Jævn Rikke Møller er finaleklar med andenplads

Rikke Møller Pedersen blev nummer to i sit heat og er klar til finalen ved EM i 200 meter bryst. Foto: /ritzau/Jens Dresling/arkiv

På favoritdistancen 200 meter bryst svømmede Rikke Møller Pedersen sig i EM-finalen på hjemmebane.

Den danske svømmer Rikke Møller Pedersen har ikke vist sit topniveau ved kortbane-EM på hjemmebane endnu, men søndag lød menuen på 200 meter bryst, som er hendes yndlingsdistance.

Den 28-årige dansker er verdensrekordindehaver i 200 meter bryst på langbane, og hun var aldrig i fare for at misse finalen trods en jævn indsats.

Ganske vist måtte hun nøjes med andenpladsen i heatet efter russeren Vitalina Simonova, men tiden 2 minutter og 21,15 sekunder var nok til at komme blandt de otte finalekvalificerede.

For favoritterne skal morgenløbene typisk bare overstås, men Rikke Møller Pedersen gav ikke udtryk for, at der var tale om ren cruise control.

- Det er begrænset, hvor meget man kan lege med de der hundrededele, siger hun.

Lørdag sluttede hun sidst i finalen i 100 meter bryst efter en indsats, hvor hun med egne ord lagde for hårdt ud og kom til at stresse.

Når hun ser frem mod søndag aftens finale, er det ifølge Rikke Møller Pedersen "helt vildt vigtigt" ikke igen at komme til at lade sig stresse.

Rikke Møller Pedersen var inden EM udpeget som en af Danmarks største guldfavoritter, netop med tanke på 200 meter bryst-distancen.

Anna Wermuth blev nummer fire i samme heat, men hun sluttede lige uden for finalefeltet.

I 200 meter butterfly svømmede Viktor Bromer sig sikkert i finalen i tiden 1 minut og 53 sekunder rent, hvilket var nok til en samlet fjerdeplads.

- Jeg svømmede mit løb, et godt morgenløb, og holdt mig til min plan, siger Viktor Bromer, der mener, at han på en gang svømmede kraftfuldt og holdt lidt igen.

Et af de store danske medaljehåb, kvindernes holdkap på 4 x 50 meter medley, tog sig akkurat af ottende og sidste finaleplads i tiden 1 minut og 48,07 sekunder.

Danmark havde sparet de største profiler i holdkappen til søndag aftens finale, og det var altså tæt på at være en oversatsning ikke at sætte de bedste på holdet fra start.

Julie Kepp Jensen, Josefine Pedersen, Caroline Erichsen og Mie Ø. Nielsen havde dog over et sekund ned til Hviderusland på 9.-pladsen.

I 400 meter fri svømmede ingen af de fire danske kvinder i aktion sig videre fra de indledende heats.

17-årige Kathrine Bukh Villesen var tættest på.

Men hendes første senior-EM har været præget af lige ved og næsten-oplevelser, da hun endnu engang missede en finaleplads med kun få hundrededele.

Trods en dansk rekord i tiden 1 minut og 35,28 sekunder lykkedes det ikke herrernes holdkap at svømme sig videre i 4 x 50 meter medley.