Annonce
Politik

Kommuner sprænger budgettet og bygger for meget igen

Rundt om i landets kommuner er der blevet brugt to milliarder kroner for meget på at bygge og renovere ting som skoler, veje og plejehjem. (Arkivfoto). Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Der er blevet brugt mere på at bygge og renovere i kommunerne end tilladt, og KL indkaldes til samtale.

Rundt om i landets kommuner er der blevet brugt to milliarder kroner for meget på at bygge og renovere ting som skoler, veje og plejehjem.

For andet år i streg overskrider landets 98 kommuner det samlede loft over, hvor meget kommunerne må bruge på service og anlæg.

- Sidste år stod vi i en lignende situation, hvor KL forsikrede regeringen om, at budgettet ville blive overholdt. Men sådan er det ikke gået. Tværtimod, siger økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) i en pressemeddelelse.

Der blev brugt 2,1 milliarder kroner mere end budgetteret på anlægsinvesteringer. Samlet blev der brugt 19,3 milliarder kroner.

På serviceområdet blev der brugt 245,8 milliarder kroner, hvilket er 0,1 milliarder kroner mindre end budgetteret. Regeringen indkalder KL for at få en forklaring.

- Nu står vi med en endnu større overskridelse på samlet set 1,9 milliarder kroner. Det er fuldstændig uacceptabelt. Det vil vi tage en alvorlig samtale med KL om, siger Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

Landets kommuner har tidligere klaget deres nød og bedt om lov til at bruge flere penge på nye plejehjem, skoler og renovering af veje. Det er deres ømmeste punkt.

Men finansminister Kristian Jensen (V) har stået fast på, at statens økonomi ikke kan holde til det. Der er højkonjunktur, og med det følger risiko for mangel på arbejdskraft, særligt i bygge- og anlægsbranchen.

Det er vigtigt, at den offentlige sektor ikke skaber pres på arbejdsmarkedet, når virksomhederne mangler arbejdskraft, lyder forklaringen. Han mener, at overskridelsen er urimelig stor.

- Det er ikke bare et dybt utilfredsstillende resultat, men det er også direkte skadeligt for aftalesystemet som helhed, når kommunerne gang på gang overskrider aftalerne og således sår tvivl om deres egen troværdighed, siger han i meddelelsen.

Det er muligt at straffe kommunerne, hvis de bruger for meget på service, men ikke hvis de overskrider budgettet for anlæg.

Derfor anbefaler både Dansk Industri (DI) og den borgerlig-liberale tænketank Cepos at indføre den mulighed, da det er påfaldende, at budgettet for service bliver holdt.

  • Kommuner vælger discountbyggeri
    Rundt om i landets kommuner er der blevet brugt to milliarder kroner for meget på at bygge og renovere ting som skoler, veje og plejehjem. (Arkivfoto). Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Annonce
Politik

Lollik bliver spidskandidat

Politik

Dansk minister afbryder 1. maj-tale

Annonce
Annonce
112

21-årigs sindssyge kørsel: Vaskeægte vanvid

Dølle

Mette sælger dem, men hvem i alverden køber dem i maj?

Dølle

Nu er den væk: Hvad betyder det for Dølle?

Dølle

Musikken sætter gang i festen: - Vi kommer fra Døllefjelde-Musse ...

112

Niels-Christian blev jagtet gennem mark: Så brød helvede løs

Dølle

Den nye Dølle-pølse: Hvad siger markedsgæsterne?

Dølle

Tilfreds Dølle-formand: Det overrasker mig

Guldborgsund

Mark O. Madsen overrasker: Går ind i politik

Lokal nyt

Regionsråds-politiker bryder med sit parti

112

Brandvæsnet blev tilkaldt, men vendte hurtigt om

Indland

Rusland advarer Danmark: Det vil blive gengældt

Sport

Reddet fra konkurs - klar til kamp mod Nykøbing

Dølle

- De kalder mig da Tine Tiskone

Dølle

Unge Dølle-veteraner: Der er nok mange, der pjækker fredag

Indland

Messerschmidt måtte aflyse 1. maj-møde på grund af sikkerhed

Annonce
Annonce
Dølle

Tumult til vild Dølle-koncert

112

Fik slag i hovedet på marken

Indland

86.000 danskere er afhængige

112

Hurtigt personale fik slukket brand

Lolland

Milliondyrt vartegn: Nu er vinderne fundet

Guldborgsund

René fordobler overskuddet

Lolland

50.000 træer og buske plantes: Ny skov indvies