Det har vist sig vanskeligt for små lokale fødevarevirksomheder at levere varer til kommuner og offentlige institutioner.
Men det vil regeringen og Enhedslisten lave om på: Mange flere fødevarer skal afsættes lokalt, fastslår fødevareminister Mette Gjerskov (S).
- Da jeg for nylig var til folkemøde på Bornholm, oplevede jeg en helt klar lyst til at bruge bornholmske råvarer meget mere.
- Den lyst tror jeg, man finder over hele landet. Her er de offentlige køkkener, som serverer 800.000 måltider hver dag en vigtig spiller, siger Mette Gjerskov i en pressemeddelelse.
Derfor har regeringen sammen med Enhedslisten nedsat en task force med 17 millioner kroner i puljen for grønne indkøb i offentlige køkkener i perioden 2013-2016.
Det er regeringens Vækstteam for Fødevarer, der har peget på, at små lokale fødevarevirksomheder har svært ved at sparke døren op til kommuner og offentlige institutioner på grund af store indkøbsaftaler og komplicerede udbudsregler.
På Bornholm skorter det hverken på lokale delikatesser eller lysten til at spise dem. Alligevel kunne den lokale afsætning af bornholmske fødevarer være bedre. Kun en brøkdel afsættes til kommunen.
- Den ny task force skal hjælpe offentlige køkkener med at blive bedre til at udnytte udbud til at købe lokalt og økologisk, siger Mette Gjerskov.
Samtidig afsættes yderligere en pulje på 17 millioner kroner, der skal hjælpe lokale ildsjæle med gode idéer, der kan knytte byerne tættere sammen med det lokale landbrug og dermed fremme afsætningen af lokale fødevarer.
Enhedslistens fødevareordfører, Per Clausen, siger, at det vil skabe job.
- Hvis vi kan få flere fødevarer produceret og afsat lokalt, kan vi også skabe flere job i lokalområderne. Rigtig mange lokale ildsjæle brænder inde med gode ideer til nye produkter, siger Per Clausen.
I alt køber det offentlige fødevarer for 4,2 milliarder kroner årligt.
/ritzau/