Annonce
Udland

Løkke tror på svensk Nato-medlemskab men skammer sig over Paludan

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) kalder det "beskæmmende" og "skamfuldt", at Rasmus Paludan har brændt en koran af i Sverige og dermed medvirket til at vende Tyrkiet i mod svensk medlemskab af Nato. Løkke tror dog fortsat, at det vil lykkes at overbevise Tyrkiet om at lade Sverige og Finland komme med i Nato. Foto: John Thys/Ritzau Scanpix
Rasmus Paludans afbrænding af koranen indgår i de episoder, som har vendt Tyrkiet mod svensk medlemskab.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) kalder det "skamfuldt" og "beskæmmende", at Rasmus Paludan har brændt koranen af i Sverige og dermed medvirket til at vende Tyrkiets holdning i negativ retning over for det svenske medlemskab af Nato.

Det siger Løkke i forbindelse med EU-udenrigsministermødet i Bruxelles mandag.

- Vi har en dansk-svensker i Paludan, som fører sig frem. Det har vi selv oplevet i dansk sammenhæng. Nu er det så i Sverige, han turnerer. Det er skamfuldt, siger Lars Løkke Rasmussen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udtalelserne kommer, efter at Tyrkiets præsident Erdogan mandag meddelte, at Sverige ikke længere skal regne med Tyrkiets opbakning til at blive medlem af Nato.

Trods den anspændte situation, der har ført til protester med afbrænding af det svenske flag i Istanbul, tror Løkke dog fortsat, at det vil lykkes at forklare Tyrkiet, at koranafbrændingen ikke skal ses som et udtryk for Sveriges holdning til Islam eller Tyrkiet.

- Det kommer med en pris at leve i et åbent demokrati, hvor der er ytringsfrihed. Der må man skille tingene ad. Og der er det selvfølgelig en opgave for os alle sammen at forklare vores tyrkiske venner, hvordan vilkårene er i et åbent demokrati, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han mener ikke, at Danmark eller Sverige kunne have grebet ind over for Paludans koranafbrænding. Det ville være i strid med ytringsfriheden i begge lande.

Løkke lægger i stedet op til, at der nu skal laves en diplomatisk indsats for at genskabe forholdet til Tyrkiet.

- Jeg har noteret mig, at både den svenske udenrigsminister og den svenske statsminister har været ude og tage afstand fra indholdet i de her manifestationer. Og det er jo det, man kan gøre som politisk leder i et demokratisk land, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han henviser til, at Danmark selv har været i en lignende situation som Sverige. Både koran-afbrændinger og Muhammed-tegningerne førte til reaktioner i muslimske lande.

- Vi har været der selv. Og de gange, hvor vi har været der i forskellige sammenhænge, er det lykkedes os at få tyrkerne og alle mulige andre til at se forskel på Danmark som land og vores juridiske institutioner, og så det forhold, at der findes enkeltpersoner, som har nogle synspunkter, der er stærkt afvigende.

- Det bliver vores opgave at hjælpe svenskerne med at gøre det gældende over for Tyrkiet. For det er også i Tyrkiets interesse, at vi får udvidet Nato med Sverige og Finland, siger Lars Løkke Rasmussen.

Ud over Paludans koranafbrænding har Tyrkiet også kritiseret, at svenske demonstranter hængte en Erdogan-dukke uden for Stokholms rådhus.

"Henrettelsen" af Erdogan-dukken blev for ti dage siden betegnet som "afskyelig" af Sveriges statsminister, Ulf Kristersson.

/ritzau/

  • Løkke tror på svensk meldlemskab af Nato trods koran-afbrænding
    Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) kalder det "beskæmmende" og "skamfuldt", at Rasmus Paludan har brændt en koran af i Sverige og dermed medvirket til at vende Tyrkiet i mod svensk medlemskab af Nato. Løkke tror dog fortsat, at det vil lykkes at overbevise Tyrkiet om at lade Sverige og Finland komme med i Nato. Foto: John Thys/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
112

Jesper ydede straks førstehjælp efter alvorlig færdselsulykke: Nu hyldes han for sit heltemod

Lolland

Sultne geder lever stadig ved nedlagt godsbane: - Det gør mig vred og ked af det

112

"Ganske alvorligt": Politiet efterforsker sten-ulykker efter særlig paragraf

Sport

Jon Dahl skal være landstræner

112

Truede unge mænd på livet, men 23-årig var ikke færdig med at bryde loven

112

Dagens dyreste færgebillet: Måtte betale 3.000 for sin dumhed

Erhverv

1044 skinner på vej: Kæmpe anlægsprojekt går ind i ny fase

Lokal nyt

Lokal elektrikeruddannelse bedømmes som landets bedste

Sport

NFH-forsvarskrumtap efter sejr: - Vi havde det mentale overtag

112

Motorvejs-spor spærret: Bil i brand

Sport

Keeper efter nederlag i topkamp: - For langt væk i begge ender

Vejret

Slut med blæsevejr: Den kommende uge byder på op til 10 grader

Lokal nyt

Politikere tøver med at skrotte mammografibus

112

Politi og PET indstiller efterforskning af Nord Stream-sprængninger

Erhverv

Ny overenskomst: Mindst 4.400 kroner mere i løn til sygeplejersker

Annonce
Annonce
112

Brandfolk på sjælden redningsopgave på loft

Erhverv

Læger og jordemødre kan se frem til lønhop med ny overenskomst

Erhverv

Aftale om overenskomst på sundhedsområdet er i hus

Indland

Nyt gebyr truer forskning for svage patientgrupper

112

Blev de tabt eller anbragt bevidst? Flere biler påkørte store sten på Lolland

Sport

Målfest i Boxen: - Snæver sejr over bundhold

Guldborgsund

Ulla vil testamentere sit hus til bæredygtighed