Suveræne FCK skriver fodboldhistorie

FCK besejrede Panathinaikos 3-1 og er som det første danske hold videre fra gruppespillet i Champions League.

Mange års drømmerier og luftkasteller blev tirsdag aften til virkelighed.

FC København er som det første danske fodboldhold i historien videre fra gruppespillet af Champions League efter en 3-1-sejr i Parken over Panathinaikos foran 36.797 jublende fans.

Dermed slutter FCK som nummer to i gruppe D med 10 point efter seks gruppekampe og følger med gruppevinderen FC Barcelona til ottendedelsfinalerne.

FCK indledte kampen mod Panathinaikos i den velkendte europæiske formation, hvor Jesper Grønkjær lå som flagrende angrebssupplement til Dame N'Doye.

De danske mestre optrådte noget nervøst i kampens begyndelse, hvor flere afleveringer endte uden adresse.

Grækerne viste sig som ventet boldsikre, men komplet harmløse i offensiven, hvor ellers målfarlige Djibril Cissé havde det svært.

FCK's Christian Bolaños sparkede for alvor kampen i gang efter 20 minutter med et godt skud, som gik lige forbi mål.

Seks minutter senere bragte Martin Vingaard FCK i spidsen, da han flot og fladt sparkede hjemmeholdet foran efter en aflevering fra netop Bolaños.

Parken gik nærmest amok i jubelros, og kort efter var først Claudemir med et godt skud og Jesper Grønkjær på hovedstød ved at fordoble føringen.

Panathinaikos var tæt på at udligne kort før pausen, men Luis Garcia sløsede grækernes første reelle chance væk.

Kampen fandt sin afgørelse fire minutter inde i anden halvleg, da Jesper Grønkjær rutineret trak et straffespark i et gennembrud.

Veteranen scorede sikkert, og kort efter gik Parken fra jubel til ekstase, da stadionspeakeren meddelte, at FC Barcelona havde bragt sig foran 1-0 i opgøret mod Rubin Kazan, FCK's konkurrent til gruppens andenplads.

Mens FCK sprudlede i den elektriske atmosfære, gik Panathinaikos-defensiven op i limningen, og Dame N'Doye sparkede bolden på stolpen foran et tomt mål.

FCK var dog ikke færdige, og gæsternes Djibril Cissé headede bolden i eget net presset af Mikael Antonsson efter et hjørnespark.

Da meldingen om Barcelonas 2-0-sejr kom, brød et stort fyrværkeri løs over Parken som tegn på, at FCK var videre. Måske derfor fik gæsternes Cedric Kante lov til at reducere.

Eftersom FCK blev nummer to i sin gruppe, skal holdet møde en gruppevinder fra en af de øvrige syv puljer.

FCK skal spille sin første kamp i ottendedelsfinalerne enten den 15. eller 16. februar næste år. Den første kamp skal afvikles i Parken. /ritzau/