Kenyansk løber slår 30-årig verdensrekord

Den kenyanske løber Moses Mosop har slået verdensrekorden på 30 km på bane, og han lover ny rekord på maraton.

Efter 30 års stilstand på rekordlisterne ud for distancen 30.000 meter satte den kenyanske løber Moses Mosop fredag helt nye standarder på den usædvanlige distance.

Den 25-årige løber klarede de 30 kilometer på en time, 26 minutter og 47 sekunder, hvilket er mere end to minutter hurtigere end den tidligere verdensrekord.

I marts 1981 løb japaneren Toshihiko Seko den sjældent brugte distance på en time, 29 minutter og 18 sekunder, og den rekord holdt således i mere end 30 år.

Undervejs slog Moses Mosop rekorden på 25 kilometer, som han passerede i tiden en time, 12 minutter og 25 sekunder.

Den kenyanske løber er fuld af selvtillid efter sin præstation, og han mener, at han næste år kan slå rekorden på maraton-distancen.

- I Chicago vil jeg gøre det bedre end i Boston. Jeg vil forbedre mig og løbe i to timer og to minutter, sagde Moses Mosop efter løbet ved Prefontaine Classic i Oregon, USA.

Den nuværende verdensrekord på maraton indehaves af etiopieren Heile Gebrselassie, som løb i to timer, tre minutter og 59 sekunder ved Berlin Marathon i 2008.

Ved maraton-løbet i Boston tidligere på året blev Moses Mosop nummer to i tiden to timer, tre minutter og seks sekunder. Men tiden blev ikke godkendt, da ruten i Boston går ned ad bakke.