Annonce
Politik

Der er for mange regler

Foto: Foto: Anders Knudsen

Der blev blandt andet diskuteret bureaukrati og økonomi, da Lennart Damsbo-Andersen og Henrik Høegh onsdag svarede på spørgsmål fra læserne.

Onsdag aften svarede Henrik Høegh (V) og Lennart Damsbo-Andersen (A) på spørgsmål fra brugerne på Folketidende.dk og dennes facebook-profil. Herunder kan du læse om nogle af de landspolitiske emner, de to politikere kom omkring.

Mads Skjoldby: Hvad vil I gøre for at skabe en her og nu effekt på den danske økonomi?

Lennart Damsbo-Andersen: Vi vil kickstarte den danske økonomi ved at fremrykke de offentlige investeringer. Vi vil tilføre 10 milliarder frem mod 2012, hvilket svarer til 17.000 arbejdspladser især inden for håndværk og følgeindustrierne.

Henrik Høegh: Det er rigtigt, at der er brug for en saltvandsindsprøjtning, men der er også brug for, at der kommer styr på økonomien, så også de lokale virksomheder kan udvide deres produktion og øge deres konkurrenceevne. Socialdemokraternes budget hænger ikke sammen. De ønsker blandt andet at øge skatterne og hente penge i landbruget, hvilket er at dræbe nogle af de gode virksomheder.

Thomas Jensen: Har I tænkt jer at spare i den offentlige administration?

Lennart Damsbo-Andersen: Jeg ved ikke, om man kan spare ressourcer i det offentlige, men jeg mener, at man kan anvende ressourcerne anderledes. Blandt andet er der på arbejdsmarkedsområdet alt for meget kontrol og ikke særlig meget tillid. Sagsbehandlerne bruger 80 procent af deres tid på at registrere og kontrollere. Jeg mener, at man skal kontrollere mindre på proces og fokusere mere på indhold og resultat. Derudover er der meget administration, fordi vi er gode til at lave såkaldt enkeltsagslovgivning. Hvis Ekstra Bladet har en forside om, at en ældre ikke er blevet vasket i flere uger, så er der altid nogle, der løber efter den historie, og så bliver der lavet noget lovgivning på det område. Så længe, det sker, vil der blive lavet meget detaillovgivning. Hvis vi skal have mindre bureaukrati, skal vi lave om på det.

Henrik Høegh: Jeg tager hatten af for den indsats, man gør i byrådet, for det er dem, der har den tætte borgerkontakt. Jeg kan også godt forstå, at mange føler, at der er blevet færre penge, for der er kommet flere opgaver med et budget, som er det samme. I starten af kommunesammenlægningerne var der en del dårlig logistik, men det mener jeg, at vi er kommet udover i dag. Det er da også rigtigt, hvad Lennart siger med hensyn til enkeltsagslovgivning. Hvis der er en historie om en madsvindler - hvor der for eksempel er problemer med datomærkningen – så har jeg da heller ikke selv ro, før jeg har lavet en ny bekendtgørelse på området. Men det gør, at det bliver meget detaljeret, og at der er regler for, hvor tit, der skal gøres rent, hvor mange grader, der skal være i køleboksen, og så videre.

Skal der ske nedskæringer i den offentlige sektor?

Henrik Høegh: Indtil videre har vi gjort meget for at få landet gennem denne landskrise. Vi er nødt til at have et budget, der hænger sammen – vi kan ikke blive ved med at låne, for lige pludselig skal vi betale lånet tilbage, og det måske før vi har pengene. Samtidig er vi nødt til at kigge på uligheden i kommunerne – nogle steder stiger de sociale udgifter mere end i andre. Det er en af de ting, vi er enige om i Kaffeklubben og sammen vil arbejde for.

Lennart Damsbo-Andersen: Jeg er enig med Henrik i, at hudholdningsbudgettet skal holde. Men hvis vi kommer til magten, vil vi poste nogle penge ud i form af offentlige investeringer. Kagen bliver kun større, når der bliver produceret noget, og der dermed er noget at dele ud.

Flemming Jørgensen: Kan Socialdemokraterne garantere, at skatten ikke stiger til mere end 50 procent?

Lennart Damsbo-Andersen: Ja.

Henrik Høegh: Vi holder også fast i skattestoppet.
 
Gitte Holmstrup: Skal landbruget tvinges til at nedsætte sit forbrug af sprøjtegifte for at sikre rent drikkevand?

Henrik Høegh: Vi har kun en tredjedel af de sprøjtemidler, som landene omkring os har. Men med en ny lovændring, der er på vej, vil vi dele disse sprøjtemidler op, så de mest miljøvenlige er dem med den mindste afgift. De mest belastende skal der være en højere afgift på. Det vil give et stort incitament til at vælge de sprøjtemidler, der belaster mindst. Samtidig mener jeg, at man skal fordoble det økologiske areal ved at støtte den enkelte økolog. I dag har de svært ved at konkurrere med den udenlandske økolog, og derfor skal støtten også komme til den enkelte her i landet.

Lennart Damsbo-Andersen: Det skal være muligt at drive landbrug og dermed bruge nogle af de sprøjtemidler, der kan være behov for. Men det skal ske på den rigtige måde. Den rigtige vej er derfor at give nogle incitamenter til at vælge de mindst skrappe ting. Samtidig giver jeg Henrik ret i, at det giver god mening at flytte mere landbrug til økologi.

Hvordan vil I som regering forholde jer til en mindre samarbejdsvillig opposition?

Lennart Damsbo-Andersen: Uanset om man sidder i regeringen eller oppositionen er man nødt til at forholde til virkeligheden og ikke meningsmålinger. I forhold til forlig er det vigtigt, at det er holdbart, hvis det skal gennemføres. 

Henrik Høegh: Jeg er enig med Lennart i, at der er nødt til at være et flertal. Og det er klart, at da vi lavede de økonomiske forlig, så var det nødvendigt, at vi også bevægede os lidt for at få de Radikale med.

Og hvis I ikke selv får regeringsmagten – vil I så også indgå konstruktivt i forhandlinger?

Henrik Høegh: Ja, hvis vi også kan få en del af det, vi gerne vil have.

Lennart Damsbo-Andersen: Det er aldrig særlig interessant at stå uden for døren. Og bare at råbe og skrige, er ikke særlig konstruktivt. Derfor; ja.

  • Foto: Foto: Anders Knudsen
Annonce
Lokal nyt

Ny aftale sikrer over to milliarder kroner mere til sundhed

Politik

Pia Kjærsgaard: Det må ikke ske igen

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Får kæmpebeløb til særlig have: - Jeg troede dårligt mine egne øjne

Lolland

3.900 besøgte Whitsun: Nu er regnskabet gjort op

Lokal nyt

Glæder sig over flere penge til vanskeligt stillede kommuner

Indland

Færre strande får blåt flag - ny ordning vinder indpas

Guldborgsund

Usikkerhed om omdiskuteret præstegård: Køber er sprunget fra

Madens Folkemøde

Kendt forfatter på lollandsk mad-mission

Guldborgsund

Lokale projekter får millioner fra fond: - Vi er meget glade og beærede

Lokal nyt

Glad formand: - Det er noget, jeg virkelig har kæmpet for i mange år

Sport

Slagen NFC-spiller: - Det er en hård omgang

Madens Folkemøde

Ø-formand ”scoutede” på folkemøde

Indland

Danmark skal gøre kræftkampen kunstigt intelligent

Lokal nyt

Ny aftale sikrer over to milliarder kroner mere til sundhed

Vejret

Nu er sommeren her: Så varmt bliver det på LF

112

Brand i Næstved sender ikke længere røg ind over beboelsesområde

Guldborgsund

Frank fra Kastaniegaarden til topmøde

Annonce
Annonce
Maribo

Renoveringskapløb: Flere huse ramt af råd

112

Bagagen lugtede mistænkeligt - og det var der en grund til

Guldborgsund

Simon Hansen ser tabte forældre

Guldborgsund

Nyt samarbejde? Kan ikke sige så meget konkret endnu

Sport

Nye tørre tæsk til chanceløse Nykøbing FC

Maribo

Karen Margrethe druknede i vandmasserne

Sport

Efter tre nederlag i træk: - Vi tager til Roskilde for at få noget med hjem