Annonce
Politik

Dyb uenighed om solceller og vindmøllers fremtid

Borgmester fra Guldborgsundlisten John Brædder (til venstre), Bob Nielsen (DF) og Annemette Johnsen (SF) bevarede den gode stemning, selv om bølgerne gik højt i debatten om den grønne omstilling. Foto: Anders Knudsen

Behandling af naboer, ansvaret over for kommende generationer og placeringen blev vendt i debat om grønne anlæg.

GULDBORGSUND Hvad er et kulturlandskab?

Det blev byrådskandidat Bob Nielsen (DF) spurgt om, da grøn omstilling blev diskuteret på Folketidendes digitale folkemøde.

- For mig er et kulturlandskab, hvor jeg får en ro, når jeg går i det. Det er min nydelse, der kan være skov i baggrunden og dyrkede marker, lød svaret blandt andet.

Han blev bedt om definitionen, fordi han havde sagt, at vindmøller og solceller ikke måtte ødelægge det lokale kulturlandskab.

Han påpegede, at kommunen allerede producerer tre og en halv gange den grønne strøm, som vi forbruger i kommunen, så der skal sendes grøn strøm til Nordsjælland. Desuden afviste han ikke, at der kunne udtages lavbundsjorde til solceller, hvor det giver mening, men ønskede først og fremmest, at man bruger ny teknik og etablerer vindmøller langt ude på havet.

- I Nysted har vi en vindmøllepark, der genererer strøm til 160.000 husstande, det er der noget mere nytænkning i, sagde han og tilføjede, at der skulle tænkes langt større end hidtil.

SF's byrådskandidat og -medlem, Annemette Schønberg Johnsen, svarede, at der er truffet beslutning politisk om et midlertidigt stop for godkendelsen af nye solcelleanlæg, og at Vennerlunds-vindmølleparken, der er under behandling, nok er det eneste oplagte sted til vindmøller på land lokalt.

Men hun var ikke enig med Bob Nielsen.

- Vindmøller tager ikke nær så meget areal op på land, som solcelleparker gør, de er mere energieffektive, og kommunen har ingen råderet over havet, sagde hun og foreslog en løsning, så naboer til vindmøller også kan se sig i det:

- I gamle dage havde man vindmøllelav nogle steder, det er der også i dag, og hvis beboere kan få en andel som en slags nabokompensation, får man en anden velvilje.

Mange muligheder for strøm

Borgmester John Brædder, Guldborgsundlisten, der som privatperson er ved at etablere et solcelleanlæg ved Grænge, mente, at hele landet er et stort kulturlandskab, hvilket gør det svært med Bob Nielsens ønsker at udpege områder nogen steder.

- Det kræver også, at de, der ejer de her udpegede arealer, har interesse i at sætte solceller op, og det er langt fra alle, der har det. En af årsagerne til, at der er stor interesse for netop vores område, er, fordi der er så mange solskinstimer, sagde han om kritikken om anlæg lokalt og tilføjede:

- Man skal huske, at det her er på kommerciel basis, ikke statsstøttet strøm, så det er uden, at der er skatteborgerpenge involveret i det. Jeg synes, at alle skal bidrage, og Lolland-Falster kan blive kendt som de grønne øer.

Han understregede også, at en ny lov siger, at naboer til anlæg ikke skal tabe penge, hvis de ikke vil bo der, for så skal investoren overtage huset bare ved et værditab på 0,1 procent på dette som følge af anlægget.

- Set i lyset af den klimarapport, der netop er udkommet, hvor det klart tilkendegives, at hvis ikke vi gør et eller andet på den grønne omstilling og det hurtigt, kommer vores børn og børnebørn til at betale. Der vil altid være nogen, der siger "ikke i min baghave", men vi er nødt til at finde placeringer i hele Danmark.

Annemette Schønberg Johnsen talte om de muligheder, der bliver for at udnytte den grønne energi i fremtiden, som i elbiler, elfærger og med power-to-x, hvor energien lagres til senere brug. Ethanol og protein kan desuden udvindes af strømmen.

- Strømmen bliver en ressource, vi slet ikke kan forestille os, sagde hun.

­

Se hele debatten om grøn energi i valgsektionen på www.folketidende.dk, hvor der i den kommende tid kommer endnu flere politiske debatter med lokale kandidater.

  • Borgmester fra Guldborgsundlisten John Brædder (til venstre), Bob Nielsen (DF) og Annemette Johnsen (SF) bevarede den gode stemning, selv om bølgerne gik højt i debatten om den grønne omstilling. Foto: Anders Knudsen
Annonce
Politik

Lollik bliver spidskandidat

Politik

Dansk minister afbryder 1. maj-tale

Annonce
Annonce
Dølle

Claus må "skjule sin identitet": - Jeg blev ked af det, da jeg hørte det

Sport

Så skete det endelig - Nykøbing FC tog en kæmpe skalp

Sport

Claus Jensen rørt efter sejr: - Spillerne fortjener det så meget

Dølle

Musikken sætter gang i festen: - Vi kommer fra Døllefjelde-Musse ...

112

21-årigs sindssyge kørsel: Vaskeægte vanvid

Dølle

Nu er den væk: Hvad betyder det for Dølle?

Dølle

Mette sælger dem, men hvem i alverden køber dem i maj?

Dølle

Den nye Dølle-pølse: Hvad siger markedsgæsterne?

Guldborgsund

Mark O. Madsen overrasker: Går ind i politik

Lokal nyt

Regionsråds-politiker bryder med sit parti

112

Brandvæsnet blev tilkaldt, men vendte hurtigt om

Indland

Rusland advarer Danmark: Det vil blive gengældt

112

Niels-Christian blev jagtet gennem mark: Så brød helvede løs

Sport

Reddet fra konkurs - klar til kamp mod Nykøbing

Indland

Messerschmidt måtte aflyse 1. maj-møde på grund af sikkerhed

Annonce
Annonce
Dølle

Tilfreds Dølle-formand: Det overrasker mig

Dølle

Unge Dølle-veteraner: Der er nok mange, der pjækker fredag

Indland

86.000 danskere er afhængige

112

Fik slag i hovedet på marken

Dølle

- De kalder mig da Tine Tiskone

112

Hurtigt personale fik slukket brand

Guldborgsund

René fordobler overskuddet