Annonce
Udland

Global diæt skal sikre folkesundheden og planeten

Der skal skrues op for frugt og grønt på middagsbordene verden over, hvis både planetens og verdensbefolkningens sundhed skal sikres. Det anbefaler en række forskere i en ny rapport. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

En gruppe internationale forskere har udviklet en diæt, der skal sikre både menneskers og planetens sundhed.

Et hold af internationale forskere har udviklet en global diæt, som de mener både kan forbedre folkesundheden og skabe en bæredygtig fødevareproduktion.

Vi skal på verdensplan spise dobbelt så meget frugt, grønt, nødder og bælgfrugter - og halvere forbruget af kød og sukker.

Sådan lyder anbefalingen i en ny rapport, der er blevet offentliggjort natten til torsdag i lægetidsskriftet The Lancet.

Ifølge 37 specialister fra 16 forskellige lande, der har arbejdet på rapporten i tre år, er det afgørende, at der sker en drastisk ændring i vores madvaner.

For tre milliarder mennesker lider af fejlernæring, og ifølge forskerne øger den nuværende fødevareproduktion den globale opvarmning, skader biodiversiteten og øger forureningen.

Og når verdens befolkning i 2050 ventes at nå 10 milliarder, vil det være umuligt at brødføde alle med sund og bæredygtig mad, hvis ikke de globale spisevaner ændres drastisk, lyder det.

Derfor har forskerne udregnet, hvad vi hver især burde spise om ugen, hvis udviklingen skal vendes.

Én bøf svarer til den mængde rødt kød, man burde spise. Og mindre end fire æg om ugen. Derudover anbefaler forskerne, at man begrænser sit forbrug af mælkeprodukter til det, der svarer til et glas mælk om dagen.

Hvis alle fulgte diæten ville mere end 11 millioner for tidlige dødsfald kunne forhindres om året, lyder det i rapporten.

Derudover ville det sænke udledningen af drivhusgasser og øge biodiversiteten, vurderer forskerne.

Under onsdagens præsentation af rapporten anerkendte forskerne, at det var ambitiøst at håbe på, at alle vil følge diæten. Ikke mindst fordi der er ulige adgang til fødevarer.

- Men hvis vi ikke kan nå målet, er det bedre at prøve og nå så langt, som vi kan, sagde professor Walter Willett fra Harvard University, der er en af forfatterne bag rapporten.

  • Grøntsager
    Der skal skrues op for frugt og grønt på middagsbordene verden over, hvis både planetens og verdensbefolkningens sundhed skal sikres. Det anbefaler en række forskere i en ny rapport. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Dølle

12 Dølle-gæster måtte have hjælp: Fire bragt til sygehuset

Maribo

Frygter kolde radiatorer: Umuligt at levere nok varme

Guldborgsund

Hhx-elever til gallafest: Se de flotte ankomster

Lolland

Flest i landet: Så mange dumper dansk og matematik på Lolland

Guldborgsund

Legendarisk kromutter: - Jeg har absolut ingen planer om at stoppe

Guldborgsund

Gert gennemførte sit monster-projekt

Dølle

Sådan gik det: Dølle-formandens dom over et uforudsigeligt marked

Dølle

Benhårde Berit trods stenkast: Det er jeg altså ikke bange for

Vejret

DMI: Mandag bliver våd, men så kommer forårssolen

Indland

DSB varsler forsinkelser og aflyste tog mandag morgen

Indland

Notat afslører stor forskel på adgang til behandling med ny kræftmedicin

Kultur

Grøn melder udsolgt i halvdelen af årets koncertbyer

Dølle

Galningen fra Give har en Dølle-brandert på ønskelisten

Lolland

Så er foråret skudt i gang

Dølle

Masser af mennesker og traktortræk

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Musiker og komponist Peter Abrahamsen er død

Guldborgsund

Koster 26 millioner årligt: - Det er åbenlyst uretfærdigt

Dølle

Timelang kø: Nu har Dølle truffet en beslutning

Dølle

Lørdag på Dølle: Fra Keld og Hilda til Daze

Dølle

Anemone havde styr på fars prutter: Tyven var Preben Pølsesnak

Dølle

Politiets status: Masseslagsmål og trusler på Dølle

Dølle

Siden 1980: Preben har aldrig misset et eneste Dølle