Ferietip fra Folketidendes rejseskribent.
Kraków var Europæisk Kulturhovedstad i 2000, og Det europæiske Akademi for Gastronomi har nu besluttet, at den polske storby skal være europæisk hovedstad for gastronomikultur i 2019.
Krakóws restauranter er de eneste uden for Warszawa, som har opnået udmærkelser (dog endnu ingen stjerner) i Michelinguiden - der findes 26 af denne type steder på nuværende tidspunkt.
Dobbelt så mange af Krakóws steder er blevet hædret af Gaullt et Millau.
Gastronomiåret vil blive markeret med en række vidt forskellige arrangementer, ikke blot knyttet til finere madlavning. Krakóws kulinariske arv omfatter også street food - helt tilbage i middelalderen gjorde man brug af transportable boder, hvorfra der blev solgt enkle fødevarer til købmænd og studerende.
Og den nyligt genopdagede maczanka po krakowsku (svineskank med sovs serveret i en bolle) har frydet ganerne blandt byens hestedroschechauffører så langt tilbage som i 1600-tallet.
Med 700.000 indbyggere er Kraków Polens næststørste by.