamp mod Nykøbing

Dølle

Unge Dølle-veteraner: Der er nok mange, der pjækker fredag

112

Fik slag i hovedet på marken

Dølle

- De kalder mig da Tine Tiskone

112

Hurtigt personale fik slukket brand

Indland

Messerschmidt måtte aflyse 1. maj-møde på grund af sikkerhed

Annonce
Annonce
Dølle

Tumult til vild Dølle-koncert

Guldborgsund

René fordobler overskuddet

Indland

86.000 danskere er afhængige

Lolland

50.000 træer og buske plantes: Ny skov indvies

Lolland

Milliondyrt vartegn: Nu er vinderne fundet

Guldborgsund

Helt vildt: Lokal forestilling nomineret til landets største teaterpris

112

Snuppet med stor mængde narko: Skjult i hemmelige rum i bilen