Annonce
Udland

EU står økonomisk bedre og er nu mindre bekymret for recession

EU-Kommissionen hæver sit skøn for væksten i 2023 og 2024 en smule. Men der er fortsat behov for, at hovedparten af EU-landene strammer deres finanspolitik, siger ledende næstformand i EU-Kommissionen Valdis Dombrovskis (Arkivfoto). Foto: Kenzo Tribouillard/Ritzau Scanpix
EU-Kommissionen opjusterer sit vækstskøn en smule. Forventet vækst på 1,0 procent i år og 1,7 procent i 2024.

Det har været en lang, mørk vinter præget af krigen i Ukraine, inflation og høje energipriser. Men nu aftager frygten for en recession i EU. Det vurderer EU-Kommissionen.

Onsdag fremlagde EU-Kommissionen sin forårspakke, hvor man i stedet lægger op til en beskeden vækst både i år og næste år.

EU-Kommissionen forventer en vækst på 1,0 procent i 2023 og 1,7 procent i 2024.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samtidig forventer man, at inflationen i EU vil falde fra 9,2 procent i 2022 til 6,7 procent i 2023. Og i 2024 nå et mere overskueligt niveau på 3,1 procent.

Ifølge ledende næstformand i EU-Kommissionen Valdis Dombrovskis står EU's økonomi dermed forbavsende stærkt, selvom Ruslands fortsætter invasionen af Ukraine.

- Energipriserne er faldet markant, og et stærkt arbejdsmarked med rekordlav arbejdsløshed har hjulpet med at styrke vores økonomiske modstandsdygtighed, siger Valdis Dombrovskis.

Hos Dansk Industri (DI) ser man tallene som udtryk for, at EU er kommet bedre over vinteren end frygtet. Men de er ikke udtryk for "nævneværdig" fremgang i europæisk økonomi, siger Allan Sørensen, cheføkonom i DI.

- På trods af en mindre opjustering bliver væksten ikke specielt imponerende. Det er især den høje inflation og de massive rentestigninger, der tager tempo ud af det europæiske opsving, siger Allan Sørensen.

Mens den samlede inflation forventes at falde, er kerneinflationen dog mere genstridig, advarer EU-Kommissionen. Her fraregnes visse prisfølsomme varer som energi og ikkeforarbejdede fødevarer.

- Det rammer borgernes indkøbskraft. Specielt for personer med lavere- eller mellemindtægter. Og det skader konkurrenceevnen for virksomhederne i EU.
Derfor er det vigtigt, at EU-landene koordinerer deres politik inden for økonomi og arbejdsmarked, siger Valdis Dombrovskis.

EU-Kommissionen lægger derfor op til, at EU-landene skal bruge færre penge i år og næste år. Det er nødvendigt efter store udskrivninger som følge af corona, krigen i Ukraine og energihjælp til husholdninger og virksomheder.

Dansk økonomi er dog så stærk, at EU-Kommissionen blot opfordrer Danmark til at fortsætte den økonomiske politik næste år. Kun fem lande i EU får den anbefaling, mens resten opfordres til at stramme deres finanspolitik.

EU-Kommissionen har det kritiske blik rettet mod varmecheck og anden energihjælp. Det er både dyrt for medlemsstaterne, og det medvirker til at øge inflationen. Derfor bør programmerne lukkes ned i lyset af de lavere energipriser, mener EU-Kommissionen.

I slutningen af 2023 kan EU-landene desuden ikke længere gemme sig bag en særlig klausul, der som følge af corona og krig har givet lov til at bruge ekstra penge i en periode. Fra næste år vil EU-Kommissionen begynde at håndhæve EU-reglerne for offentlig gæld og underskud.

Her har EU-Kommissionen for nylig fremlagt et forslag, som skal give mere fleksibilitet for at hjælpe landene med at bringe gælden ned. Til gengæld vil EU-Kommissionen stille mere kontante krav til EU-landene for at sikre, at der kommer styr på økonomien.

/ritzau/

  • EU står økonomisk bedre og er nu mindre bekymret for recession
    EU-Kommissionen hæver sit skøn for væksten i 2023 og 2024 en smule. Men der er fortsat behov for, at hovedparten af EU-landene strammer deres finanspolitik, siger ledende næstformand i EU-Kommissionen Valdis Dombrovskis (Arkivfoto). Foto: Kenzo Tribouillard/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Dølle

Sådan gik det: Dølle-formandens dom over et uforudsigeligt marked

Dølle

Galningen fra Give har en Dølle-brandert på ønskelisten

Guldborgsund

Gert gennemførte sit monster-projekt

Kultur

Grøn melder udsolgt i halvdelen af årets koncertbyer

Guldborgsund

Musiker og komponist Peter Abrahamsen er død

Dølle

Benhårde Berit trods stenkast: Det er jeg altså ikke bange for

Dølle

Anemone havde styr på fars prutter: Tyven var Preben Pølsesnak

Guldborgsund

Koster 26 millioner årligt: - Det er åbenlyst uretfærdigt

Lolland

Så er foråret skudt i gang

Dølle

Masser af mennesker og traktortræk

Dølle

Lørdag på Dølle: Fra Keld og Hilda til Daze

Dølle

Politiets status: Masseslagsmål og trusler på Dølle

Dølle

Regn skabte smat på pladsen - men nu skinner solen igen

Dølle

Siden 1980: Preben har aldrig misset et eneste Dølle

Dølle

Timelang kø: Nu har Dølle truffet en beslutning

Annonce
Annonce
Dølle

Næsten historisk: - En af de dage med allerflest i teltet

Dølle

Ørkenens døtre og Mario Sisters glæder sig: - Vi har varmet lidt op hjemmefra

Dølle

Musikken sætter gang i festen: - Vi kommer fra Døllefjelde-Musse ...

Sport

Claus Jensen rørt efter sejr: - Spillerne fortjener det så meget

Nykøbing

Jubel i Nykøbing: Nyslået Lotto-millionær

Dølle

Nu er den væk: Hvad betyder det for Dølle?

Dølle

Den nye Dølle-pølse: Hvad siger markedsgæsterne?