Annonce
Politik

Socialrådgivere vil have officiel fattigdomsgrænse tilbage

En hjemløs mand på Axeltorv i København. Der er pustet nyt liv i debatten om en fattigdomsgrænse, efter at Danmarks Statistik har fastsat nye målestok for fattigdom. Foto: Sofie Mathiassen/arkiv/Ritzau Scanpix

Danmarks Statistik har lavet en ny version af fattigdomsgrænsen. Forening vil have officiel grænse igen.

Fattigdomsgrænsen blev i 2015 afskaffet som officiel målestok i Danmark, men den omdiskuterede grænse skal tilbage i dansk politik.

Det mener Socialdemokratiet og Dansk Socialrådgiverforening.

Danmarks Statistik har, for at kunne måle hvordan Danmark klarer sig i forhold til FN's verdensmål om fattigdom, fastsat en ny grænse for fattigdom.

Og talsmand for Dansk Socialrådgiverforening Rasmus Balslev og formand for foreningens Region Øst håber, at man nu kan få fattigdomsgrænsen tilbage som en officiel grænse, som man kan bruge i politik.

- Det er vigtigt med et fælles udgangspunkt, når man taler om fattigdom. Herunder at politikerne bredt anerkender, at man har et fornuftigt fælles udgangspunkt, når man taler om niveauet for fattigdom, siger Rasmus Balslev.

Han mener, at man eksempelvis kan bruge fattigdomsgrænsen, når man skal se på størrelsen på kontanthjælp.

Den nye grænse er fastsat på grund af FN's verdensmål, der blandt andet handler om at halvere andelen, der lever i fattigdom, inden 2030.

For at kunne følge udviklingen har Finansministeriet bedt Danmarks Statistik om at udarbejde indikatorer for fattigdom, skriver Jyllands-Posten.

Fastsættelse af en fattigdomsgrænse har været meget omdiskuteret. Thorning-regeringen nedsatte i 2013 et ekspertudvalg, som lagde grundstenen for en fattigdomsgrænse. Den blev dog i 2015 afskaffet af Venstreregeringen.

I Socialdemokratiet ønsker socialordfører Pernille Rosenkrantz-Theil da også grænsen tilbage.

- Fattigdomsgrænsen giver os et godt overblik over, hvor vi skal sætte ind, hvis vi gerne vil fattigdom til livs, siger hun og understreger, at man ikke rent kan kopiere Danmarks Statistiks grænse.

Med den nye version fra Danmarks Statistik regnes en borger som "relativt fattig", hvis vedkommende ét år har en indkomst under 117.000 kroner efter skat.

Med den røde regerings gamle grænse blev man karakteriseret som "relativt fattig", hvis man som enlig uden børn havde en årlig indkomst efter skat på mindre end 103.000 kroner i tre år.

- Der skal altid kigges på tingene, før man bare kopierer. Vi havde et andet tidsperspektiv, siger socialordføreren med henvisning til forskellen på at måle fattigdom over et år og tre år.

Desuden mener hun, at der bør være en mere grundig analyse sammen med grænsen.

Daværende socialminister Karen Ellemann (V) var med til at afskaffe grænsen. Hun er i dag partiets gruppeformand, og hun mener, at grænsen er misvisende. Blandt andet fordi selvstændige er overrepræsenterede.

- At være omfattet af en sådan fattigdomsgrænse er ikke ensbetydende med, at man reelt også er fattig, siger hun til Jyllands-Posten.

Martin Henriksen fra Dansk Folkeparti mener, at regeringen skal holde fast i, at man ikke har en officiel fattigdomsgrænse. Han mener derfor, at det er forkert af Danmarks Statistik at lave en grænse.

- Når Dansk Folkeparti arbejder for bedre økonomiske forhold og for eksempel for at få indført ældrechecken, er det ikke noget, vi gør, fordi der er en fattigdomsgrænse eller ikke er en fattigdomsgrænse.

- Fattigdomsgrænsen kan være med til at afspore debatten fra det væsentlige, fordi man får en diskussion af, hvor grænsen skal ligge, og om den rammer de rigtige, siger han til Ritzau.

  • Hjemløs mand sover på Axeltorv, København.
    En hjemløs mand på Axeltorv i København. Der er pustet nyt liv i debatten om en fattigdomsgrænse, efter at Danmarks Statistik har fastsat nye målestok for fattigdom. Foto: Sofie Mathiassen/arkiv/Ritzau Scanpix
Annonce
Politik

Lollik bliver spidskandidat

Politik

Dansk minister afbryder 1. maj-tale

Annonce
Annonce
Dølle

Sådan gik det: Dølle-formandens dom over et uforudsigeligt marked

Dølle

Galningen fra Give har en Dølle-brandert på ønskelisten

Guldborgsund

Gert gennemførte sit monster-projekt

Kultur

Grøn melder udsolgt i halvdelen af årets koncertbyer

Guldborgsund

Musiker og komponist Peter Abrahamsen er død

Dølle

Benhårde Berit trods stenkast: Det er jeg altså ikke bange for

Dølle

Anemone havde styr på fars prutter: Tyven var Preben Pølsesnak

Guldborgsund

Koster 26 millioner årligt: - Det er åbenlyst uretfærdigt

Lolland

Så er foråret skudt i gang

Dølle

Masser af mennesker og traktortræk

Dølle

Lørdag på Dølle: Fra Keld og Hilda til Daze

Dølle

Politiets status: Masseslagsmål og trusler på Dølle

Dølle

Regn skabte smat på pladsen - men nu skinner solen igen

Dølle

Siden 1980: Preben har aldrig misset et eneste Dølle

Dølle

Timelang kø: Nu har Dølle truffet en beslutning

Annonce
Annonce
Dølle

Næsten historisk: - En af de dage med allerflest i teltet

Dølle

Ørkenens døtre og Mario Sisters glæder sig: - Vi har varmet lidt op hjemmefra

Dølle

Musikken sætter gang i festen: - Vi kommer fra Døllefjelde-Musse ...

Sport

Claus Jensen rørt efter sejr: - Spillerne fortjener det så meget

Nykøbing

Jubel i Nykøbing: Nyslået Lotto-millionær

Dølle

Nu er den væk: Hvad betyder det for Dølle?

Dølle

Den nye Dølle-pølse: Hvad siger markedsgæsterne?