Ronaldo sender tjekkerne ud af EM

Cristiano Ronaldo startede svagt ved EM med to lunkne præstationer mod Tyskland og Danmark.

Men trylledrikken fra Madeira har i den grad meldt sig ind i turneringen med to mål i den afgørende gruppekamp mod Holland og ikke mindst præstationen i torsdagens kvartfinale mod Tjekkiet, som portugiserne vandt 1-0.

Målscoreren? Cristiano Ronaldo, såmænd, og så endda med hovedet.

Dermed er han og portugiserne klar til en semifinale mod enten Spanien eller Frankrig, mens tjekkerne må sige farvel til turneringen.

De måtte fra kampens start undvære holdets store profil og playmaker, Tomas Rosicky fra Arsenal.

Spørgsmålet er måske også, hvor meget han ville have hjulpet tjekkerne, der efter et udmærket første kvarter kom under voldsomt pres af portugiserne.

Anført af en forrygende Ronaldo var holdet fra den iberiske halvø konstant farligt med hurtigt pasningsspil og god udnyttelse af hele banens bredde.

Det udløste flere store chancer, og som oftest havde Ronaldo en finger eller fod med i spillet.

Både som oplægger, men sandelig også som afslutter. Alene i første halvleg havde han tre store chancer, hvor der ikke manglede meget.

Specielt på direkte frispark var Real Madrid-spilleren uhyre farlig, og to gange fik han da også stolperne til at dirre og Tjekkiets målmand, Petr Cech, til at ånde lettet op i forbindelse med en dødbold.

Bortset fra et par sporadiske kontraangreb var tjekkerne presset i defensiven det meste af anden halvleg, og det var svært at se, hvordan det skulle kunne lykkes for østeuropæerne at spille sig i kvartfinalen.

Med mindre altså, at de kunne fedte sig igennem til en straffesparksafgørelse og håbe på tilfældighedernes gunst.

Både Hugo Almeida og Nani kunne have lukket ballet mod slutningen, men Portugals powerplay kastede ingen mål af sig.

I hvert fald ikke før Cristiano Ronaldo 10 minutter før tid rykkede sig fra af sin markering og satte panden på et indlæg.

Fortjent 1-0-føring til Portugal, der i resten af kampen holdt klogt på bolden og lod tiden løbe ud mod et knækket og udmattet tjekkisk hold, der ikke havde noget at svare igen med.

Det var da uden tvivl også det bedste hold, der gik videre. Og selv om Cristiano Ronaldo tog det meste af opmærksomheden, så viste holdkammeraterne bedre takter end set tidligere i turneringen og demonstrerede, at de ikke er uden chance i en semifinale.