Annonce
Tema

Det stod i Folketidende dengang ...

Arne Heyn har kigget i Folketidendes gamle årgange. Denne gang er det fra maj 1979 - for 40 år siden.

DRONNING MARGRETHE OG PRINS HENRIK blev 1. maj sammen med en række prominente danske gæster modtaget ii Godthåbs Heliport af landshøvding Hans Lassen og en delegation af landsledere. hvis nestor, pastor Lars Chemnitz, udbragte et nifoldigt leve for regentparret. Det lokale "Nuuk Orleans Jazzband" spillede kongesangen og den grønlandske nationalsang. Derefter overværede gæsterne Landstingets åbning og hjemmestyrets indførelse i Grønland.

PASTOR JONATAN MOTZFELDT, Siumutpartiets hidtidige formand, blev 7. maj enstemmigt kåret til formand for Grønlands nye regering, landsstyret, af samtlige 24 medlemmer af det nye landsting. Oppositionspartiet Atasut, der havde otte af pladserne i Landstinget, sluttede også op bag Motzfeldt med den begrundelse, at det var vigtigt, at Grønlands politiske førstemand havde hele landstinget bag sig.

MARGARET THATCHER, lederen af de konservative i Storbritannien, blev 4. maj kaldt til dronning Elizabeth og kunne derefter indtage sin plads som den første kvindelige premierminister i den vestlige industrialiserede verden. Kun tre kvinder havde på det tidspunkt ledet regeringer: Sirimava Bandaranaika i Sri Lanka, Golda Meir i Israel og Indira Gandhi I Indien.

AYOTOLLA SADEGH KHALKALI, formanden for de islamiske revolutionære domstole i Iran, oplyste på et pressemøde 13. maj, at den styrtede shah Mohammad Reza Pahiavi og hans hustru, kejserinde Farah samt de tre seneste af shahen udpegede ministerpræsidenter og adskillige ledende personer fra de tidligere styre in absentia var blevet dømt til døden.

STATSMINISTER ANKER JØRGENSEN oplevede hyle- og piftekor, da han holdt flere 1. maj-taler taler i hele landet. Værst gik det til i Fælledparken i København, hvor mange var uenige med statsministerens tolkning af a-kraftsspørgsmålet. Han så glad og afslappet ud, da han sent på eftermiddagen talte i Nykøbing F. Hallen. Statsministeren tog udgangspunkt i Grønlands hjemmestyreordning og var derfor iført hvid anorak. Han betegnede ordningen som en værdig måde at løse problemerne på.

GENERATIONSSKIFTE I TØJEKPERTEN. 1. maj var det skiftedag, og for fyrre år siden betød det blandt andet et generationsskifte i herreekviperingsforretningen Th. Rasmussen, Nykøbing F., hvor Flemming Th. Rasmussen overtog det fulde og hele ansvar efter faderen Th. Rasmussen, der dog stadig ville have sin gang i det 49-åtige firma, han havde bygget op.

CARL NIELSENS HERREEKVIPERINGSFORRETNING A/S I Langgade - en af Nykøbings ældste og mest kendte butikker blev 7. maj sat til salg. Forretningen, som blev startet af Carl Nielsen lige efter århundredskiftet, blev ved hans død overtaget af de daværende medarbejdere, der nu ønskede at trække sig tilbage. De havde begge været tilknyttet forretning i næsten tres år.

DEN FÆLLESKOMMUNELE LOSSEPLADS VED NORUPGÅRD blev lukket om morgenen 1. maj, og flere af renovationsvognene fra Nykøbing måtte køre tilbage medderes affaldssække. Analyser af vandtanke og omgivelser havde vist, at der var store mængder bly, fenol og olie, og at meget af fenolen var sivet direkte ud i Guldborgsund. Borgmester Otto Jensen udtalte, at det var uanstændigt at benytte pladsen, selv om den blev åbnet igen, efter at amtslægen havde erklæret, at det ikke var forbundet md fare for de ansattes helbred at arbejde på pladsen. En forbrændingsanstalt kunne stå færdig i løbet af to år.

Fire "høvdinge" og kun fire ansatte havde skabt problemerne, og flere mennesker vedstod over for politiet, at der havde set nedgravninger af kemikalier. Amtets udvalg for teknik og miljø gav den 30. maj kommunerne en frist på en måned til at gøre pladsen ved travbanen lovlig. Nykøbings borgmester Børge Jørgensen udtalte den 31. maj, at han ville tage kontakt til amtsborgmester Søren Trolborg, fordi beslutningen om at projektere en forbrændingsanstalt måtte afvente amtets affaldsplanlægning.

STORSTRØMS AMT meddelte 8. maj i forbindelse med godkendelse af aflønning af lederen af Nykøbing F. Aftenskoler, at aktiviteterne havde et så stort omfang, at der i perioden fra 1. april 1077 til 31. marts 1980 til stillingen skulle være tilknyttet en pædagogisk medhjælp. Bestyrelsen for Aftenskolerne måtte derfor genopslå stillingen, selv om man kort tid forinden havde besluttet at nedlægge den.

NYKØBING KATEDRALSKOLE fik - stik imod alle prognoser - allerede fra skoleåret 1980-81 otte 1. g klasser, mens afgangen kun ville være på seks. Det betød, at skolen var ved at være for lille, og at en tilbygning var påkrævet.

NYKØBING KOMMUNES TEKNISKE UDVALG vedtog 24. marts en lokalplan for området mellem Eggertsvej og Linde Allé. Det skulle omfatte en ny klasseklynge til Sundeskolen, en ny sportshal, en svømmehal, en kantine, men eventuel biblioteksfilial samt børnehave, vuggestue og fritidshjem.

FRIVILLIGT DRENGE FORBUND i Eskilstrup tjente cirka 7.000 kr.oner ved sit loppemarked 19. maj i den gamle frøforsyning i Nørregade. Kredsformand Kristian Stausholm oplyste, at pengene gik til gavn og glæde i klubhuset, der blev indviet 10. juni.

NØRRE VEDBY HALLEN til tre millioner kroner skulle indvies lørdag 16. juni. Det havde kulturudvalgsformand Kaj Olsen besluttet i samråd med formændene for Storstrømmens Idrætsforening, Kippinge Idrætsforening og Nordfalsters forenede Boldklubber samt skoleinspektør Ernst Dichow, Nørre Vedby Skole.

NØRRE ALSLEV KOMMUNES KULTURUDVALG behandlede på sit maj-møde et spørgsmål om oprettelse af et lokalhistorisk arkiv i kommunen. Man blev enige om at indbydealle interesserede til et møde på Nørre Alslev rådhus den 4.september, hvor man vil være meget velkommen til at medtage eventuelle effekter.

VEJDIREKTORATET afholdt 7. majet pressemøde om de nye broer over Farø. Direktoratet ville egentlig ikke have haft noget imod, at broerne blev lidt bredere end de ni meter, der var afsat i hver køreretning. Det ville give to kørebaner på 3.5 meter samt nødfortove og rabatter, men det var helt i tidens ånd, at man valgte disse mål på broerne, der satte udgifterne 10 -15 procent ned, udtalte vejdirektør Per Milner. Umiddelbart betragtet synes det at være en smal profil for to broer på hver 1.700 meter.

PENSIONISTHØJSKOLEN "MARIELYST" var 15. maj ved at kunne hænge den røde lampe ud fir resten af øret 1979. Alle kurser var ved at være fuldt tegnede - selv et prøvekursus, der strakte sig over seks uger, fik en pæn modtagelse. Den nye fløj på skolen blev på grund af vinteren forsinket, men en ihærdig indsats af håndværkerne gjordeden færdig, så de nye kursister kunne rykke ind 21. maj.

DANMARKS NATURFREDNINGSFORENING lagde 1. maj op til en totalfredning af et større areal med højmose umiddelbart nord for Stubberup landsby ved Nysted. Arealet var på 3,3 ha fordelt på tre landbrugsejendomme. Hermed søgte Naturfredningsforeningen at fuldende et over 30 år gammelt fredningsspørgsmål, og da en evt. fredning berørte almenheden, indkaldte Naturfredningsforeningen til et offentligt møde 23. maj på The Cottage i Nysted.

KNÆKKERYGMARCHEN blev gennemført 5. maj, og startstedet var som de foregående år Fuglsang Have, men som et forsøg havde Kettinge FDF valgt at lade de 625 deltagere gå direkte gennem Frejlev skov til Frejlev Enghave, hvorfra de med bus blev kørt tilbage til parkeringspladsen ved Fuglsang. Den ændring har man aldrig gentaget, for bussen måtte vente længe, før de sidste nåede ud til Knækkerygstenen.

VANDRERHJEMMET ved Saxes Allé i Sakskøbing var torsdag 31. maj klar til at tages i brug, og der holdes kombineret rejsegilde og indvielse den dag. Fredag 1. juni fandt den officielle indvielse sted, og om lørdagen - pinselørdag var der arrangeret "åbent hus", så borgerne kunne tage det nye byggeri i øjesyn.

BILLEDHUGGEREN LISE RING udstillede i ugen fra 12. maj skulpturer på Sakskøbing bibliotek. Fredag 18. maj rørte spejderne piber og trommer, og sangkoret "Brage"s mandige røster brød aftenstilheden, da "Rosepigerne" på Sakskøbing torv fik en "lillesøster", Lise Rings bronzeskulptur "Pige med paraply".

AZTEKER-SPEJDERNE i Holeby arrangerede søndag 27. maj med to sparekasser som sponsorer en kondimarch gennem Høvænge skov og nærmeste omegn. Der var to ruter at vælge imellem - en på cirka 6 kilometer og en på 9 . Alle deltagere fik diplom og stofmærke.

GRÆSHAVE KIRKE var 20. maj fyldt til bristepunktet, da den blev genindviet efter to års restaurering. Stiftamtmand P. H. Lundsteen og biskop Thorkild Græsholt gik i spidsen for en procession, hvor seks medlemmer af menighedsrådet bar kirksølvet.

SEKS UNGE GYMNASTER fra Nakskov GF nærmest overgik sig selv 7. maj ved det danske ynglingemesterskab for hold i Hermes-hallen i København. Det lykkedes nakskovitterne at stige helt til tops og vinde mesterskabet foran Hermes, Rødovre og Gefion til trods for, at ingen af dem endnu havde ynglingealderen.

NAKSKOV Y's MEN's CLUB med det formål at støtte alt værdigt, socialfilantropisk arbejde, var i 1979 fortsat den eneste af sin art på Lolland-Falster. Den fungerede godt med 25 medlemmer, hvoraf 11 havde været med siden starten 7. juni 1969.

RAVNSBORG KOMMUNALE AFTENSKOLE havde været med i bygningen af 21 piratjoller, hvoraf de 10 blev søsat fra Onsevig havn lørdag 5.maj, hvor sejlklubben holdt standerhejsning og dermed indledte sejlersæsonen 1979. Yderligere tre af de 21 både ville blive hjemmehørende i Onsevig, mens otte bådejere var medlemmer af Nakskov Sejlklub, som også holdt standerhejsning i weekenden.

TÅRS SEJLKLUB kunne indlede sin første sæson med at tage tre gaver i brug, tre optimistjoller, som klubben havde fået af firmaerne Kleber, Renault og Sparekassen Lolland. Jollerne blev døbt og søsat efter standerhejsningen på Tårs havn søndag 6.maj.

ENTREPRENØR ROLAND PISZCZEK oplyste 3. maj, at Vejrø gik en ny fremtid i møde som ferieø. I øens nyanlagte havn ville der i pinsedagene være plads til 70 lystsejlere, og den følgende sommer blev kapaciteten forøget til 140 både.

Annonce
112

Dølle-kørsel blev dyr: Det måtte hun slet ikke

112

Voldsomt uheld på Sydmotorvejen: Bil endte på taget

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Efter lønfusk for millioner: Bemærkelsesværdig ændring møder kritik

Guldborgsund

Heftig debat om nyt rådhus: - I skulle skamme jer!

Sport

Sendte pædagogerne op i det røde felt: Nu har han fået 3-årig kontrakt

Vejret

Weekenden bliver varm men slutter for en landsdel med byger

112

Dølle-kørsel blev dyr: Det måtte hun slet ikke

Lolland

Lokale museer er lettede over ny reform: Mister ikke tilskud

Nakskov

- Det er helt vildt: Væltede ind med henvendelser på 12 timer

Indland

Sort røg: Brand hos Novo Nordisk kan ses på 30 kms afstand

112

Tysker på afveje: Cyklede på Farøbroen

112

Anklager vil have betjent straffet for udrykning med 200 km/t

Indland

Ni ud af ti danskere modtog sireneadvarsel på mobilen

Udland

Kendt tryllekunstner beskyldes for seksuelle overgreb

Lolland

Nedslående melding fra kommunen: Værre end nogensinde før

Erhverv

Scandlines sætter passagerrekord - men resultatet falder

Indland

Hvert andet barn er på sociale medier før de er fyldt ti år

Annonce
Annonce
Guldborgsund

- Jeg har aldrig oplevet noget lignende - den største overraskelse nogensinde

Sport

Mulle i ekstase efter mirakelsejr: - Afskriv aldrig NFH

112

Kræver forhøjet godtgørelse til mor for drab på Emilie Meng

Udland

Mistænkt bag attentat på premierminister er anholdt

112

Voldsomt uheld på Sydmotorvejen: Bil endte på taget

Guldborgsund

Millionoverskud i krokodille-land

Udland

"Chokerende angreb": Slovakisk premierminister i livsfare efter skud