Rusland vinder intens ishockeyfinale

Rusland er ny verdensmester i ishockey.

Den stærke ishockeynation vandt VM-finalen mod Finland med 5-2 i kraft af fire scoringer i overtal.

Dermed fik Rusland revanche efter et skuffende OL på hjemmebane, hvor russerne røg ud i kvartfinalen efter nederlag - til Finland.

VM-finalen i 2014-udgaven vil blive husket som en af de hårde med masser af intensitet, højt tempo og angrebsivrig ishockey med masser af målchancer.

De to holds spillere røg i totterne på hinanden allerede inden kampuret havde rundet det første minut i Minsk Arena, og sådan fortsatte det.

Ruslands Sergei Shirokov åbnede scoringen med sin powerplay-scoring efter 10 minutter med oplæg fra Danis Zaripov. De to var toneangivende i et stærkt russisk powerplay.

Bedømt ud fra de to holds tidligere kampe, var Rusland finalefavorit, men finnerne gav bestemt ikke op. Et stærkt skud på overliggeren i slutningen af første periode var et varsel om det.

Iiro Pakarinen udlignede til 1-1 kun tre sekunder før sirenen lød til første periodepause. Oplægger til udligningen var Jori Lehtera. Finnen, som spiller for Novosibirsk i den russiske liga, har været slutkampenes store åbenbaring.

Lehtera var oplægger på alle Finlands tre scoringer i kvartfinalesejren på 3-2 over Canada. Han scorede to gange i sejren over Tjekkiet i semifinalen, og nu lavede han point igen.

Da Olli Palola bragte Finland foran 2-1 knapt syv minutter inde i anden periode, var det igen med Lehtera som assist. Da havde han været involveret i syv af Finlands seneste otte scoringer i turneringen.

Føringen holdt kun i 41 sekunder, så udlignede NHL-superstjernen Alexander Ovechkin til 2-2. En smart scoring i overtal, hvor Ovechkin blev spillet helt fri foran mål og blot skulle vende rundt og banke pucken ind bag målmand Pekka Rinne.

Endnu en af russernes store stjerner Jevgenij Malkin gjorde det til 3-2 i slutningen af anden periode.

Alt for mange udvisninger blev dyre for finnerne. Da holdet en kort overgang havde to spillere i straffeboksen, kunne den skarpe russiske powerplay-konstellation score igen til 4-2.

Viktor Tikhonov øgede til 5-2 med fire minutter tilbage. Fire af russernes fem scoringer faldt, mens Finland havde en spiller udvist.

Rusland vandt VM uden overhovedet at sætte point til. Det var russernes femte VM-titel som Rusland, og den 27. i alt.

Inden finalen vandt Sverige 3-0 over Tjekkiet i kampen om bronze. Svenskerne kom til turneringen med 13 VM-debutanter efter et hav af afbud fra etablerede NHL-spillere.